Vijesti
23. 7. 2020.

Da, obećavam porast prosječne neto plaće na 7.600 kuna!

Andrej Plenković: Ako smo u prošlom mandatu povećali broj zaposlenih za 110.000, onda je realno da ćemo ostvariti najavu o 100.000 novih radnih mjesta u iduće 4 godine! * Ukinut ćemo imunitet članovima Vlade, čime šaljemo važnu poruku o borbi protiv korupcije! * Dovoljno je 76 ruku. Nećemo se baviti nagovaranjem. Nikog ne molim. Tko nas želi podržati, samoinicijativno može to učiniti.

Nakon što je predstavio Program rada Vlade 2020-2024 i njen sastav, tijekom rasprave u Hrvatskom saboru Andrej Plenković replicirao je na napade oporbenih zastupnika te dao izjavu za medije.

Donosimo dio poruka predsjednika Vlade RH i HDZ-a:

100.000 NOVIH RADNIH MJESTA

Najava o 100.000 novih radnih mjesta u 4 godine nije slučajna, ta brojka nije plod kreacije u dokolici, nego se temelji na postignućima naše Vlade. Ako smo u prošlom mandatu povećali broj zaposlenih u Hrvatskoj za 110.000, sasvim je realno da ćemo ostvariti i ovu važnu točku svog programa! U tom cilju i podižemo iznos za aktivne mjere zapošljavanja sa 7.5 milijardina 10 milijardi kuna.

POVEĆANJE PROSJEČNE PLAĆE

Da, obećavam porast prosječne neto plaće na 7.600 kuna! Ako smo je u prošlom mandatu, unatoč svim krizama, uspjeli podići za čak 1.147 kuna - na sadašnjih 6.700 - onda ćemo je u iduće 4 godine nedvojbeno povećati za, u najmanju ruku, najavljenih 900 kuna! Usput rečeno, za vrijeme zadnje SDP-ove Vlade prosječna je plaća porasla za 201 kunu. Dakle, 6 puta manje nego u našem mandatu!

UKIDANJE IMUNITETA ČLANOVIMA VLADE

Planiramo ukinuti imunitet članovima Vlade za korupcijska djela, to je relikt još od sredine '90-ih. Zakon ćemo promijeniti kako bismo poslali važnu poruku o borbi protiv korupcije.

SAMOINICIJATIVNA PODRŠKA VEĆINI

Koliko glasova očekujem? Dovoljno je 76. Nećemo se baviti nagovaranjem. Nikog ne molim, ne mislim nikog vući za rukav. Nitko u HDZ-u, osim mene, nema mandat razgovarati o pridruživanju parlamentarnoj većini, a ja ni s kim nisam razgovarao. Tko želi podržati našu Vladu, samoinicijativno može to učiniti.

OBNOVA ZAGREBA

Prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i ostalih područja pogođenih potresom bit će sutra prihvaćen na sjednici Vlade. Odmah ga šaljemo u saborsku proceduru, u prvo čitanje, rasprava će biti idući tjedan. Slijedi drugo čitanje krajem kolovoza, a usvajanje nakon toga – dakle, početkom rujna.

BORBA ZA HRVATE U BiH

Zadovoljan sam što ću u g. Raspudiću imati snažnog saveznika u zauzimanju za stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH. Siguran sam da ćemo naći zajednički jezik. Nema zemlje koju sam toliko puta posjetio kao BiH, nema međunarodnog sastanka na kojem ne otvaram pitanje hrvatskog naroda u BiH. Na tome radimo postojano, dosljedno, ustrajno. Malo se upoznajte s tim.

A A A