Vijesti
21. 8. 2020.

Turistička sezona nipošto nije gotova, broj zaraženih će padati, a „crvene liste“ će se revidirati

Brnjac & Beroš odgovorili dežurnim „katastrofičarima“: Ostvarili smo čak 52% noćenja u odnosu na rekordnu prošlu godinu, što je iznad svih očekivanja, dok npr. Grčka ili Španjolska imaju pad od 70-80%. U nas je danas više od 170.000 Nijemaca. Berlin na rizičnu listu nije stavio cijelu RH, nego samo dvije županije. Vjerujemo da će i druge države uvažiti činjenicu da je u većini hrvatskih krajeva epidemiološka slika - odlična.

NIKOLINA BRNJAC (ministrica turizma i sporta): I sami turisti ističu da se kod nas osjećaju - sigurno!

Sezona nipošto nije gotova, svi marljivo rade, uz poštivanje mjera broj zaraženih će padati, a „crvene liste“ će se revidirati. I sami turisti ističu da se kod nas osjećaju - sigurno. Na današnji dan u Hrvatskoj ljetuje više od 170.000 Nijemaca, od ukupno oko 700.000 turista, mnogi inozemni gosti ostali su unatoč pozivima iz matičnih zemalja. Borave u našim hotelima i duže od mjesec dana, rade odavde, to su novi trendovi u turizmu. Omogućili smo i testiranje na turističkim destinacijama. 

Dosad smo ostvarili čak 52% noćenja u odnosu na prošlu, rekordnu godinu, što je iznad svih očekivanja, dok zemlje poput Grčke ili Španjolske imaju pad od 70-80%. Svakodnevno komuniciramo podatke o tome da je velika većina naših županija sigurna, i upravo je Njemačka dobar primjer angažmana naše diplomacije i turističkih tijela: Berlin na rizičnu listu nije stavio cijelu Hrvatsku, nego samo dvije naše županije.

VILI BEROŠ (ministar zdravstva): I druge će države slijediti primjer Njemačke

U Hrvatskoj je trenutačno oko 700.000 turista, pa je porast zaraženih i bio očekivan. Dodatne mjere zasigurno će smanjiti njihov broj, ali puno toga ovisi i o odgovornom ponašanju, osobito mladih koji i nakon povratka s mora trebaju paziti, i to prvenstveno na starije ukućane. Dokle god je virus među nama, moramo biti zabrinuti, no većina je žarišta pod nadzorom, znamo izvore širenja i njihove kontakte. 

Epidemiolozi rade iznimno vrijedan posao, a u komunikaciji sa zemljama koje su uvele restriktivne mjere ustrajno ukazujemo na to da situacija na području Hrvatske nije jednaka. U nekim je županijama savršena, a u nekima nije. Drago nam je što je Njemačka uvažila tu činjenicu, a vjerujem da će to s vremenom učiniti i druge države.


 

A A A