Vijesti
25. 8. 2020.

Medved odao počast ubijenoj obitelji Čengić u Erveniku

Četveročlana obitelj Čengić, roditelji i njihovo dvoje djece u dobi od 11 i 5 godina, likvidirani su 18. siječnja 1992. u zločinačkom pohodu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Nakon komemoracije u Gruborima, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zapalio je svijeću kod spomen-obilježja stradale obitelji te najavio uređenje spomen-sobe u njihovoj kući, spaljenoj tijekom okupacije.

Odajući im počast, ministar Medved prisjetio se svih nevinih civilnih žrtava Domovinskog rata, među kojima je i četveročlana obitelj Čengić, a čija je sudbina, nažalost, i danas manje poznata široj javnosti.

Zločinački pohod 

Početkom 1992. godine, naime, pripadnici srpskih paravojnih postrojbi duže su vrijeme terorizirali nesrpske stanovnike na tada okupiranom području Ervenika, pljačkajući i paleći kuće s ciljem njihovog trajnog protjerivanja, a najstravičniji zločin bilo je ubojstvo obitelji Čengić.

U zločinačkom pohodu u večernjim satima 18. siječnja 1992. u zaseoku Šašići kod Ervenika zvjerski su ubijeni supružnici Drago (39) i Nevenka (32) te njihovi maloljetni sinovi Slobodan (11) i Goran (5), a potom su zločinci zapalili njihovu i sve preostale hrvatske kuće u selu.

Spomen-obilježje & uređenje spomen-sobe

Ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka obitelji Čengić iz obiteljske grobnice na mjesnom katoličkom groblju Ervenik obavljena je 22. siječnja 1997. te su njihovi posmrtni ostaci dostojno pokopani na istom groblju - prema želji obitelji.

U kolovozu 2007. podignuto je spomen-obilježje u znak sjećanja na obitelj Čengić, u dvorištu njihove nedovršene kuće. Tijekom boravka u Erveniku ministar Medved najavio je i uređenje spomen-sobe kao trajni podsjetnik na njihovu tragičnu sudbinu.

Tramišak, Katičić, Mažar, Nekić…

Uz članove obitelji Čengić i ministra Medveda, počast stradaloj obitelji zajedničkom molitvom odali su hrvatski branitelji, članovi udruga iz Domovinskog rata, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, saborski zastupnik (i glavni tajnik HDZ-a) Krunoslav Katičić, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, pomoćnici ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i Dinko Tandara te predstavnici Općine Ervenik i Grada Benkovca.

A A A