Vijesti
24. 6. 2020.

Očekujemo pobjedu, računamo na isti broj mandata kao na prošlim parlamentarnim izborima

(VIDEO) Andrej Plenković za Večernji TV: Našim sugrađanima nudimo sigurna radna mjesta, sigurne plaće i mirovine, sigurne granice, kvalitetnu apsorpciju EU sredstava, i to u duplo većem iznosu nego u prethodnih 7 godina. I ponovit ću ono što sam poručio još 2016. godine: nema ni teorijske šanse da će HDZ-u, kao pobjedniku, bilo koja stranka s manje mandata određivati tko će biti premijer. Ne pristajemo i nećemo pristati na takve ucjene.

S predsjednikom HDZ-a i Vlade RH o aktualnim temama razgovarao je kolega Žarko Ivković.

Moje prvo pitanje odnosi se na ovu neugodnu situaciju povezanu s teniskim turnirom u Zadru. Pozitivan je i Novak Đoković, također i njegova supruga. Vi ste se testirali i već ste objavili da ste negativni, međutim, oporbeni kandidati u izbornoj kampanji govore kako biste trebali biti u samoizolaciji. Volio bih da još jednom objasnite javnosti jeste li trebali biti u samoizolaciji ili ne.

Kad smo shvatili da je pozitivan Dimitrov, jedan od tenisača, pa dvojica trenera, odmah sam se testirao. Inače, to je moj treći test tijekom COVID-19 pandemije. Prema tome, obavio sam sve što treba. Bliski kontakt znači biti 15 minuta u neposrednoj blizini zaraženog, u komunikaciji na udaljenosti manjoj od dva metra. Ni s g. Đokovićem ni s bilo kojim drugim od tenisača nisam, sve skupa, bio dulje od tri minute. Pozdrav, slikanje i to je sve.

Osim vas, je li se testirao itko iz Vaše pratnje, itko od Vaših suradnika?

Svi. I svi su negativni.

I Vaša obitelj?

Također. Testirali su se svi koji su trebali. Imam dosta iskustva u komuniciranju s ljudima, a u kontekstu COVID-19 jako dobro pazim, znam što radim, tako da s te strane nema nikakvog straha. A ovi iz oporbe mogu lamentirati koliko god hoće. Jedino su bitne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tj. epidemiologa. Nadridoktori mi neće govoriti što ću raditi, to je sigurno.

Vratio bih se na situaciju u Hrvatskoj. S obzirom na to da se širi virus i povećava broj zaraženih, razmišlja li Stožer o povratku strožih mjera kakve smo imali prije nekog vremena?

Mi smo, ponovit ću to još jednom vrlo odgovorno, bez ikakvih dilema pobijedili COVID-19 u prvom valu, i to restriktivnim mjerama, propusnicama, fizičkom distancom. Imali smo rapidno smanjenu brzinu zaraze, usporili smo je. To i jest bio cijeli cilj. Nažalost, imali smo više od sto preminulih sugrađana. Gledano komparativno, međutim, mi smo - sa Slovenijom i Slovačkom - među top tri zemlje Europske unije s najmanjim brojem aktivnih slučajeva COVID-19 na milijun stanovnika.

Logično, nakon tako uspješne borbe u prvom valu odlučili smo postupno reaktivirati gospodarstvo, što podrazumijeva i otvaranje granica. Otvorili smo ih prema 10-ak članica Europske unije i nekim drugim zemljama iz susjedstva i došlo je do cirkulacije ljudi. U većini slučajeva virus je i došao iz drugih zemalja. Uslijedila je lokalna transmisija unutar obitelji ili među ljudima koji provode puno vremena skupa.

Moramo shvatiti da smo sad u fazi balansiranja. Sve države Europe odlučile su praktično od 15. lipnja otvarati se jedne prema drugima, čak i one s puno većim brojem zaraženih nego mi. Primjerice, Francuska ima drugi krug lokalnih izbora 28. lipnja, a po danu preko 500 zaraženih. Normalno idu u te izbore, normalno otvaraju gospodarstvo. Dakle, radimo isto što i drugi. Apeliramo na osobnu odgovornost svih građana kako bi šteta bila što manja, odnosno kako bi se virus što manje širio.

