Vijesti
20. 6. 2020.

U idućem mandatu nastavljamo smanjivati broj dužnosnika, povećavati učinkovitost državne uprave & približavati sustav građanima!

(VIDEO) Konferencija za medije „Digitalna Hrvatska“: Racionalizirali smo sustav državne uprave, sada je učinkovitiji i jednostavniji za građane, smanjili smo broj državnih dužnosnika, agencija i zavoda. U idućem mandatu smanjit ćemo broj ministarstava i prepoloviti broj lokalnih dužnosnika. HDZ je najviše napravio na planu digitalizacije, dok je SDP 4 godine potrošio na uvođenje novih poreza. I baš zato, digitalnim rječnikom, SDP ne predvodi Restart koaliciju, već Shut down koaliciju. Da dođu opet na vlast, ugasili bi gospodarstvo i budućnost naše djece!

U cijelosti možete pogledati konferenciju koju su u Središnjici održali član Središnjeg odbora HDZ-a i ministar uprave Ivan Malenica, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević & virovitičko-podravski župan i predsjednik Odbora HDZ-a za upravu, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Igor Andrović, a u nastavku donosimo njihove ključne poruke:

MALENICA: Racionalizacija i u idućem mandatu!

Učinkovita i digitalna država jedan je od prioriteta HDZ-a. Na tome ćemo inzistirati i u sljedećem mandatu! Reformiranje javne uprave je proces koji nikada ne završava. I u prošlom mandatu učinili smo puno na tom planu. Pokrenuti su brojni projekti. Istaknuo bih mini-reformu povjeravanja 200 poslova državne uprave županijama, čime smo dodatno racionalizirali cijeli sustav. On je sada učinkovitiji i jednostavniji za građane. Osim toga, smanjili smo broj državnih dužnosnika, agencija i zavoda.

Primjer dobre prakse

Cilj nam je i potaknuti jedinice lokalne samouprave na intenzivniju međusobnu suradnju. Evo pozitivnog primjera: tri slavonske općine - Crnac, Čađavica i Čačinci - odlučile su spojiti tri vrtića u jednu ustanovu. Umjesto tri ravnatelja, tri upravna vijeća, tri računovođe… oni sada imaju po - 1. I ta jedna ustanova puno je učinkovitija nego dosadašnje tri.

U idućem mandatu smanjit ćemo broj ministarstava i prepoloviti broj lokalnih dužnosnika. Nastavljamo s digitalizacijom i na lokalnoj razini.

ANDROVIĆ: Županije su nositelji regionalnog razvoja Lijepe Naše!

Most bi sada ukidao županije, no one im nisu smetale dok su na lokalnim izborima kandidirali svoje članove za župane. Županije su u Hrvatskoj nositelji regionalnog razvoja.

Ojačali smo regionalnu samoupravu

Tijekom ovog mandata provedena je jedna od najvećih reformi - županije su preuzele poslove od državne uprave. Time smo dodatno ojačali regionalnu samoupravu i približili je građanima. 1.843 državna službenika prešla su u županijsku administraciju. Od 2.485 službenika koji su bili zaposleni u državnoj upravi, njih 608 prihvatilo je otpremninu i otišlo u mirovinu. Tako se dolazi ne samo do veće učinkovitosti sustava, nego i do znatnih ušteda. 

MILOŠEVIĆ: Digitalizacija podiže učinkovitost i javnog i privatnog sektora!

Potrebno je naglasiti da digitalizacijom podižemo učinkovitost i privatnog i javnog sektora. Povećavamo, s jedne strane, konkurentnost privatnog sektora, a s druge transparentnost javne administracije. To je ujedno i jedan od ključnih alata u borbi protiv korupcije, a rezultati su ušteda javnog novca i bolje usluge za građane!

Pomoć u obnovi Zagreba

Važno je naglasiti i da digitalizacija uvelike pomaže i Gradu Zagrebu nakon potresa - ubrzava proces procjene šteta te osigurava da obnova bude maksimalno transparentna i poštena!

Ne Restart, već Shut down koalicija

HDZ je daleko najviše napravio na tom planu, dok je SDP 4 godine potrošio samo na uvođenje novih poreza. I baš zato, digitalnim rječnikom, taj isti SDP ne predvodi Restart koaliciju, već Shut down koaliciju. Da dođu opet na vlast, ugasili bi gospodarstvo i budućnost naše djece!

A A A