Vijesti
19. 8. 2020.

Izvanredni video sastanak Europskog vijeća: Čvrsta solidarnost EU-a s demokratskim težnjama građana Bjelarusa

Andrej Plenković: Europska unija duboka je zabrinuta. Potrebno je istražiti sve okolnosti nasilja nad mirnim prosvjednicima i kazniti odgovorne. Na građanima i narodu Bjelarusa je da sami odrede svoju budućnost kroz demokratske i poštene izbore.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na izvanrednom sastanku Europskog vijeća, koji je održan u formi video-konferencije. Glavna tema bila je aktualna situacija u Bjelarusu, nastala nakon velikih prosvjeda zbog velikih izbornih nepravilnosti. 

Andrej Plenković je naglasio da je na građanima i narodu Bjelarusa da sami odrede svoju budućnost - kroz demokratske i poštene izbore, bez vanjskog uplitanja. Snažno je osudio nasilje protiv mirnih prosvjednika i podržao uvođenje sankcija protiv pojedinaca koji su odgovorni. Istaknuo je važnost konsolidirane politike Europske unije i nastavka pažljivog praćenja daljnjeg razvoja tamošnje situacije.  

EU ne priznaje rezultate zadnjih izbora 

Na sastanku je izražena duboka zabrinutost zbog zbivanja u Bjelarusu, kao i čvrsta solidarnost EU-a s demokratskim težnjama građana te države. Potrebno je istražiti sve okolnosti nasilja nad prosvjednicima i kazniti odgovorne. Europska unija ne priznaje rezultate zadnjih izbora.

Na sastanku Europskog vijeća također je bilo riječi o situaciji na Istočnom Mediteranu i u Maliju, nakon državnog udara.

A A A