Što se tiče Stožera, naravno da analizira situaciju. U smo stalnoj komunikaciji, a sada se razmišlja da se pooštre kriteriji za ulazak državljana iz nama susjednih zemalja, odakle je identificirano da su došli ljudi s virusom.

To znači Srbija i BiH?

Uglavnom se odnosi na njih. Bitno je sada zaštititi zdravstvene ustanove i domove za starije.

Koliko sam shvatio, sačuvat će se mjere u domovima za starije, a pooštrit će se mjere u zdravstvenim ustanovama i na granici?

Tako je.

Znači li to zatvaranje granica ili neki blaži režim?

Stožer i struka donijet će odluku o tome što je najbolje. Nama je u svakom slučaju najvažnije zdravlje.

Izborna kampanja u punom je jeku i ovih se dana upravo zbog pogoršane epidemiološke situacije postavilo pitanje treba li izbore odgoditi. Neki ustavnopravni stručnjaci govore da je to moguće, ali u slučaju proglašenja izvanrednog stanja. To bi proglasio predsjednik RH na prijedlog Vlade. Je li takav scenarij moguć?

Nije realan takav scenarij. Ne znam odakle ljudima tako nešto pada na pamet. Donijeli smo procjenu da je najbolje ići na izbore na ljeto iz dva razloga. Prvo, u konzultacijama s našim zdravstvenim savjetom u kojem su epidemiolozi, infektolozi, koji temeljem profesije znaju kakva je dinamika pandemija. Procijenili smo da je veća vjerojatnost da će doći do ozbiljnijeg drugog vala na jesen, nego u ljetnim mjesecima kad su bolesti kao što je COVID-19 najnižeg intenziteta. Odluka da nakon predsjedanja Vijećem Europske unije odemo na izbore po novi legitimitet hrvatskih birača upravo je i donesena kako bismo imali stabilnu vlast, stabilnu Vladu, parlamentarnu većinu, koje će se od jeseni uloviti u koštac s ekonomskim oporavkom i pitanjem javnozdravstvene sigurnosti. To je cijela logika. Predsjednik i ja nismo razgovarali o odgodi izbora, ta se teza plasira kroz medije. Ona ne stoji, nigdje ni na Vladi ni u stranci nije bila raspravljana.

Predsjednik je rekao da o tome nije niti razmišljao.

Oko toga se nas dvojica slažemo. To nije opcija niti ne znam tko bi takvu inicijativu mogao pokrenuti. Izbori će se održati.

HDZ izbornu kampanju temelji na Vama i na Vašem rejtingu, što je logično. Pritom se postavlja distinkcija ili Plenković ili Bernardić, s time da komunicirate da je Bernardić neiskusan, a vi ste lider koji se suočio s brojnim problemima koje je uspio riješiti. Znači li to da smatrate Bernardića nekompetentnim za upravljanje Vladom?

HDZ prije svega postavlja kampanju na strategiji 'Sigurna Hrvatska', to je prvo i osnovno. To je program koji našim sugrađanima nudi vrlo jasne poruke. Nudi im sigurna radna mjesta, sigurne plaće, sigurne mirovine, sigurne granice, kvalitetnu apsorpciju europskih sredstva koje osiguravamo u kontaktu s našim partnerima na razini Europske unije, i to u duplo većem iznosu od onog koji smo imali zadnjih sedam godina. Dakle, govorimo o iznosu, prema prijedlogu Europske komisije, od 22 milijarde eura - koje će Hrvatskoj pomoći za oporavak.

A je li bolje za Hrvatsku da je vodi netko s iskustvom poput mene ili da je vodi netko bez ikakvog iskustva u izvršnoj vlasti kao što je predsjednik SDP-a, odabir je u konačnici na građanima. Neće nitko treći doći u poziciju da postane premijer, to je sasvim jasno. Odbacujem ucjenjivačke komentare s kojima izlaze Most, Škoro... Oni ponavljaju priču Mosta iz 2015. godine. Ja sam u kampanji 2016. rekao vrlo jasno da nema teorijske šanse da će HDZ-u - koji će pobijediti na izborima - bilo koja stranka s manje mandata od nas određivati tko će biti premijer. Ta vježba se jednom pokazala lošom. Izvukli smo pouke još 2016. godine. Što se toga tiče, situacija se nije promijenila niti će se promijeniti. Na kraju ostaje je li to g. Bernardić ili ja kao aktualni premijer. Vjerujem da ću biti i budući. Hrvatski birači trebaju donijeti svoje zaključke.

