Vijesti
19. 8. 2020.

Snažno podupiremo euroatlantski put BiH & izmjene izbornog zakona kako bi Hrvati bili ravnopravni!

30. ROĐENDAN HDZ-a BiH. Šef hrvatske diplomacije i član Središnjeg odbora HDZ-a Gordan Grlić Radman u Mostaru je sudjelovao, kao izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića, na svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH u povodu 30. obljetnice utemeljenja naše sestrinske stranke. „S ponosom mogu istaknuti da dijelimo iste europske vrijednosti. Hrvatska može puno pomoći svojim iskustvom i ekspertizom“.

Hrvatska i HDZ snažno podupiru europski put Bosne i Hercegovine te inzistiraju na izmjenama Izbornog zakona kako bi Hrvati u toj zemlji bili jednakopravni - poručio je u utorak u Mostaru MVEP Gordan Grlić Radman:  

- S ponosom mogu istaknuti da kao sestrinske stranke dijelimo iste europske vrijednosti te se zalažemo i za europski i za atlantski put BiH. Hrvatska na tom putu može puno pomoći svojim iskustvom i ekspertizom. 

Položaj Hrvata u BiH pitanje je od vitalnog nacionalnog interesa! Naši sunarodnjaci i dalje će imati punu potporu i HDZ-a i Vlade!

 

ZA stvarnu jednakopravnost Hrvata! 

Ocijenio je da izmjene Izbornog zakona, koje su jedan od uvjeta kako bi BiH stekla kandidacijski status za ulazak u EU, trebaju osigurati stvarnu jednakopravnost Hrvata:

- Hrvatski narod je konstitutivan zajedno s druga dva naroda, a RH podržava ravnopravnost Hrvata u BiH na svim razinama vlasti. Hrvati kao najmalobrojniji narod zaslužuju da promjenama Izbornog zakona ostvare ona prava koja mu pripadaju po Daytonskom mirovnom sporazumu i po Ustavu BiH.

30. rođendan HDZ-a BiH: Nastavljamo zajedničku borbu za stvarnu ravnopravnost Hrvata & izgradnju europske BiH!

 

Legitimno političko predstavljanje 

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragan Čović istaknuo je pak da do kraja 2020. očekuje postizanje sporazuma o izmjeni izbornog zakonodavstva s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA), na što su se dvije stranke obvezale potpisom sporazuma u Mostaru sredinom lipnja:

- Naša je ambicija da još ove godine osiguramo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama u BiH. Ponajprije se to odnosi na Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Izmjene Izbornog zakona trebaju uvažiti presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Bez preglasavanja drugih naroda 

Bit zahtjeva Hrvata - pojasnio je Čović - svodi se na to da se Hrvatima zajamči mogućnost biranja nacionalno definiranih predstavnika u vlasti bez preglasavanja drugih naroda.  

Izrazio je očekivanje da će HDZ BiH na lokalnim izborima zakazanim za 15. studenog pobijediti u sredinama u kojima su Hrvati većina, a tako i u gradu Mostaru - u kojem će se izbori održati naknadno, 20. prosinca.

A A A