Vijesti
3. 8. 2020.

VRO Oluja bila je pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna - Svi ćemo s ponosom biti u Kninu!

(VIDEO) Dolazak cijele Vlade na obilježavanje 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ poruka je suvremene Hrvatske, koja je riješila sve svoje strateške ciljeve i koja gradi uključivo i tolerantno društvo - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Kazao je da je prošli mjesec bio vrlo intenzivan te podsjetio da je drugi dan nakon parlamentarnih izbora već imao većinu od 76 zastupnika u Hrvatskom saboru te je dobio mandat od predsjednika RH za sastavljanje Vlade.

- Imali smo i povijesno Europsko vijeće na kojem smo za Hrvatsku donijeli 22 mlrd. eura za gospodarski oporavak u idućih sedam godina. Dan nakon toga je konstituiran Hrvatski sabor. Već 23. srpnja Vlada je dobila povjerenje, a 24. srpnja je bila sjednica Vlade te je upućen Zakon o obnovi grada Zagreba u Sabor te je 31. srpnja već izglasan u prvom čitanju.

Naglasio da će 5. kolovoza svi s ponosom biti u Kninu. Plenković je rekao da se zalagao i u prošlom mandatu Vlade da nacionalne manjine trebaju biti uz Vladu i biti njezin sastavni dio.

Suvremena Hrvatska riješila je svoje nacionalne zadaće

Dodao je da je dobra stvar za hrvatsko društvo da potpredsjednik Vlade Boris Milošević u ime SDSS-a dolazi u Knin.

Poručio je da je to dobro za odnose između Hrvata i srpske manjine osobito one u Hrvatskoj.

- Dobro je i u konačnici za odnose između Hrvatske i Srbije i dobra je poruka moderne i suvremene Hrvatske koja je riješila svoje nacionalne zadaće, poručio je hrvatski predsjednik Vlade.

Kazao je da dolazak Miloševića na 25. obljetnicu VRO Oluja pokazuje i jedinstven stav Vlade.

- Svi članovi i članice Vlade će biti u Kninu za 25. obljetnicu. To je poruka suočavanja s onim što se dogodilo proteklih 30 godina.

Plenković je naglasio je je VRO Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbježna, a politički nužna.

Vladin je cilj da mijenja odnose u hrvatskom društvu i s našim susjedima nabolje

Plenković je poručio da je cilj ove Vlade da mijenja odnose u hrvatskom društvu, te da mijenja odnose i s našim susjedima nabolje. Istaknuo je da je prošlo 25 godina od kraja rata te 22 godine od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Naglasio je da je odluka o dolasku Miloševića u Knin izrazito dobra i pozitivna. Dodao  je da vjeruje da će s vremenom razumjeti i u Beogradu zašto je ta odluka važna.

Predsjednik Plenković kazao je da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved želi otići u Grubore i napraviti jedninu civilizacijsku gestu hrvatske Vlade te želi izraziti pijetet prema žrtvama u selu Grubori.

- To je važna politička gesta hrvatske Vlade.

Poručio je da to nije nikakva trgovina već želi transformirati odnose i staviti ih na neke druge, nove, zdrave osnove.

- Činjenica da će tamo govoriti general Gotovina je jako dobro za Hrvatsku. Sjećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haaga. Rat je gotov, okrenimo se budućnosti. I uvjeren sam da on dijeli ovakav pristup i ovakav stav koji smo politički zauzeli povodom 25. obljetnice.

Plenković je kazao da u cijeloj situaciji u pandemiji zaraze koronavirusom Vlada je radila i na promidžbi hrvatskog turizma. Posebno je zahvalio Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici koji su se trudili komunicirati koliko je Hrvatska sigurna i to se pokazao dobro za turizam.

Očekuje nas aktivna radna jesen

Kazao je da očekuje aktivnu radnu jesen. Odluku o minimalnoj plaći i njenom povećanju donosi se na jesen, u listopadu, najkasnije studenom, da svi poslodavci mogu pripremiti svoje planove za poslovnu godinu. Rekao je da odluka stupa na snagu s 1. siječnjem.

- Što se tiče poreznih reformi, one će uvijek što se nas tiče stupati na snagu 1. siječnja 2021.

A A A