Vijesti
26. 8. 2020.

CROBAROMETAR: HDZ-u kontinuirano raste rejting, SDP u slobodnom padu! Plenković najpopularniji političar!

Prema redovitom mjesečnom istraživanju Nove TV, HDZ s potporom od 33.1% više je nego dvostruko jači od SDP-a. Imamo jedan od najviših rejtinga zadnjih godina. Slijede Možemo i Most, a Domovinski pokret pao je na - 5. mjesto. O predsjedniku HDZ-a & Vlade RH pozitivan dojam ima 58% građana, a Gordan Jandroković (37%) ušao je u TOP 5 popularnosti. 

HDZ s podrškom od 33.1% hrvatskih građana ima jedan od najjačih rejtinga zadnjih godina - ističe se u komentaru Nove TV. U odnosu na srpanjski Crobarometar, popularnost nam je porasla za 2.9 postotna boda!

 

Prvo veliko istraživanje raspoloženja građana nakon izbora: HDZ ostavio sve u prašini, predsjednik Milanović i premijer Plenković najpopularniji

 

Jači od SDP-a za 16.7%!

Budući da je SDP-u rejting pao za 2.0 postotna boda u odnosu na prošli mjesec (s 18.4 na 16.4%), prednost spram stranke koju trenutačno vodi Zlatko Komadina povećali smo sa srpanjskih 13.8 na kolovoških 16.7%! 

Drugim riječima, više smo nego dvostruko jači od SDP-a.

DPMŠ sa svibanjskih 13.5 na - 6.1%

Slijede Možemo (8.6%) i Most (7.0%), a Domovinski pokret Miroslava Škore - koji je prije izbora bio treći - sada je tek na 5. mjestu s potporom od 6.1%. 

DPMŠ je zapravo u neprekidnom padu - naglašavaju na Novoj TV. U srpnju je, naime, ta stranka bila na 6.9%, u lipnju na 11.1%, a u svibnju na - 13.5%.

Prag zvani čežnja

Nitko drugi, prema Crobarometru, ne prelazi izborni prag: 

Pametno (3.4%), IDS (2.0), Stranka s imenom i prezimenom - STRIP (2.0), Živi zid (1.7), HSS i HSU (po 1.5) & HNS (1.0). 

Glasni bez glasova

Ispod magične granice od 1.0% sve su ostale stranke od ljevice do desnice („desnice“), koje zajedno imaju 5.8%. 

Mrtva trka se vodi između Radničke fronte (0.3%) i terceta s po 0.2% - GLAS, HRAST i Hrvatski suverenisti. Neodlučnih je 9.9% birača.

Porast optimizma, pad optimizma

U kolovozu 34% građana vjeruje da zemlja ide u dobrom smjeru, dok ih je u srpnju to smatralo 27%. 

Njih 55% danas misli da zemlja ide u lošem smjeru. U srpnju je tako smatralo 62%, a u lipnju, prije izbora, pesimista je bilo čak 70%.

Plenković preuzeo vodstvo

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković prvi je na ljestvici popularnosti među hrvatskim političarima. O njemu pozitivan dojam ima 58% građana (+ 9% u odnosu srpanj), a negativan 34% (- 10% spram prošlog mjeseca). 

Na 2. je mjestu Zoran Milanović o kojem pozitivan dojam ima 56% ispitanika, a negativan 36%.

Jandroković u TOP 5

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ušao je u TOP 5 popularnosti s 37% pozitivnih dojmova, a iz „velike petorke“ ispao je Miroslav Škoro.

A A A