Vijesti
26. 8. 2020.

VLAK SLOBODE: Na povijesnom dočeku u Splitu dr. Tuđman obećao da ćemo se vratiti i u Vukovar!

Prije točno 25 godina iz Zagreba je u Split pristigla kompozicija od 21 vagona kojom je 20-ak dana poslije Oluje simbolično obnovljena željeznička veza između hrvatskog sjevera i juga, prekinuta tijekom velikosrpske agresije. Cijeli Split oduševljeno je pozdravio „Vlak slobode“ i svjedočio nezaboravnom trenutku kada je dr. Tuđman upitao „Što mi preostaje da vam još obećam?”, a nepregledno mnoštvo odgovorilo je poklicima „Vukovar, Vukovar!”.

U „Vlaku slobode“‎, uz dr. Franju Tuđmana i druge državne dužnosnike, bili su i prognanici s dotad okupiranih područja & kulturni i javni djelatnici. 

Oduševljenje

Na svim postajama - od Zagreba preko Karlovca, Gospića i Knina do Splita - Hrvati su oduševljeno dočekivali povijesni vlak, a dr. Tuđman je podsjećao na pravednost Domovinskog rata i legitimnost Oluje, zagovarajući što brži povratak prognanika u svoje domove, kojih je tada bilo oko 380.000. Prvi predsjednik RH pritom je osudio sve incidente te pozvao hrvatske ljude da se ne osvećuju i da ne uništavaju kuće Srba koji su otišli. 

Osobito je svečan bio doček „Vlaka slobode“ u Zvonimirovu Gradu, na čijoj se tvrđavi od 5. kolovoza vijorila hrvatska zastava. Goste su pozdravili pripadnici 4. i 7. gardijske brigade koji su svojim ulaskom u Knin zauvijek srušili planove o Velikoj Srbiji. Oslobađanje Knina Tuđman je ocijenio kao stvaranje temelja za samostalnu i suverenu Hrvatsku za buduća stoljeća. 

Vukovar, Vukovar! 

I cijeli Split s okolicom oduševljeno je pozdravio dolazak „Vlaka slobode“ i svjedočio nezaboravnom prizoru kada je Tuđman upitao „Što mi preostaje da vam još obećam?”, a nepregledno mnoštvo na rivi odgovorilo je poklicima „Vukovar, Vukovar!”. 

Predsjednik Tuđman je uzvratio da će hrvatski narod svojom politikom osloboditi Vukovar te istočnu Slavoniju, zapadni Srijem i Baranju, „koji su bili i ostali hrvatska zemlja“. Svoje obećanje ispunio je 8. lipnja 1997. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, kada je pak jedna druga željeznička kompozicija - „Vlak mira“ - stigla iz Zagreba u Vukovar.

 

Povratak u Vukovar - kruna životnog djela dr. Tuđmana & nepokolebljive želje Hrvata za slobodom i vlastitom državom!

 

„TUĐMAN JE BIO BESKRAJNO SRETAN“

Svoje dojmove iz „Vlaka slobode“ za portal Dnevno prenio je akter tog povijesnog događaja Mate Granić, ondašnji ministar vanjskih poslova, a danas posebni savjetnik predsjednika Vlade RH:

- Sve nas je nosio pobjednički duh. Hrvatska je bila teritorijalno integrirana, osim Podunavlja, no već tada smo znali da imamo sjajnu poziciju za pregovaranje o mirnoj integraciji. Predsjednik Tuđman bio je beskrajno sretan, raspoložen, što će kulminirati povijesnim dočekom u Splitu i obećanjem da ćemo doći i u Vukovar. I za mene osobno bio je to jedan od najsretnijih dana u životu, bili smo svjesni da smo ostvarili snove mnogih generacija.

A A A