Vijesti
18. 8. 2020.

Dan mirotvorstva i Dan sjećanja na dr. Ivana Šretera

Dana 18. kolovoza 1991. godine, nakon što su ga srpski pobunjenici zarobili u selu Kukunjevcu, nestao je dr. Ivan Šreter, prvi predsjednik pakračkog HDZ-a, liječnik, mirotvorac i veliki humanist. Kao predsjednik Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju, najviši je dužnosnik RH koji je stradao u agresiji. S dubokim pijetetom prisjećamo se njegove žrtve za Domovinu.

Gradovi Pakrac i Lipik te udruge proistekle iz Domovinskog rata i utemeljitelji HDZ-a s područja zapadne Slavonije i ove su godine - uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Vlade RH - organizirali niz događaja u znak sjećanja na dr. Ivana Šretera, velikog čovjeka i domoljuba.

U utorak, 18. kolovoza, na obljetnicu njegovog nestanka, izaslanstvo predvođeno pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević i gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom odalo je počast dr. Šreteru na samom mjestu otmice, u selu Kukunjevcu.

Sveta misa & memorijalna biciklijada 

U srijedu, 19. kolovoza, Gradski odbor HDZ-a Pakraca obilježava 30. obljetnicu svog osnutka, a u 19 sati se u Župnoj crkvi u Pakracu služi sveta misa posvećena sjećanju na dr. Šretera - koji je bio i prvi predsjednik ogranka naše stranke u tom gradu.

U subotu, 22. kolovoza, na inicijativu Udruge branitelja RH održat će se memorijalna biciklijada „Dr. I. Šreter“, koja kreće iz Đurđevca, a završava u Pakracu i Lipiku. 

Potraga za posmrtnim ostacima

- Na žalost, zbog COVID-a i epidemioloških mjera sve događaje u čast dr. Šretera ove godine organiziramo u manjem intenzitetu. Grad Pakrac upoznat je s naporima Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Tome Medveda i cijele Vlade kako bi se otkrili njegovi posmrtni ostaci. Nadamo se da će napori uroditi plodom kako bi dr. Šreter napokon pronašao svoj zasluženi mir - istaknula je Anamarija Blažević.

https://www.hdz.hr/article/1024/mirotvorac-dr-ivan-sreter-najvisi-duznosnik-rh-koji-je-stradao-u-velikosrpskoj-agresiji

 

 

Mirotvorac dr. Ivan Šreter - najviši dužnosnik RH koji je stradao u velikosrpskoj agresiji

 

Mirotvorac i čovjekoljub 

Dr. Ivan Šterer, rođeni Pakračanin, bio je u svakom smislu veliki mirotvorac i čovjekoljub - dodala je gradonačelnica:

- Svojim životom, radom, razmišljanjima i utjecajem, 1990. i 1991. nastojao je umiriti već podignute međunacionalne tenzije. Kao vjernik, uvijek je zagovarao ljubav prema bližnjem, čovjek mu je bio najvažniji, iako njega samog takva sudbina, nažalost, nije dočekala.

 

 

Obilježena 29. obljetnica otmice dr. Ivana Šretera čija sudbina do danas nije razjašnjena

 

A A A