Vijesti
26. 6. 2020.

Usvajanjem stajališta o Konferenciji o budućnosti Europe ispunjen je još jedan od ciljeva hrvatskog predsjedanja!

Dubravka Šuica: Konferencija će započeti s radom do kraja godine. Kako je istaknula Ursula von der Leyen, želimo čuti što građani stvarno očekuju od EU-a! No izdvajam još jednu vijest - EK je donijela svoje prvo Izvješće o demografskim trendovima! A upravo je na inicijativu predsjednika Plenkovića to za nas iznimno važno pitanje dobilo svoj resor. Na temelju Izvješća dovršit ćemo „Dugoročnu viziju za ruralna područja“, EU plan kojim ćemo po kvaliteti izjednačiti život na selu i u gradu te preokrenuti trend depopulacije ruralnih područja!

Pod predsjedanjem RH Vijeće Europske unije usvojilo je stajalište oko Konferencije o budućnosti Europe za pregovore s ostalim EU institucijama. To je značajan uspjeh hrvatskog predsjedanja koje je za to bilo dobilo mandat od čelnika država članica EU-a, i to nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora.

- Hrvatsko predsjedništvo se zalagalo za dobivanje snažnog mandata Vijeća kako bi Konferencija o budućnosti Europe mogla dati značajan doprinos otvorenoj i širokoj raspravi o temama od neposrednog interesa za sve građane, u rasponu od njihovih ljudskih, ekonomskih i socijalnih prava i temeljnih vrijednosti Unije do njene uloge u oporavku, gospodarskom snaženju i jačanju otpornosti država članica, uključujući i na krize kao što je COVID-19 - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

ZA solidarniju & gospodarski održiviju EU

Dodao je da će Konferencija o budućnosti Europe ujedno uvelike pridonijeti jačanju ukupnog položaja EU-a u svijetu punom izazova, ali i izgradnji vizije za ujedinjenu, solidarniju i gospodarski održiviju Uniju:

- Posebno naglašavam da će Hrvatska nastaviti davati svoj snažan politički doprinos u okviru ove konferencije, u kojoj će važnu ulogu imati potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, čiji resor i nosi naziv „Demografija i demokracija“. 

Naša odlučnost još snažnija nego prije

Sama Šuica očekuje da će Konferencija formalno započeti s radom do kraja 2020. godine, nakon konačnog dogovora između europskih institucija, uzimajući u obzir epidemiološke uvjete:

- Bit će organizirana kao široka platforma za raspravu o budućnosti Europe, na europskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, uz sudjelovanje građana, različitih dionika iz svih društvenih područja, socijalnih partnera i civilnog društva, EU institucija i nacionalnih parlamenata, uz korištenje digitalnih i internetskih platformi. Predviđeno je da Konferencija traje dvije godine. Naša odlučnost za ovim projektom još je snažnija nego prije.

Želimo čuti što građani očekuju

Nakon ove krize - nastavila je naša potpredsjednica Europske komisije - Konferencija o budućnosti Europe bit će još važnija nego prije:

- Sada moramo razlučiti što smo napravili dobro, a gdje smo možda trebali dati brži odgovor i što možemo popraviti. Upravo je na građanima da nam kroz ovaj proces to pokažu. Predsjednica Ursula von der Leyen jasno je istaknula u svojim političkim smjernicama da želimo čuti što građani očekuju, a mi smo spremni ponuditi odgovarajuće zakonodavne prijedloge.

IZ JUTARNJEG: Izrađujem EU plan kojim ćemo život na selu i u gradu izjednačiti po kvaliteti!

Šuica je u razgovoru za Jutarnji list izdvojila još jedan važan događaj koji također s pravom možemo isticati kao hrvatsko postignuće:

- Neki dan je Europska komisija donijela Izvješće o demografskim trendovima, prvo u povijesti! A upravo je na inicijativu predsjednika Andreja Plenkovića demografija ugrađena u Stratešku agendu EU-a, a to je za Hrvatsku iznimno važno pitanje dobilo i svoj resor u EK.

Na naš prijedlog demografija uvrštena u Strateški program EU & dobila resor u Europskoj komisiji. Izbor Dubravke Šuice veliko je postignuće!

Veliko postignuće predsjednika Plenkovića: EU sredstva i za demografsku revitalizaciju!

Izvješće samo po sebi neće riješiti problem - dodala je Šuica - no ono nam je podloga da, potkrijepljeni činjenicama i stručnim analizama, dovršimo razne strategije demografske revitalizacije i dugoročnu viziju za ruralna područja, koja će biti objavljena 2021. godine:

- Ako želimo revitalizirati naša ruralna i periurbana područja, moramo do njih dovesti svu infrastrukturu i sve one usluge koje su dostupne u gradu. Time bi se pokazalo da život, zahvaljujući boljoj i digitalnoj i fizičkoj povezanosti, može biti jednako dobar i izvan grada, a za zdravlje ili obitelj imati i neke prednosti koje život u gradu nema.

POSTIGNUĆA NAŠE VLADE - TEMELJ IZGRADNJE PROPERITETNOG DRUŠTVA

Šuica je u razgovoru za Jutarnji list, u kontekstu parlamentarnih izbora, odgovorila i na pitanje o povezanosti „Demografije i demokracije“, kako i glasi naziv njezinog resor u Europskoj komisiji.

JL: Hoće li ovi izbori utjecati na demografska kretanja u Hrvatskoj?

ŠUICA: Demokracija i demografija usko su povezane i samim time demokratski procesi, uključujući izbore, mogu utjecati na demografske promjene. Evidentno je da ispravno vođenje države i cijeli niz mjera poput rasta gospodarstva, smanjenja nezaposlenosti, povećanja minimalne i prosječne plaće, preko povećanih porodiljnih naknada do izgradnje stotina vrtića koje je aktualna Vlada predvođena Andrejom Plenkovićem provela, čine srž izgradnje prosperitetnog društva u kojem bi se svatko mogao ostvariti. Uvjerena sam da će novi Plan oporavka Europske komisije bitno pridonijeti da se stanje i u Hrvatskoj stabilizira nakon ove pandemije. Radi se o iznosu od više od 10 milijardi eura do 2024. te o novoj omotnici od gotovo 11 milijardi eura do 2027. godine. Ova Vlada je dokazala da zna pametno upravljati europskim novcem, od izgradnje niza infrastrukturnih projekata te ni u ovom interviewu ne mogu izbjeći Pelješki most, a sada ovaj novac treba usmjeriti u pametne programe koji će pridonijeti modernizaciji Hrvatske, naravno u skladu s digitalnim i klimatskim ciljevima. Tako da i ovu tešku krizu koja je pogodila Hrvatsku, od pandemije do potresa, možemo iskoristiti kao novu priliku.

A A A