Vijesti
22. 7. 2020.

ČEKA NAS VELIKI POSAO! Konstituiran 10. saziv Hrvatskog sabora - Jandroković ponovno predsjednik!

Andrej Plenković: U četvrtak ćemo Saboru predstaviti Program rada Vlade RH 2020-2024. Bude li sve po planu, u petak ćemo održati 1. sjednicu nove Vlade. Krećemo odmah s radom - Hrvatska nema vremena za čekanje! Gordan Jandroković: Izbori su potvrdili da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i saborska većina vodile državu. Trenutak u kojem se nalazi RH od svih nas zahtijeva razboritost, smirenost i ozbiljnost.

Samo 17 dana nakon parlamentarnih izbora, konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora u suvremenoj RH. Gordan Jandroković s 143 glasa ZA (1 suzdržanim, a nijednim protiv) ponovno je izabran za predsjednika! Prvi put u modernoj povijesti ista će osoba i u 2. mandatu voditi naš nacionalni parlament.

Na sjednici koja je na Markovu trgu održana uz posebne epidemiološke mjere i raspored sjedenja, sudjelovao je i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, ali ne i državni poglavar Zoran Milanović - što je presedan u proteklih 30 godina.

Izabrana su i dvojica saborskih potpredsjednika iz redova HDZ-a - akademik Željko Reiner i Ante Sanader.

Počast dr. Tuđmanu i braniteljima & zastupnička prisega

Zastupnici su minutom šutnje odali počast prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, svim preminulim zastupnicima iz prošlih saziva, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za Domovinu.

Nakon što je Sabor prihvatio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) o svim izmjenama zastupnika zbog odlaska u izvršnu vlast, novi su sabornici prisegnuli da će dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona te poštovati pravni poredak i zauzimati se za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

JANDROKOVIĆ: Trenutak u kojem se nalazi RH od nas zahtijeva razboritost & ozbiljnost

Novi/stari predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković zahvalio je na povjerenju koleg(ic)ama zastupnicama i zastupnicima:

- Ponosan sam što sam 2. put izabran na čelo ovoga visokog doma - velika je to čast! Izborni rezultati potvrda su da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i parlamentarna većina vodile državu. Trenutak u kojem se nalazi Hrvatska od svih nas zahtijeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. Čeka nas veliki posao, od gospodarskog oporavka do obnove Zagreba. Zastupnici nisu jedni drugima neprijatelji, samo se razlikujemo u stavovima. Sa svima sam spreman surađivati. Svoju ću dužnost odgovorno obavljati. Promicat ću demokratske vrijednosti, jednakost, slobodu, socijalnu pravdu, ravnopravnost spolova...

Cijeli Jandrokovićev govor možete pročitati na donjem linku:

Predsjednik Sabora Jandroković: Današnji trenutak od svih nas zahtijeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. I iznad svega, predano služenje općem interesu i hrvatskim građanima

PLENKOVIĆ: Sutra povjerenje novoj Vladi, već u petak 1. sjednica!

Uoči konstituirajuće sjednice, predsjednik Andrej Plenković najavio je da će sutra u Hrvatskom saboru predstaviti Program rada Vlade RH 2020-2024:

- Program je više-manje poznat, temelji se i na unutarstranačkom programu „Odvažno za Hrvatsku“ i na Izbornom programu HDZ-a „Sigurna Hrvatska“, a dodali smo i pojedine projekte koalicijskih partnera. Ni sastav ni program nove Vlade ne bi trebali izazvati velike prijepore. Bude li sve po planu, u petak ćemo održati njenu 1. sjednicu. Krećemo odmah s radom - Hrvatska nema vremena za čekanje.

Predsjednik Plenković dobio jednoglasnu podršku za sastav nove Vlade RH!

Nema euforije, nakon pobjede smo odmah prionuli na posao!

Spremni razgovarati sa svima

Komentirao je, na upit novinara, „tanku većinu“ od 76 ruku:

- Ne očekujem da će nam to stvarati probleme, bolje je imati tanju, a kompaktnu većinu, nego onu „deblju“, a nestabilnu. Vjerujem da ćemo u Saboru dobro funkcionirati. A hoće li oporba biti konstruktivna ili destruktivna, to ovisi o njima samima. To je demokracija, a mi smo spremni razgovarati sa svima.

BAČIĆ: Novi saziv suočava se s povijesnom odgovornošću

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u ime parlamentarne većine iznio je prijedlog o ponovnom izboru Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora:

- Njegovo političko djelovanje doista je reprezentativno, obilježeno različitim visokim dužnostima. Započinje mu 6. saborski mandat, bio je potpredsjednik Vlade, ministar vanjskih poslova kad je Hrvatska postala članica NATO-a i završavala pregovore za ulazak u EU. Današnjim izborom postat će prvi predsjednik Sabora koji je u proteklih 30 godina izabran i u 2. mandatu. Uvjeren sam da će tu dužnost i nadalje obnašati časno, dostojanstveno i odgovorno.

Građani žele političku zrelost & sigurnost

Istaknuo je i da se novi saborski saziv suočava s povijesnom odgovornošću te da takvu odgovornost u svakodnevnom radu treba imati svaki od 151 zastupnika:

- Izbori su potvrdili da građani žele političku zrelost, odgovornost i sigurnost, da žele zastupnike koji će se rukovoditi interesom države i glasom naroda, koji će u demokratskoj raspravi voditi računa da uvijek pobijedi demokratski interes i najbolji argument.

Osvojili smo 9 od 11 izbornih jedinica! Građani su honorirali sve što smo napravili u 1. mandatu - to nam je zalog za iduće razdoblje!

A A A