Međutim, i Restart koalicija nudi sigurna radna mjesta, izlazak iz gospodarske krize. Možete li zamisliti Bernardića na čelu Vlade?

Ja ću pobijediti, pa on ne može biti premijer.

Ne možete ga zamisliti?

Bilo bi smiješno da kažem da mogu. Ne znam kako bi to bilo.

G. Bernardić najavljuje - kad osvoji vlast - da će se u izvršnoj vlasti oslanjati na tim stručnih i iskusnih ljudi. Volio bih da nam objasnite kako funkcionira premijer. Koliko odluke premijera ovise o savjetničkom timu?

Ima samo politička odgovornost. Razumijem da se on zbog nedostatka iskustva želi osloniti na tim. Što se tiče timova, mislim da su kandidati na listama HDZ-a zaista ugledni i priznati, dokazali su se i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. Mislim da je naš tim bolji od onog SDP-ova. A odluke da donose neki savjetnici u sjeni, to jednostavno tako ne ide. Premijer se treba svaki dan sučeljavati s problemima i svaki dan ih rješavati, koliko god bili teški i neplanirani. Mogu reći da smo stekli zavidno iskustvo u rješavanju kriza i da smo ih rješavali u korist hrvatske države i društva. Više vrijedi zdravi ekonomski rast od tri posto i sa smanjenjem javnog duga, nego neki veći koji vas baca u veći dug. HDZ je omogućio i veće prosječne plaće i minimalnu prosječnu plaću veću za skoro 100 eura, veće mirovine za 12 posto... Pokazali smo se u svim segmentima i želimo nastaviti voditi zemlju.

Spomenuli smo maloprije g. Škoru. Primijetio sam da ste ga u nekoliko navrata nazvali šarlatanom, to je dosta uvredljivo. Je li to previše uvredljivo za osobu s kojom ćete možda nakon izbora raspravljati o sastavljanju Vlade?

A što gospodin Škoro govori o meni? Mislim da je to pravo pitanje. Tko je on, koji je on faktor da određuje meni i HDZ-u tko će biti premijer? Čovjek je bio član HDZ-a. Je li bio saborski zastupnik, pa je izašao iz Sabora jer mu je bilo preteško? Jest. Je li bio generalni konzul u Pečuhu, gdje ga je stavila HDZ-ova vlada? Jest. Je li se okružio ljudima koji su bili na listama HDZ-a? Jest. I sad su svi veći Hrvati od nas. Je li to sukus cijele politike? Objasnite mi, što to oni nude da su veći Hrvati nego Vi ili ja, ili Tomo Medved ili Zdravka Bušić? Teza da su oni izvorni HDZ jednostavno ne stoji. To treba raščistiti i ljudima jasno reći da nema nikakve agende otprije 30 godina koju HDZ nije realizirao. Ovo je 2020. godina, Hrvatskoj trebaju lideri koji neće govoriti floskule i koji će znati kapitalizirati naš položaj.

Restart ima tezu da će osvojiti barem 60 mandata i da će s ostalim partnerima relativno lako sastaviti Vladu. Domovinski očekuje 20-ak, na koliko računa HDZ?

HDZ računa da će biti pobjednik, da će dobiti mandata koliko i zadnji put. Smatram da smo sa svim postignućima i s programom „Sigurna Hrvatska“ u poziciji da dobijemo povjerenje hrvatskih birača. S partnerima želimo imati 76 mandata, tu vježbu smo već prošli i znamo kako ide.

Ako ćete morati razgovarati s Domovinskim pokretom, hoćete li s njima prvo pričati ili s drugima?

