Vijesti
15. 7. 2020.

Plenković je dao golemi doprinos borbi ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH!

Nevenko Barbarić, izabrani zastupnik na listi HDZ-a za XI. izbornu jedinicu, u razgovoru za Večernji list BiH: Predvođeni nositeljicom Zdravkom Bušić, osvojili smo sva 3 mandata. Zahvaljujući predsjedniku Vlade RH i sestrinskog nam HDZ-a, „hrvatsko pitanje“ u BiH dobilo je međunarodni karakter. Njegov ustrajni angažman u EU-u omogućio nam je da snažnije iznosimo istinu o nepravednom Izbornom zakonu i nelegitimnim političkim predstavnicima hrvatskog naroda.

Prenosimo dijelove intervjua koji je s našim novim zastupnikom iz BiH napravio kolega Zoran Krešić: 

Aktualni gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić preuzet će mandat saborskoga zastupnika u Klubu HDZ-a te će, kako sam najavljuje, podnijeti ostavku na dužnost prvog čovjeka Ljubuškog. 

Kako ocjenjujete rezultate u 11. izbornoj jedinici, ponovno je HDZ-ova? 

Predvođena gospođom Zdravkom Bušić, lista HDZ-a osvojila je sva tri mandata i, naravno, zbog toga moram izraziti zadovoljstvo, ali, prije svega, zahvalnost biračkom tijelu. Pogotovo onom u Bosni i Hercegovini, koji je u vrlo pristojnom broju izašao na izbore i najveći broj glasova dao listi HDZ-a i našim kandidatima. 

Kakva su vaša očekivanja od rada saborskih zastupnika izabranih, prije svega, u 11. izbornoj jedinici? 

Pokušat ćemo, prije svega, nametnuti teme vezane za položaj Hrvata Bosne i Hercegovine te općenito političkog ozračja u kojemu živimo. Republika Hrvatska i predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom proteklih godina dali su golemi doprinos da pitanje Hrvata dobije međunarodni karakter - kako bi se saznalo što se događa ovamo. 

Posebno je potencirana priča o izmjenama Izbornog zakona i ostvarivanje prava na biranje legitimnih političkih predstavnika, ponajprije u federalnom i državnom Domu naroda te u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. 

Istaknuli ste ulogu premijera Plenkovića koji potiče rješavanje problema Hrvata, ali stječe se dojam da dio javnosti u RH ne razumije dovoljno dobro problem Hrvata u BiH. Kako kanite artikulirati ovo pitanje? 

Uistinu živimo u kompliciranoj državi s puno razina vlasti. Uza sve to, imali smo izmjene raznih mirovnih sporazuma, a sve su bile na štetu Hrvata. Počesto ni mi koji ovdje živimo i radimo, pa čak i na određenim pozicijama, dovoljno ne razumijemo sve procese, pa je teško očekivati da to čitava hrvatska javnost razumije do kraja. 

Ponovno ističem ulogu premijera Plenkovića koji je kroz svoj rad u Europskom vijeću te kroz druge formate tijela Europske unije omogućio da otvorenije i snažnije iznesemo stajališta o stvarnim događanjima u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući njemu i naša je Željana Zovko zastupnica u Europskom parlamentu. Za nas je ključno nametnuti pitanje legitimnosti političkog predstavljanja u institucijama u BiH. 

Kanite li kao saborski zastupnik poticati druga pitanja suradnje između dviju država? 

Prije svega želim pojačati gospodarsku suradnju. Iz dosadašnjeg iskustva posve sam uvjeren da ogromna većina gospodarskih subjekata u RH nije kvalitetno upoznata s prednostima investiranja u BiH. U tom dijelu bit ću produžena ruka svim kolegama u BiH da pokušamo inicirati dolazak gospodarskih subjekata koji bi prepoznali potencijale koje mi ovdje imamo. 

Postoji, također, jako puno prostora za širenje institucionalne suradnje, od učenja iz pozitivnih praksi pristupnih pregovora, pisanja i kandidiranja projekata. Poglavito u smjeru ostvarivanja prekogranične suradnje. 

(…)

A A A