Vijesti
17. 8. 2020.

30. rođendan HDZ-a BiH: Nastavljamo zajedničku borbu za stvarnu ravnopravnost Hrvata & izgradnju europske BiH!

(VIDEO) Čestitamo 30. obljetnicu osnutka našim prijateljima! U povodu velikog jubileja, na Mirogoju je zajedničko izaslanstvo dviju sestrinskih stranaka - koje su predvodili Dragan Čović i Tomo Medved - položilo vijence i zapalilo svijeće na grobovima prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška. 

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika HDZ-a dali su izjavu za medije. Donosimo njihove ključne poruke.

ČOVIĆ: Moramo i dalje tražiti racionalna rješenja za bolju BiH

Željeli smo na poseban način zahvaliti utemeljitelju HDZ-a i prvom hrvatskom predsjedniku te ratnom ministru obrane za sve ono što su radili za Hrvate u BiH. Bez toga ne bismo mogli primjereno obilježiti svojih 30 godina postojanja. 

Kao stožerna stranka Hrvata u Bosni i Hercegovini nastavljamo borbu za stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda, legitimno predstavljanje, zaštitu njegove konstitutivnosti i izgradnju europske BiH. Taj politički maraton, taj proces traje još od Daytona, punih 25 godina, no mi imamo svoje planove i ambicije - koje ćemo kad-tad realizirati. 

Upornost & ustrajnost

Daytonski i Pariški mirovni sporazum uspjeli su zaustaviti rat, ali nisu na najprimjereniji način uredili BiH. Moramo i dalje tražiti racionalna rješenja - i radi našeg pristupanja EU-u i NATO-u kako bismo započeli s boljim životom u BiH. 

Trebat će biti uporan, no hrvatski je narod dobro organiziran, i kroz Hrvatski narodni sabor BiH dosta uspješno stvaramo preduvjete da možda do kraja godine riješimo pitanje izbornog zakonodavstva.

MEDVED: Puna potpora težnjama i ciljevima Hrvata u BiH

Čestitajući još jednom svim članicama i članovima HDZ-a BiH 30. obljetnicu osnutka, nastavljamo našu uspješnu suradnju. I kao HDZ i kao Vlada RH izražavamo punu potporu težnjama i ciljevima koje je naglasio predsjednik Čović.

BROJNO IZASLANSTVO

Iz HDZ-a su u zajedničkom izaslanstvu, uz zamjenika predsjednika Medveda, bili i potpredsjednica Zdravka Bušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić te međunarodni tajnik Davor Božinović. 

Osim predsjednika Čovića, iz redova HDZ-a BiH izaslanstvo su sačinjavali zamjenica predsjednika Borjana Krišto, dopredsjednici Marinko Čavara, Zdenko Ćosić, Ivo Vincetić i Josip Jerković te predsjednik Kluba utemeljitelja Željko Raguž.

U SARAJEVU 18. KOLOVOZA 1990. PRVI SABOR HDZ-a BIH

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine nastala je u povijesnim okolnostima rušenja totalitarne komunističke vlasti kao izraz težnji hrvatskog naroda za ostvarivanjem demokratskog sustava, nacionalne slobode, jednakopravnosti i konstitutivnosti u BiH - ističe se u današnjem članku na webu HDZ-a BiH.

HDZ Bosne i Hercegovine

U tim okolnostima - nastavlja se - program dr. Franje Tuđmana i HDZ-a snažno je utjecao na Hrvate u Hercegovini, Središnjoj Bosni i Posavini. Prvi inicijativni odbor u BiH sastao se 26. veljače 1990. u Grudama, nakon čega se osnivaju općinski odbori u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama, Posušju i Tomislavgradu. Ovi općinski odbori 22. travnja 1990. osnivaju Koordinacijski odbor HDZ-a BiH zapadne Hercegovine. 

Prvi veliki javni skup održan je 30. lipnja 1990. u Grudama, iako ga je SUP Socijalističke Republike BiH zabranio. U Sarajevu 18. kolovoza 1990. godine održan je I. sabor Hrvatske demokratske zajednice BIH, kojim je službeno osnovana naša stranka.

A A A