Vijesti
13. 8. 2020.

Osnovat će se Fond i Savjet za obnovu Zagreba, a Vlada će cijeli posao odrađivati transparentno!

Zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Mislav Herman i Kazimir Ilijaš održali su konferenciju za medije na temu Prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Nepotrebnim su ocijenili prijedloge Platforme Možemo! o osnivanju centralne institucije za obnovu Zagreba i okolice nakon potresa te neovisnog tijela za nadzor trošenja novca, jer će Vlada čitav posao odrađivati transparentno.

Herman je istaknuo da se planira osnivanje Fonda i Savjeta za obnovu Zagreba i okolice nakon potresa.

- U ovom trenutku nije potrebno formiranje tijela koje bi kontroliralo rad ostalih tijela. Smatramo da su Fond i Savjet u potpunosti dovoljni da se adekvatno provede obnova Zagreba. Ta dva tijela bit će neovisna.

Za Zagreb isplaćen najveći predujam ikad

Herman je poručio da je prijedlog s kojim Vlada ide u proceduru daleko bolji te da se treba što prije primiti posla, a gomilanjem novih tijela usporio bi se proces obnove.

Herman se osvrnuo i na 88,9 milijardi eura iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu Zagreba.

- Kolika je snaga hrvatske Vlade u europskim centrima moći, svjedoči podatak da dosad nikada ovolika sredstava nisu bila isplaćena kao predujam.

Možemo! - platforma velikih želja, a malih ostvarenja

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u ZG skupštini Kazimir Ilijaš je platformu Možemo! nazvao platformom „Želimo!“, odnosno platformom velikih želja, a malih ostvarenja. Dodao je i da nisu dobro pročitali prijedlog zakona.

- Sukladno zakonu predlaže se Fond koji se temeljem zakona potpisuje između Vlade i jedinica lokalne samouprave. Kolege bi trebale dobro pročitati prijedlog zakona da bi mogli izlaziti sa ovakvim svojim prijedlozima. Temeljem Fonda upravo se radi na transparentnosti poslovanja i financija.

Dodao je da su ti aktivisti bili prvi koji su isticali da zakon mora ići po hitnom postupku dok se Vlada držala toga da zakon prođe svu proceduru, javnu raspravu, savjetovanje sa stručnom javnošću kako bi na najbolji način mogao služiti interesima građana.

A A A