Vijesti
24. 8. 2020.

Trka na prstenac - dragulj istarske i hrvatske tradicije

Jandroković: Organizirati trku u ovako složenim okolnostima nije lako. Ali, moramo naučiti odgovorno živjeti s virusom, graditi društvo utemeljeno na solidarnosti i razboritosti, naći mjeru između zaštite zdravlja i očuvanja radnih mjesta. Brnjac: Ova trka, koja njeguje tradiciju viteštva i junaštva, iznimna je turistička atrakcija i neizostavni dio kulturnog identiteta Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u nedjelju u Barbanu na 45. Trci na prstenac koja se ove godine održala pod posebnim epidemiološkim mjerama, s ograničenim brojem posjetitelja i bez popratnih događaja.  

Tradiciju, identitet, vrijednosti, povijest 

Na svečanom otvaranju manifestacije ustvrdio je da usprkos svemu trka ide dalje, a sama činjenica da je ove godine prenosi Hrvatska televizija "dodatno je priznanje ovom dragulju barbanske, istarske i hrvatske tradicije našeg identiteta":

- U današnje vrijeme globalizacije pravo je bogatstvo očuvati svoju tradiciju, identitet, vrijednosti i povijest. Organizirati utrku u ovako složenim i zahtjevnim vremenima nije lako. Ali, moramo živjeti s virusom i graditi društvo utemeljeno na solidarnosti i razboritosti te biti odgovorni i prihvatiti nove uvjete života.

Jandroković je pozvao građane da čuvaju jedni druge, poručivši da trebamo voditi računa da neka naša zadovoljstva ne ugroze život ili zdravlje drugog:

- Moramo naći mjeru između zaštite života i zdravlja te očuvanja radnih mjesta i našeg gospodarstva.

Financiranje "Centra za posjetitelje Barban“ 

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, kazala je da Trka njeguje i promiče tradiciju viteštva i junaštva te da je neizostavni dio kulturnog identiteta Hrvatske:

- Trka je i atrakcija koja gostima nudi jedinstveno iskustvo, što turisti i traže diljem svijeta. Stoga je naše ministarstvo i sufinanciralo s gotovo pola milijuna kuna projekt "Centar za posjetitelje Barban“ s temom ove viteške igre.

 

Trka na Prstenac, s 325 godina tradicije, vrijedan je dio kulturne baštine Istre i cijele Hrvatske

 

NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO

Trka na prstenac je viteško-konjičko manifestacija koja ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Utrka se prvi put održala 1696. godine, a obnovljena je 1976. godine.

A A A