Vijesti
13. 7. 2020.

Jednoglasna potpora formiranju parlamentarne većine - Katičić novi glavni tajnik!

(VIDEO) Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a potom i Središnjeg odbora, još jednom je pružena podrška smjeru naše stranke i naše Vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića. Sjednica SO-a započela je Lijepom Našom te višeminutnim pljeskom za trijumf na izborima - za najuvjerljiviju pobjedu poslije 1995. godine! Krunoslav Katičić izabran je za glavnog tajnika HDZ-a - umjesto Gordana Jandrokovića koji će biti „samo“ predsjednik Hrvatskog sabora.

Hvala Gordanu na odličnoj suradnji i 4 uspješne godine, koje su i započele i završile našom pobjedom na parlamentarnim izborima! Krunoslavu želim puno uspjeha u obnašanju iznimno važne dužnosti! Provedbom programa „Sigurna Hrvatska“ idemo u 2. poluvrijeme borbe za gospodarski oporavak, za sigurna radna mjesta, plaće i mirovine te zdravstvenu sigurnost hrvatskih građana! - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH na sjednicama stranačkih tijela, održanima u ZG Hotelu Westin.

Izjavu predsjednika Plenkovića nakon sjednica, kao i odgovore na pitanja novinara, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O SJEDNICAMA

Razgovarali smo o prioritetima buduće Vlade nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima te rješenjima za gospodarske i javnozdravstvene izazove koji su pred Hrvatskom. Još smo jednom izrazili zadovoljstvo rezultatima izbora i dobivenim povjerenjem birača. To nas dodatno obvezuje na snažni angažman u interesu svih hrvatskih građana. Središnji odbor danas je potvrdio i novog glavnog tajnika stranke - Krunoslava Katičića. Želim mu puno uspjeha!

O SASTAVU NOVE VLADE

Imamo već 76 potpisa, oni su spremni. Moramo pričekati proglašenje službenih rezultata ponovljenih izbora na biračkom mjestu u Raši. Vjerujem da ćemo nakon toga, sredinom idućeg tjedna, dogovoriti primjereni termin za sazivanje novog Sabora. Ministarstava će biti manje, a Vlada će biti funkcionalnija. Imamo još nekoliko dana za konzultacije o resorima, no mogu vam zasad otkriti da će Tomo Medved biti potpredsjednik Vlade i ujedno ministar hrvatskih branitelja, a Gordan Grlić Radman ostat će ministar vanjskih i europskih poslova.

O SASTANKU S PARLAMENTARNIM STRANKAMA

Nije to nikakav plenarni sastanak s više stranaka, nego razgovor aktualnog i budućeg predsjednika Vlade s čelnim ljudima stranaka koje su izabrane u Sabor - da otvorimo dijalog te im kažemo kakvi su naši planovi. Moja poruka je vrlo jasna - to radimo, ponavljam, radi dijaloga, radi izravnog kontakta s predsjednicima stranaka o problemima koje hrvatsko društvo ima. Smatrali smo da takvi razgovori mogu biti korisni.

O POTPORI HDZ-ovoj VLADI

Ako netko od izabranih zastupnika ima namjeru podržati našu većinu, onda to može učiniti isključivo javno, transparentno. Neka se svi prisjete da se vrlo jasno zna tko je dobio povjerenje građana i tko već danas ima formiranu većinu.

A A A