Vijesti
21. 8. 2020.

Zahvaljujući turističkoj sezoni & ljetošnjem rastu plaća i zaposlenosti, pad BDP-a mogao bi biti manji od predviđenih 9.4%!

Marić, Ćorić & Aladrović: Ekonomska situacija bolja je nego što se očekivalo. Ako se nastavi pozitivni trend, realno je da će i deficit proračuna biti manji nego što predviđa rebalans. RH danas ima 18.000 radnih mjesta više nego na početku krize, mirovine su sigurne! Dakako, razmatramo uštede, proračun će se morati „krpati“, no osigurali smo dobru startnu poziciju ZA gospodarski oporavak nakon korone, osobito s obzirom na rekordna EU sredstva koja ćemo dobiti.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić & ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u odvojenim su istupima komentirali ohrabrujuće ekonomske pokazatelje uslijed turističke sezone koja je iznad svih očekivanja. 

 

Moramo svi biti dodatno odgovorni i oprezni kako bismo zaštitili zdravlje ljudi, hrvatsko gospodarstvo i radna mjesta

 

MARIĆ: Mirovine su sigurne!

Ekonomska situacija bolja je nego što se očekivalo. Od početka godine ostvareno je 10% manje prihoda proračuna (75.9 milijardi kuna) nego u istom lanjskom razdoblju (84 milijardi kuna). Ako se nastavi ovaj trend, realno je da će i proračunski deficit na kraju biti manji nego što predviđa rebalans. 

Istodobno, moramo napomenuti da su na rashodnoj strani zabilježene znatno veće potrebe za izdacima, koji su veći za oko 11.5 milijardi kuna, a izravno su vezani za COVID-19. Više od pola tog iznosa odnosi se na mjere očuvanju radnih mjesta, za koje je isplaćeno više od 6 milijardi kuna, dok se dio izdataka odnosi na nabavku respiratora, zaštitne opreme i slično.

Do danas, ukupni trošak pandemije na proračun iznosi 21 milijardu kuna. Stoga se, naravno, razmatraju nove uštede, moramo „krpati“ proračun, no jedno je sigurno - mirovine se neće dirati. U potpunosti smo svjesni situacije, ali je naša Vlada dokazala da zna u najkraćem mogućem roku vratiti javne financije u ravnotežu.

ALADROVIĆ: Plaće porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

Mirovine su stabilne i sigurne. Držimo se onog što smo i prije isticali - da je to posljednja linija obrane. Nikakvo smanjenje ne dolazi u obzir! Plaće? Nastavile su rasti na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako je u lipnju 2020. prosječna neto plaća iznosila 6.774 kune, što je u odnosu na svibanj više za 1.7%, a na lanjski lipanj za 3.1%. 

 

Andrej Plenković: Rezultati turističke sezone iznad su svih očekivanja, a to je i bio naš ključni interes!

 

I zaposlenost opet bilježi pozitivni trend: u srpnju imamo gotovo 1.53 milijuna radnih mjesta ili 1.1% više nego u lipnju. Hrvatska danas ima oko 18.000 zaposlenih više nego na početku korone! Pokazali smo da se možemo nositi s ekonomskom krizom, čvrsto sam uvjeren da ćemo to ponoviti i ove jeseni i zime, posebno jer ćemo raspolagati i s EU sredstvima za gospodarski oporavak.

ĆORIĆ: Veseli znatno veći turistički promet no što je bilo planiran

Vjerujemo da će pad BDP-a u 2020. biti manji od projekcija - koje su iznosile 9.4%. Turistička sezona je iznad svih očekivanja, zaposlenost je porasla ovog ljeta, Hrvatska se uspješno prilagodila novim okolnostima i otvorila prema gospodarskim tokovima. Veseli to što smo zabilježili znatno veći turistički promet no što je bilo planirano i to što su ljetos, osim zaposlenosti, porasle i prosječne plaće. 

Balansiranje je bilo nužno i ono je, o čemu svjedoče rezultati, uspješno odrađeno: komparativno gledano, RH ima ponajbolje ekonomske pokazatelje u EU-u. Osigurali smo dobru startnu poziciju ZA gospodarski oporavak nakon koronakrize, osobito s obzirom na rekordna EU sredstva koja ćemo dobiti.

 

22 milijarde eura golem su novac, ali nije me strah. Znam kako se radi s EU projektima, njima se bavim već 11 godina

 

A A A