Vijesti
23. 8. 2020.

Put pomirenja - put poštovanja svih žrtva

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić u Maclju na komemoraciji u spomen na žrtve komunističkog režima. „Svim žrtvama treba odati počast. Ovdje su bez suđenja pogubljene tisuće ljudi, civili, svećenici, bogoslovi, časne sestre… u ovim je šumama oko 130 masovnih grobnica. Nadam se da smo na dobrom putu, putu pomirenja, da će svi shvatiti da je svaka žrtva jednaka“. 

(23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima) U spomen na žrtve komunističkog pokolja u Maclju je, u crkvi Muke Isusove, služena sveta misa, nakon koje je održana komemoracija na grobnici uz crkvu. Macelj je stratište tisuća žrtava, sa 130 grobnih jama, od kojih u najvećima ima i po 1.250 ekshumiranih žrtava, među kojima su i 21 svećenik, franjevac i bogoslov.

 

Plenković na Golom otoku odao počast žrtvama komunističkog režima: Bez istine nema ni poštovanja prema žrtvama ni pomirbe

 

"Mržnja ne, osveta ne, želimo samo istinu"

Damir Borovčak, dopredsjednik Udruge Macelj 1945. koja je i ove godine organizirala komemoraciju, u svom je obraćanju podsjetio na načelo "Mržnja ne, osveta ne, želimo samo istinu". Kazao je kako su poslije prvih ekshumacija 1992. godine, u mandatu prošle Vlade i nadležne Uprave za žrtve II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u sklopu Ministarstva hrvatskih branitelja napokon ponovno započela istraživanja po maceljskim šumama i gorama:

- U svibnju ove godine pronađene su nove 82 žrtve u jami vrlo uskih dimenzija 4x4.6 metara. No to, nažalost, nije pobudilo pozornost hrvatskih medija, što je svojevrsni odraz stanja dvoličnog hrvatskog društva koje još uvijek nije podjednako osjetljivo na sve žrtve.

Put pomirenja, put poštovanja svih žrtva 

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na komemoraciji je sudjelovala saborska zastupnica i potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić. Maceljsko je područje nazvala svetim mjestom kojem se treba odati zasluženi pijetet:

- Ovdje su pogubljeni civili, svećenici, bogoslovi, časne sestre… i sami vidite koliko ima masovnih grobnica, prikrivenih i sakrivenih još uvijek u ovim šumama. Stoga smo zahvalni na svemu što ova Vlada čini, i ovog ljeta imali smo iskapanja. Nadam se da smo na dobrom putu, putu pomirenja, da će svi shvatiti da je svaka žrtva jednaka. 

A A A