Vijesti
23. 6. 2020.

Nastavljamo smanjivati broj blokiranih građana, digitalizirati pravosuđe & ubrzavati i modernizirati sudske postupke!

(VIDEO) Dražen Bošnjaković: Broj od 340.000 blokiranih smanjili smo za 100.000! S novim Ovršnim zakonom dodatno ćemo zaštititi dignitet dužnika! Povećali smo kazne za obiteljsko nasilje, uvelike digitalizirali pravosuđe, uveli elektroničku komunikaciju na trgovačkim i općinskim sudovima. Krunoslav Katičić: USKOK i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dobivaju nove prostore! Još u prosincu 2017. - među prvim zemljama - uveli smo Kodeks korporativnog upravljanja u sva trgovačka društva u kojima RH ima većinski udio.

U cijelosti možete pogledati konferenciju za medije koju su - pod naslovom „Pravosuđe i borba protiv korupcije“ - u Središnjici održali zamjenik glavnog tajnika HDZ-a i predsjednik Odbora HDZ-a za pravosuđe Krunoslav Katičić te član Središnjeg odbora naše stranke i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a u nastavku donosimo njihove ključne poruke:

BOŠNJAKOVIĆ: Nastavak digitalizacije & „Rasprava na daljinu“

U prošom smo mandatu uvelike digitalizirali postupke u pravosuđu, modernizirali sustav. Uveli smo elektroničku komunikaciju na trgovačke i općinske sudove, što ćemo u idućem mandatu proširiti i na sve ostale sudove. Cilj nam je realizirati i Projekt „Rasprava na daljinu“, što znači da u određenim predmetima sudionici postupka ne bi morali doći na sud, nego bi se sve rješavalo putem videokonferencije. Daljnjom digitalizacijom postupno otklanjamo jedan od najvećih problema pravosuđa - sporost.

Veće kazne za obiteljske nasilnike

Također, povećali smo kazne za slučajeve nasilja nad ženama i u obitelji. Imali smo na početku mandata 340.000 blokiranih građana, no taj smo broj, zahvaljujući raznim mjerama i Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija, smanjili za oko 100.000. U bitnom smo izmijenili Ovršni zakon uvodeći snažne socijalne mehanizme za zaštitu digniteta dužnika. S novim Ovršnim zakonom, koji treba proći 3. čitanje u Hrvatskom saboru, dodatno ćemo zaštititi njihovo dostojanstvo!

KATIČIĆ: USKOK i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dobit će nove prostore!

Što se tiče ubrzavanja sudskih postupaka, situacija je puno bolja nego što je bila - idemo u pravom smjeru. Borba protiv korupcije kontinuirani je pak proces. Još u prosincu 2017. uveli smo Kodeks korporativnog upravljanja u sva trgovačka društva u kojima RH ima većinski udio. Vrlo važnu funkciju u borbi protiv korupcije upravo ima i uvođenje usklađenosti poslovanja. Među prvim smo zemljama koje su taj model uvela za sva takva trgovačka društva.

Htio bih još naglasiti i da će i USKOK i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dobiti nove, adekvatne prostore za rad.

A A A