Vratimo se na predsjedničke izbore. Cijeli taj pokret izmišljen je da našteti HDZ-u i predsjednici. Je li to točno? Jest, točno je. Ako netko tko je kandidat s desnog spektra kaže da će između 1 i 2 glasati za 3, to znači da nitko nije dovoljno dobar - da poziva građane da prekriže listiće. Imali smo 100.000 prekriženih listića. To je bilo orkestrirano uništavanje listića. HDZ-u je najveći politički protivnik SDP sa svojom kobasičastom koalicijom - jer nemaju dovoljno snage sami ići na megdan s HDZ-om - ali ovi drugi su učinili sve da Zoran Milanović postane predsjednik.

Vidjet ćemo tko će sve proći prag, a naš glavni partner su hrvatski građani, od kojih tražimo povjerenje. Neki unaprijed pretendiraju biti akter koji će ucjenjivati HDZ kao najjaču političku snagu. Koji je bio njihov doprinos u zadnje četiri godine? Neki od njih su bili u vlasti, pa su prebjegli s naših lista u oporbu. Zekanović, Hasanbegović, Esih... tko ih je tjerao? G. Penava posljednji, to tek da ne govorim. To je prevara birača. On se kandidirao za zamjenika predsjednika stranke i dva mjeseca nakon poraza od generala Tome Medveda, i to uvjerljivog, kaže 'eto, ja se više ne bi igrao, išao bih u drugi tabor'. Kakva je to logika? Nisu ti ljudi postali gradonačelnici jer se zovu tako i tako već jer ih je podržao HDZ. Imamo ekipu starih i novih HDZ-ovaca koji će ponovo dobiti povjerenje u Vukovaru, a ovi koji su otišli proći će kao i svi oni koji su otišli prije njih. Kao Vlada učinili smo najviše za Vukovar, više nego i za jedan drugi grad.

Most šalje signale da bi podržao manjinsku Vladu.

Ne znam ni kome to oni šalju signale ni na čiju Vladu misle. I mi razmišljamo o promjeni izbornog zakona. Više puta sam izjavljivao da ovakav izborni zakon dovodi do fragmentacije. Što se nas tiče, nije nikakav problem zabraniti predizborne koalicije i podići prag.

Jeste li za to da se broj preferencijalnih glasova poveća na tri?

Nismo o tome razmišljali. Prema našem iskustvu jedan preferencijalni glas je dovoljan, ali jedan, dva, tri, to nije presudno. To govore sve ljudi koji nisu upravljali Hrvatskom. Bez većine nema rasta, nema rejtinga. Vlast postoji zbog strateških stvari. Mi nikad nismo imali manjinsku vladu.

Možete li zamisliti veliku koaliciju?

Ne vidim potrebu za vladom nacionalnog spasa ili velikom koalicijom. Imamo potrebu u ovoj izbornoj kampanji pokazati građanima tko je na političkoj sceni odgovoran, tko ima rezultate, a tko to nema.

Možete li prokomentirati ove najnovije pregovore o fondu za oporavak od koronakrize?

Za vrijeme COVID-19 osigurali smo zdravstvenu sigurnost građana i stali iza radnika kao nitko prije. A SDP je strašio ljude da će biti 400.000 nezaposlenih!?! No vratimo se na pregovare u Europskoj uniji. Hrvatskoj je namijenjeno oko 22 milijarde, što je duplo više nego u prošlom 7-godišnjem razdoblju. Kako bi to bilo moguće, potrebno je imati Vladu koja zna što radi.

Kad će se to znati? Postoje članice koje misle da će Hrvatska predobro proći?

Čitate komentare komentara, a ne čelnika europskih Vlada. Koncept je sljedeći. Imate četiri zemlje koje su malo škrte, koje bi htjele manje bespovratnih sredstva, svega manje, jer su njihove ekonomije otpornije, a imate zemlje kojima je COVID-19 ozbiljno narušio gospodarstvo i koje žele pomoć. Mislim da ćemo naći dobar kompromis.

Aktualna tema je o broju ministarstava. Koliko biste vi imali ministarstava?

Imali bismo manje ministarstva nego sada, ali o tome nakon izbora.

A A A