Vijesti
20. 8. 2020.

Moramo svi biti dodatno odgovorni i oprezni kako bismo zaštitili zdravlje ljudi, hrvatsko gospodarstvo i radna mjesta

(VIDEO) Andrej Plenković na 1. sjednici Vlade RH nakon ljetne stanke: Zahvaljujući pravodobnim mjerama, turističke brojke iznad su očekivanja. U srpnju smo imali 61%, a u kolovozu 69% noćenja u odnosu na lani. Ukupno gledano, dosad smo ostvarili čak 52% noćenja u odnosu na prošlu, rekordnu godinu. No apeliram na svakog pojedinca da maksimalnom povećamo budnost i na taj način omogućimo da gospodarstvo i dalje funkcionira.

Otvarajući 5. sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja:

- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja dostojanstveno je obilježen, s političkim porukama o važnosti Domovinskog rata za slobodu Hrvatske, koju svi danas zajedno uživamo, ali i o suživotu i pomirbi. U nedjelju, 23. kolovoza, obilježit ćemo Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Osobno ću, zajedno s ministrom Olegom Butkovićem, posjetiti Goli otok.

Intenzivni rad na donošenju Zakona o obnovi

Kazao je da Vlada intenzivno radi na donošenju Zakona o obnovi Zagreba i okolice. Najavio je da će se na idućoj sjednici Vlade zakon uputiti u Hrvatski sabor u drugo čitanje:

- U međuvremenu, Europska komisija odobrila je Hrvatskoj predujam od 88.9 milijuna eura pomoći za sanaciju šteta od potresa. Zahvaljujući kvalitetno pripremljenom zahtjevu naše Vlade, to je najveći iznos predujma koji je ikad isplaćen iz Fonda solidarnosti Europske unije! 

Europska komisija isplaćuje 88,9 milijuna eura pomoći Zagrebu!

Budni & oprezni

Što se tiče COVID-a, premijer Andrej Plenković je napomenuo da pandemija ubrzava i nastavlja se širiti svijetom:

- U zadnjih deset dana zaraženo još 2.5 milijuna ljudi. Ukupno je umrlo 800.000 ljudi. Ta činjenica govori da moramo i dalje biti izrazito budni i oprezni kako bismo štitili zdravlje ljudi, štitili naše gospodarstvo, štitili radna mjesta.

Naveo je da i Hrvatska zadnjih dana bilježi rast novozaraženih, kazavši da je dobro to što u većini imaju blage kliničke simptome bolesti:

- U zadnje vrijeme radi se uglavnom o mlađoj populaciji i osobama koje se vraćaju s godišnjeg odmora. Stoga još jednom apeliram na sve naše sugrađane, osobito mlade, da se ponašaju odgovorno i da izbjegavaju bliske kontakte koji mogu dovesti do zaraze.

Omogućili smo vrlo dobru turističku sezonu 

Zaključio je da u zdravstvenom smislu Hrvatska stoji vrlo solidno, uzimajući u obzir komparativne podatke, a i aktualna klinička slika je povoljna:

- Logično je da smo imali povećani broj inficiranih tijekom turističke sezone zbog velikog broja ljudi koji su došli u Hrvatsku. Naš je cilj i bio da sezona, u ovim okolnostima, bude što je moguće bolja.
Ovo što se dogodilo, dogodilo se uz preuzimanje određenog rizika da ostvarimo gospodarski rast.

Hrvatska je - nastavio je - pravodobno otvorila svoje granice prema susjednim zemljama u trenutku kada je broj zaraženih bio minimalan:

- Omogućili smo vrlo dobru turističku sezonu kada gledamo druga tržišta na Mediteranu. U srpnju je ostvareno 61%, a u kolovozu 69% noćenja iz istog razdoblja prošle godine. Oko 700.000 turista u ovom trenutku boravi u Hrvatskoj. Ukupno gledano, do polovice kolovoza ostvarili smo 52% noćenja u odnosu na prošlu, iznimno uspješnu turističku godinu, a pritom treba naglasiti da tijekom ožujka, travanj i svibnja i nije bilo turističkog prometa.

Restriktivne mjere podložne su promjenama 

Kazao je da je Vlada svjesna odluka koje će u predstojećim danima donositi neke druge zemlje, kojima se bliži početak školske godine, dodavši da je RH komunicirala sve što je realno, od razlika po županijama do onog što Vlada i Stožer poduzimaju kako bi se smanjio broj zaraženih:

- Ako se slika kod nas poboljša, sve restriktivne mjere prema turistima koji se vraćaju iz Hrvatske podložne su promjenama. Sve zemlje balansiraju između gospodarstva, radnih mjesta i zaštite zdravlja. To što radimo mi, rade i ostali.

Božinović za RTL: Hrvatska nije nesigurna zemlja ni po kojem spektru praćenja sigurnosti

Možemo biti zadovoljni 

Zaključno je predsjednik Vlade RH i HDZ-a ponovio da možemo biti zadovoljni kada se sve skupa analizira, ali i da moramo biti maksimalno osobno odgovorni jer će broj zaraženih u RH imati implikacije i na percepciju o našoj zemlji:

- Dolaskom jeseni i početkom školske godine morat ćemo povećati budnost svakog pojedinca do maksimalne mjere i na taj način omogućiti normalno funkcioniranje gospodarstva i svih ostalih aktivnosti.

Zahvaljujući pravodobnim mjerama, turističke brojke su iznad očekivanja unatoč globalnoj pandemiji

A A A