Vijesti
7. 7. 2020.

Već imamo, za sada, dogovorenih 76 mandata - koji su nam dovoljni za saborsku većinu

(VIDEO) Gordan Jandroković za Dnevnik Nove TV: 76 mandata, ako su pouzdani, stabilno su rješenje. Ako još netko želi podržati naš program i Vladu, dobro je došao, ali neće biti nikakvih „šopingiranja“ * Da, broj ministarstava bit će manji nego dosad. Obrazovanje? Sasvim će sigurno biti u rukama HDZ-a * U Zagrebu smo ostvarili povijesni rezultat, pobijedili u sve 4 izborne jedinice koje ga obuhvaćaju * Potop SDP-a? Možda im je najviše naštetila upravo ta agresivna, destruktivna kampanja.

Donosimo ključne poruke iz intervjua koji je s glavnim tajnikom HDZ-a i nositeljem naše pobjedničke liste u II. izbornoj jedinici radio kolega Mislav Bago:

O 3 ISPUNJENA CILJA

U kampanju sam krenuo s tri cilja - pobjeda HDZ-a na državnoj razini, pobjeda naše liste u II. izbornoj jedinici i osvajanje 6 mandata te više preferencijalnih glasova nego na prošlim parlamentarnim izborima. Malo me je smetalo što je na manipulativan način prikazivano tih 808 glasova - jer sam 2015. imao 8.100. A sada imam malo više (17.370 - op. ur.).

O VEĆ DOGOVORENIH 76 MANDATA

Zasad već imamo dogovorenih 76 mandata koji su nam dovoljni za većinu. I za sada je to - to. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pokazat će ih, kako očekujemo, već potkraj mjeseca - čim se ponove izbori na jednome biračkom mjestu, a DIP proglasi službene rezultate. Potom o predsjedniku RH ovisi kada ćemo konstituirati novi saziv Hrvatskog sabora. 76 mandata, ako su pouzdani, vrlo su dobro, stabilno rješenje. Ako još netko želi podržati naš program i našu Vladu, dobro je došao, ali neće biti nikakvih „šopingiranja“ ni „žetončića".

O PRIHVATLJIVIM PARTNERIMA

Hrvatska ulazi u izazovno razdoblje pa ćemo prihvatiti samo one partnere koji su spremni preuzeti odgovornost za upravljanje Hrvatskom. Budući da manjine imaju 8 zastupnika, prihvatljivo je da njihov predstavnik bude u Vladi. Ne vidim tu nikakav problem.

O BROJU MINISTARSTAVA

Broj ministarstava svakako će biti manji nego dosad. No sve u svoje vrijeme.

O RESORU OBRAZOVANJA

Obrazovanje? S obzirom na strukturu Sabora i potporu koju smo dobili, u novoj će Vladi taj resor sasvim sigurno biti u rukama HDZ-a.

O OSOBNIM AMBICIJAMA

Pitate me i želim li opet biti predsjednik Hrvatskog sabora?. Predsjedniku HDZ-a iznio sam svoje ambicije, složili smo se kako bi to trebalo izgledati. No zasad ne mogu više o toj temi jer će se o svemu još razgovarati na stranačkim tijelima.

O UKLJUČIVIM LISTAMA HDZ-a

Naše su liste bile jako dobre, uključive, pokazale su svu raznolikost stranke. Dobili smo dosta glasova centra, ali HDZ je stranka desnog centra. Jasno smo svjetonazorski orijentirani, kao narodnjaci, demokršćani, državotvorci.

O PLENKOVIĆU & POTPORI HRVATSKOG NARODA

Andrej Plenković dobio je potporu ne samo stranke za ono što je radio, nego i hrvatskog naroda. Ovo je velika pobjeda HDZ-a i njega osobno.

O POVIJESNOM REZULTATU U ZAGREBU

U Zagrebu smo ostvarili povijesni rezultat, pobijedili smo u sve četiri izborne jedinice koje ga obuhvaćaju. Moramo se jako dobro pripremiti, kandidirati poznato i atraktivno lice, te ne vidim razloga zašto onda ne bismo mogli i pobijediti (i) na lokalnim izborima. Ja? Nemam tih ambicija.

O NOVOM SAZIVU SABORA

Čini mi se da će novi saziv Sabora biti kvalitetniji od ovog koji smo gledali u protekle četiri godine i da će dobro reprezentirati hrvatsko društvo.

O POTOPU SDP-a

Prema trendovima 5-6 dana prije izbora, vidjeli smo da se SDP-u sprema potop. Nisu imali ni jakog čelnog čovjeka, ni izbalansirane liste, ni dobro strukturiranu i kvalitetnu politiku. Možda su im najviše naštetili upravo neargumentirani napadi na HDZ i ta agresivna, destruktivna kampanja koja nije nudila nikakva rješenja.

O CIJENI KOJU JE PLATIO BERNARDIĆ

Iako sam najavio tužbu protiv bivšeg čelnika SDP-a, ipak ga neću tužiti. Da, žao mi ga je. Platio je jako visoku cijenu za ono što je činio, za svoje vrlo nepromišljene poteze. Svatko bira svoj put, ovo je bio njegov put.

A A A