Vijesti
27. 7. 2020.

Bilo bi dobro da na proslavu Oluje ide i Boris Milošević. Zakon o obnovi Zagreba? Spremni smo prihvatiti kvalitetne amandmane oporbe!

(VIDEO) Obilježavanje 25. obljetnice VRO „Oluja“ bit će drugačije nego ranije iz očitih, epidemioloških razloga, ali sve će biti dostojanstveno i kako treba. Ova je godina jako bitna za pogled naprijed i jasno određivanje prema prošlosti. Mislim da ćemo naći rješenja i zajedno s našim partnerima poslati prave poruke - poručio je, među ostalim, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O sjednici

Raspravljali smo o brojnim političkim aktivnostima proteklog tjedna te smo najavili aktivnosti za ovaj tjedan. Sutra je u Saboru rasprava o Prijedlogu zakona o obnovi Zagreba te dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. U srijedu će biti održana i rasprava o europskim temama - zadnja sjednica Europskog vijeća i šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a. Imamo još nekoliko važnih zakona i u četvrtak, a glasovanje je u petak. Na taj ćemo način, uoči 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“, zaključiti političke aktivnosti prije ljetne stanke.

O proslavi 25. obljetnice VRO „Oluja

Po zakonu, Vlada je nadležna za organizaciju svih obilježavanja. Tu je i kontinuiran angažman  Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, MUP-a, mog ureda, Ureda predsjednika Sabora i predsjednika RH. Oni se svi koordiniraju. Ovogodišnje će obilježavanje biti drugačije nego ranije iz očitih, epidemioloških razloga, ali sve će biti dostojanstveno i kako treba. Dolazi li u Knin i potpredsjednik Vlade Boris Milošević? Što se mene tiče to bi bilo jako dobro i korisno. Ova godina jako je bitna za pogled naprijed i jasno određivanje prema prošlosti. Mislim da ćemo naći rješenja i zajedno s našim partnerima poslati prave poruke.

O Zakonu o obnovi Zagreba i okolice

Ovaj zakon je primjer otvorenosti Vlade i parlamentarne većine prema kvalitetnim sugestijama oporbe. Ako budu kvalitetni i sadržajno korisni, prihvatit ćemo ih.

RADIMO SVE PO ZAKONU - MILANOVIĆ SVAKI DAN DAJE KONTROVERZNE IZJAVE

Uoči početka sjednice Predsjedništva, predsjednik Plenković kratko se osvrnuo i na Milanovićeve optužbe na račun Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.

- Tu smo priču riješili već u Saboru. Ponavljanje, reciklirana tema. Mi radimo sve i ustavno i zakonito, dobro i za zdravlje i za gospodarstvo. To je ta ključna razlika između onih koji rade na zaštiti zdravlja građana, da osiguraju plaće, izbore, stabilnu vlast, europska sredstva i ekonomski oporavak te onih koji grintaju.

Izjavu predsjednika RH Milanovića komentirao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković:

- Nije me iznenadila ta njegova izjava. On svaki dan da neku kontroverznu izjavu. To mi je postalo besmisleno. Ne vidim da ima bilo kakvih ustavnih odstupanja. Da ima, sigurno bi reagirao Ustavni sud.

A A A