Vijesti
22. 7. 2020.

Nova Vlada bit će manja, funkcionalnija, operativnija & jednostavnija za upravljanje!

Prvog dana 10. saziva Hrvatski sabor usvojio je prijedlog novog Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, kojim se omogućuje da Vlada ima 16 ministarstava - umjesto dosadašnjih 20. ZA je glasovalo 85 zastupnika, 30 je bilo protiv, a 6 suzdržanih. Branko Bačić: Ispunjavamo predizborno obećanje HDZ-a i predsjednika Andreja Plenkovića.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, predstavljajući zakonske izmjene Hrvatskom saboru u ime parlamentarne većine, naveo je da se njima definira novi okvir za rad tijela državne uprave:

- To je na tragu predizbornih obećanja HDZ-a i mandatara Andreja Plenkovića. Jednostavnije je upravljati Vladom s manjim brojem ministarstava. A i racionalizirat će se troškovi, što je inače jedan od temeljnih Vladinih ciljeva već duže vrijeme.

16 ministarstava umjesto 20

Po novom zakonu, bit će 16 ministarstva. Dakle, četiri manje nego dosad. Ostaje isti broj središnjih državnih ureda, jer se onaj za sport integrira u Ministarstvo turizma, a osniva se novi - Središnji državni ured za demografiju i mlade:

- S radom nastavljaju ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova; obrane; financija; znanosti i obrazovanja; regionalnog razvoja i fondova EU; poljoprivrede; mora, prometa i infrastrukture; hrvatskih branitelja i zdravstva. Ministarstvo kulture dobiva u nazivu medije, a Ministarstvo turizma preuzima i poslove Središnjeg  državnog ureda za sport. RH je prepoznatljiva upravo po sportu i turizmu, te su aktivnosti u potpunosti kompatibilne i ta je sinergija dobitna.

Racionalizacija troškova

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dobiva novi djelokrug - i gospodarstvo, i energetiku, i klimatske promjene i zaštitu okoliša. Ministarstvo rada preuzima poslove dosadašnjeg Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ali i one u području obitelji i socijalne politike iz djelokruga Ministarstva za demografiju i mlade i socijalnu politiku - dodao je Bačić:

- Također, spajaju se ministarstva pravosuđa i uprave, što je dijelom posljedica reformskih aktivnosti Vlade i decentralizacije poslova državne uprave. Temeljem te reforme, u Ministarstvu uprave broj djelatnika smanjen je već za 2.418 jer su znatne ovlasti prepuštene županijama. Spajanjem tih resora ne narušava se načelo neovisnosti pravosuđa.

Zaključio je da manji broj ministarstava znači i manje ministara, manje državnih tajnika, tajnika ministarstva, šefova kabineta, voza

A A A