Vijesti
24. 6. 2020.

Povukli smo 147 mil. € za zaštitu granice, a SDP-ova Vlada ni - lipe! Za gospodarski oporavak dobit ćemo pak 22 mlrd €!

(VIDEO) HDZ - jedino jamstvo sigurnosti! Davor Božinović: SDP-ova je Vlada za opremanje granične policije iz EU-a imala na raspolaganju 85 mil. €. Uslijed potpunog neznanja, nije ih niti pokušala dobiti! Kad je 2015. preko BiH krenuo migrantski val, na granici nismo imali nijednu kameru! A danas? Imamo vrhunski uvježbanu policiju, moderno opremljenu, i to EU novcem! Nikolina Brnjac: Tko misli da taj silni novac „pada s neba“, grdno se vara! Osigurat ćemo bespovratna sredstva, a ne zadužiti našu djecu! Još jedan podatak: sa SDP-ovih bijednih 9%, došli smo na 96% ugovorenosti EU sredstava!

Konferenciju za medije, koju su pod naslovom „Hrvatska i EU - globalna prepoznatljivost, nova suverenost i sigurnost“ u Središnjici naše stranke održali međunarodni tajnik HDZ-a i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te kandidatkinja HDZ-a u 7. izbornoj jedinici i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dr. sc. Nikolina Brnjac, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

BOŽINOVIĆ: Povukli smo 147 mil. eura za opremanje policije! SDP-ova vlada ni - lipe!

Što se tiče korištenja EU fondova, izrazito je važno da to rade ljudi koji znaju! SDP-ova vlada je za opremanje policije radi zaštite vanjske granice EU-a imala na raspolaganju 85 milijuna eura iz europskih fondova. No od toga nisu iskoristili ni - lipu! A kako im je to uspjelo? Jednostavno: čim su došli na vlast, ukinuli su Upravu za europske poslove MUP-a, zaključivši da nam ona više nije potrebna budući da je Hrvatska postala članica EU-a, čime su demonstrirali potpuno neznanje o europskim mehanizmima i procedurama.

Kada sam preuzeo MUP, odmah smo se organizirali kako bismo u što kraćem vremenu povukli ta raspoloživa sredstva. A time se do tada nitko nije bavio! Kad su u Bruxellesu vidjeli da smo uspješni u povlačenju sredstava i realizaciji projekata, odobrili su nam dodatnih 36 milijuna eura. A danas? Iz EU fondova dosad smo povukli 147 milijuna eura, a uskoro ćemo dobiti još - 13 milijuna!

Vrhunski opremljena & uvježbana granična policija

Pitanje ilegalnih migracija i zaštite granice jedno je od krucijalnih sigurnosnih pitanja, s kojim ćemo se morati nositi u više mandata. Stoga je izrazito važno da imamo moderno opremljenu, uvježbanu i spremnu graničnu policiju. Jednako je tako važno imati i izvrsnu poziciju u Europskoj uniji, za koju su se naša Vlada i HDZ, na čelu s Andrejem Plenkovićem, izborili. Našu ćemo granicu štititi sa sve sofisticiranijom opremom, i to nabavljenu europskim novcem!

Cilj nam je ispregovarati da za iduće 7-godišnje financijsko razdoblje povučemo oko 500 milijuna eura iz EU fondova. To je golemi skok u odnosu na prijašnjih 85 milijuna eura, koje, ponavljam, SDP-ova vlada nije niti vidjela! Nit pokušala dobiti! Kada je preko BiH krenuo migrantski val prema Hrvatskoj, na državnoj granici nismo imali nijednu kameru!

HDZ - jedino jamstvo sigurnosti!

Ovi primjeri pokazuju koliko je važno imati usklađenu vanjsku i unutarnju politiku, jasnu viziju i ljude koji su u stanju izboriti se za nacionalne interese! A mi smo u tome uspjeli! Osim vrhunske opreme za čuvanje naše i EU granice, dobili smo i zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, a vrlo smo blizu dobivanja statusa Visa Waivera s SAD-om (bezvizni režim). A ni na tom planu naši prethodnici nisu učinili ništa!

Uz sve postignuto u ovom mandatu, jasno je da su Vlada Andreja Plenkovića i HDZ jedino jamstvo sigurnosti i napretka Hrvatske i jedino jamstvo stabilnosti u vrlo zahtjevnom razdoblju koje nas čeka!

BRNJAC: Hrvatsku čekaju 22 milijarde eura!

Hrvatska je pri kraju predsjedanja Vijećem EU-a. Suočili smo se s brojnim izazovima, a najveći je svakako bila pandemija koronavirusa. No i na tu smo situaciju reagirali brzo. Usvojili smo dva paketa mjera hitne pomoći za sve članice - jedan za oporavak gospodarstva, drugi za oporavak zdravstva, u ukupnoj vrijednosti od oko 50 milijardi eura. Odgovorno smo upravljali krizom i na europskoj i na nacionalnoj razini!

Radili smo i na Instrumentu za gospodarski oporavak „Next Generation EU“ i Višegodišnjem financijskom okviru (dugoročnom EU proračunu), iz kojih Hrvatsku čeka oko 22 milijarde eura - od čega će Hrvatskoj prva sredstva stići već u prvoj polovici 2021. godine! Tko misli da je taj silni novac „pao s neba“, grdno se vara! Cilj nam je osigurati bespovratna sredstva, a ne zadužiti našu djecu, kao i cjelovito riješiti obnovu Zagreba nakon potresa - za što ćemo također dobiti europske sredstva.

S SDP-ovih bijednih 9% došli na 96% ugovorenosti EU sredstava!

Kada smo preuzeli mandat, zatekli smo samo 9 posto ugovorenosti raspoloživih sredstava iz EU fondova, a danas smo na više od 96 posto! Kada se donosio prvi Višegodišnji financijski okvir 2013. godine, sve članice EU-a dobile su dodatna sredstva i dodatne alokacije - sve, osim Hrvatske. I na tom se primjeru jasno vidi SDP-ova pregovaračka nesposobnost!

A A A