Vijesti
11. 7. 2020.

25. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI: Žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene!

Andrej Plenković: S pijetetom se prisjećamo više od 8.000 ubijenih bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila te duboko suosjećamo s njihovim obiteljima. Žrtve ne smiju i nikad neće biti zaboravljene! Genocid u Srebrenici tragična je i neosporna činjenica koja opominje i traži da se nikad više ne ponovi.

Priopćenje predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici prenosimo u cijelosti:

Više od 8.000 žrtava

Prošlo je četvrt stoljeća od jednog od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon II. svjetskog rata. Danas se s pijetetom prisjećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila ubijenih u Srebrenici te duboko suosjećamo s njihovim obiteljima i najmilijima. Žrtve Srebrenice ne smiju i nikad neće biti zaboravljene!

Osuđeni ratni zločinci Mladić i Karadžić

Genocid u Srebrenici potvrđen je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a osuđeni su i njegovi glavni začetnici - ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Zločin u Srebrenici tragična je i neosporna činjenica koja opominje i traži da se nikad više ne ponovi. Svi zajedno moramo angažirano nastaviti raditi na predstavljanju istine o Srebrenici.

Prijateljska i susjedna zemlja

Hrvatska će kao prijateljska i susjedna zemlja uvijek pomagati Bosnu i Hercegovinu u izgradnji kvalitetnije budućnosti kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, a osobito na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Uime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, izražavam duboko poštovanje obiteljima žrtava.

A A A