Vijesti
16. 7. 2020.

Do 18. listopada produžen moratorij na ovrhe!

(VIDEO) Na sjednici Vlade RH prolongiran je rok trajanja posebnih okolnosti, a time i zastoja u provedbi ovrha nad novčanim sredstvima građana i fizičkih osoba te svih ovršnih postupaka. Plenković je najavio svoj 3-dnevni posjet Bruxellesu: „Želimo se izboriti za hrvatske nacionalne interese. Očekujemo rekordne 22 milijarde eura, taj novac ćemo iskoristiti kao polugu za brzi oporavak i potom povratak na zdravi gospodarski rast“.

U uvodnom obraćanju na 241. sjednici Vlade RH predsjednik Andrej Plenković podsjetio je na prošlotjedni strateški uspjeh Hrvatske - ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II):

- Uključenje u Schengen i eurozonu dvije su dublje integracije koje su još preostale Hrvatskoj kao članici Europske unije. Ulazak u ERM II pozitivna je odluka, to je što snažan signal investitorima i agencijama za kreditni rejting, koji će omogućiti dodatno jačanje reputacije RH na međunarodnim financijskim tržištima. Do kraja mandata nove Vlade ući ćemo u eurozonu.

Veliko postignuće - RH ušla u Europski tečajni mehanizam! „Mislim da ćemo euro uvesti tijekom mandata nove Vlade“

Von der Leyen, Michel, Europsko vijeće

Najavio je i današnje sastanke u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom te posebni sastanak Europskog vijeća, što će biti prvi fizički susret šefova država i vlada 27 zemalja članica EU-a nakon više od pet mjeseci:

- Sastanak je posvećen novom Višegodišnjem financijskom okviru (dugoročnom EU proračunu) i Instrument „EU iduće generacije“ (Next Generation EU). Naši stavovi su jasni - idemo u Bruxelles kako bismo za Hrvatsku izborili što više europskih sredstava. Očekujemo rekordne 22 milijarde eura za iduće 7-godišnje razdoblje, od čega bi nam prva tranša trebala stići u prvoj polovici 2021. godine. Taj novac ćemo iskoristiti kao polugu za brzi gospodarski oporavak.

Usklađivanje epidemioloških mjera sa Slovenijom

Što se tiče prošlotjednog sastanka s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšom, Plenković je rekao da se razgovaralo o situaciji vezanoj za COVID-19 te dogovorilo zajedničko poduzimanje aktivnosti i mjera:

- Dobro je da koordiniramo aktivnosti, osobito sa susjednim zemljama čiji državljani često dolaze kod nas ili obrnuto, s obzirom na cilj da ljetna turistička sezona bude što bolja, premda su okolnosti vrlo zahtjevne.

Važno je da Hrvatska i Slovenija usklade epidemiološke mjere - Samo zajedničkim snagama možemo postići uspjeh!“

Znanstveno istraživanje koronavirusa

Isto tako, predsjednik Vlade RH i HDZ-a je podsjetio na svečanu dodjelu sredstava Hrvatske zaklade za znanost po natječaju „Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije“, na kojem su ugovori uručeni voditeljima 11 najbolje rangiranih projekata za istraživanje COVID-a 19:

- Uglavnom su to projekti vezani za medicinske discipline, ali ima i društvenih. U svakom slučaju, nastojimo i sa znanstvenog kuta što prije i što bolje razmotriti sve aspekte i posljedice globalne pandemije.

Uručeni ugovori za istraživanje koronavirusa vrijedni 14 milijuna kuna“

NASTAVLJAMO S OBUSTAVOM OVRHA & ODGOVORNIM PONAŠANJEM!

Vlada je na otvorenom dijelu sjednice raspravila 11 točaka dnevnog reda, među ostalim je produžila rok trajanja posebnih okolnosti, a time i obustava ovrha.

Zdravko Marić: Daljnji zastoj svih ovršnih postupaka

Budući da je nedvojbeno da okolnosti uzrokovane pojavom bolesti COVID-19 i danas utječu na aktivnosti u Hrvatskoj, do 18. listopada nastavlja se zastoj provedbe ovrha na novčanim sredstvima građana i fizičkih osoba te provedbe svih ovršnih postupaka.

Davor Božinović: Nova ograničenja ili kazne nikome nisu cilj

Apeliram na odgovorno ponašanje jer nikome nije cilj uvoditi nova ograničenja ili kažnjavati. Naprotiv, želimo osigurati rad gospodarstva i siguran odmor turistima, kojih je trenutačno 492.000, od čega 85 posto stranih.

Želimo da život što normalnije funkcionira. Nadzorom je utvrđeno da se 96.8 posto građana, poslodavaca i organizatora događaja pridržava propisanih epidemioloških mjera. Ostanimo odgovorni.

Vili Beroš: Pridržavanje zaštitnih mjera - najbrži put do suzbijanja zaraze

Hrvatska je iskazala zrelost i izuzetnu samodisciplinu na početku epidemije, siguran sam da ćemo se i sada tako odgovorno ponašati. Pridržavanje nužnih zaštitnih mjera i preporuka epidemiologa najbrži je put do suzbijanja zaraze.

A A A