Vijesti
6. 7. 2020.

Hrvatska nema vremena za čekanje - Želimo što prije s novom Vladom nastaviti raditi na dobrobit naših građana!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a: Itekako smo zadovoljni rezultatima! Pobijedili smo u 9 od 11 izbornih jedinica! Svima zajedno čestitam na jednoj od najuvjerljivijih pobjeda u povijesti. Možemo svi biti ponosni! Ne sjećamo se više kada je zadnji put HDZ pobijedio u Gradu Zagrebu, a 1. put u povijesti dobili smo u III. izbornoj jedinici 5 mandata, u IV. njih 8, a u VIII. - 4!

Dan nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima, u zagrebačkom Westinu održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice, predsjednik HDZ-a Vlade RH dao je izjavu za medije te odgovarao na pitanja okupljenih novinara.

Izjavu Andreja Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POBJEDNIČKIM REZULTATIMA

Itekako smo zadovoljni rezultatima! Pobijedili smo u 9 od 11 izbornih jedinica! Svima zajedno čestitam na jednoj od najuvjerljivijih pobjeda u povijesti. Možemo svi biti ponosni! Ne sjećamo se više kada je zadnji put HDZ pobijedio u Gradu Zagrebu, a prvi put u povijesti dobili smo u III. izbornoj jedinici 5 mandata, u IV. njih 8, a u VIII. - 4! HDZ smo na političkom spektru postavili u desni centar, na mjesto gdje ga je i htio i postavio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Hrvatski ljudi dali su nam povjerenje baš zato što smo tu gdje jesmo, a ne zato kako bismo bili negdje drugdje.

O FORMIRANJU NOVE VLADE

Nemamo što čekati jer Hrvatska i Zagreb nemaju vremena za čekanje. Želimo što prije konstituirati novi saziv Hrvatskog sabora, formirati Vladu i nastaviti raditi u korist naših građana. I ranije sam rekao da do 15. kolovoza sve mora biti gotovo, no vjerujem kako bi to u ovim okolnostima moglo biti i puno prije. Ne gubimo vrijeme, jutros sam obavio konzultacije sa zastupnikom HNS-a, s čelnikom Reformista i svim zastupnicima nacionalnih manjina. Spremni su podržati HDZ, dati potpise za buduću Vladu. Namjeravamo ih već ovog tjedna prikupiti.

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Što se tiče parlamentarne većine, ne moramo više ni s kim sjesti ako to sami ne odlučimo. Sve je jasno, HDZ ima 25 mandata više od „Restarta“.

O DOMOVINSKOM POKRETU

Ne shvaćam zbog čega su „prepisivali“, i to unaprijed, dokazano lošu politiku postavljanja ultimatuma, osobito ako uvjetuju da predsjednik pobjedničke stranke ne bude premijer. Onaj tko 2020. ponavlja priču koja se 2015. pokazala jalovom te dovela do prijevremenih izbora, jedinih u povijesti Hrvatske, taj očito ne razumije kako se upravlja državom. Mogu ponoviti da ne moramo više ni s kim razgovarati o potrebnih 76 ruku za formiranje saborske većine.

O BERNARDIĆEVOJ OSTAVCI

Bernardićeva ostavka? To je njegova procjena i stvar SDP-a, ali i logična konzekvenca izbornih rezultata.

A A A