Vijesti
26. 8. 2020.

Vodimo odgovornu i uključivu politiku & gradimo tolerantno društvo. To je europska poruka i Hrvatskoj i susjedstvu

(VIDEO) Andrej Plenković organizirao je u Banskim dvorima primanje za predstavnike Diplomatskog zbora u RH: „Očekujem da ćete prepoznati smjer i napore Vlade RH. Želim da naša komunikacija bude intenzivna, otvorena, i da uz jačanje gospodarstva, izgradnju tolerantnog društva i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, ojačamo odnose između Hrvatske i vaših država“.

U svom govoru, predsjednik Vlade RH i HDZ-a kazao je da se ova politička godina odvija u vrlo specifičnom kontekstu za svijet i Europu, ali i za Hrvatsku, zbog pandemije koja je bitno izmijenila rad i aktivnosti vlada diljem svijeta: 

- Do sada smo se nosili kvalitetno s tim izazovima, osobito u prvim, najtežim mjesecima. Išli smo u pravodobno zatvaranje, a potom u postupno i pravodobno otvaranje koje nam je omogućilo solidan rezultat ove turističke sezone. A turizam je jedna od grana gospodarstva koje znatno utječu na hrvatski BDP. 

Želimo život naših sugrađana učiniti još boljim

Podsjetio je nazočne da nakon izbora u srpnju parlamentarnu većinu čine HDZ, kao najjača stranka, zastupnici nacionalnih manjima i nekoliko liberalnih stranaka:

- Upravo tako pozicionirana suradnja omogućuje nam da vodimo politiku koja je odgovorna, uključiva, koja radi za tim da imamo tolerantno društvo u kojem predstavnici nacionalnih manjina ne samo da su adekvatno zastupljeni u Hrvatskom saboru, nego participirajući u vlasti dodatno mogu realizirati one prioritete koji će život naših sugrađana iz nacionalnih manjina učiniti još boljim. 

Poruka europskih vrijednosti

Ta poruka - istaknuo je - nije samo poruka unutar Hrvatske, već i zemljama u okruženju, osobito na jugoistoku Europe:

- Jer, ovo je model i način rada za koji smatramo da najbolje reflektira univerzalne i europske vrijednosti koje hrvatska Vlada dijeli. 

 

Oluju obilježavamo u znaku pobjede, zahvalnosti i ponosa, uz osjećaj pomirbe i pijeteta

 

U tom kontekstu, izdvojio je obilježavanje 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, „kada smo se prisjetili da je Domovinski rat temelj moderne Hrvatske, hrvatske slobode, demokracije, samostalnosti i teritorijalne cjelovitosti: 

- Prisjetili smo se i svih žrtava koje su dane za slobodu. Izrazili smo pijetet i prema žrtvama srpske i drugih nacionalnosti u Domovinskom ratu. 

Komemoracija u Gruborima 

Podjednako su važne - naglasio je - i poruke koje su na komemoraciji srpskim civilnim žrtvama rata u Gruborima poslali potpredsjednici Vlade Medved i Milošević:

- Na tom tragu vodit ćemo aktivnu politiku, politiku koja će gledati prema budućnosti, a imati i pravedan i istinit pogled prema našoj recentnoj povijesti. Jer samo na taj način kao cijelo društvo možemo homogeno ići prema naprijed i raditi na oporavku hrvatskog gospodarstva.

 

Medved iz Grubora: Hrvatska kao pobjednik u pravednom i legitimnom Domovinskom ratu žali zbog svih nevinih žrtava

 

ZA brzi gospodarski oporavak!

Podsjetio je i na odluke Europskog vijeća održanog u srpnju, napomenuvši da je zajednički odgovor članica EU-a na krizu izazvanu koronavirusom izrazito dobar:

- Novi Višegodišnji financijski okvir i instrument "EU iduće generacije" omogućit će da se brzo angažiraju sredstva za kvalitetan gospodarski oporavak svih zemalja članica. Naša će Vlada prionuti izradi odgovarajućeg plana kako bi Hrvatska idućih godina apsorbirala sredstva koja su joj na raspolaganju, a riječ je o više od 22 milijarde eura koje ćemo iskoristiti kao polugu za ekonomski rast.

 

SJAJNA VIJEST! Više od 22 milijarde eura iz EU-a za gospodarski oporavak Lijepe Naše & povratak na zdravi rast!

 

Jačanje gospodarstva & rješavanje otvorenih pitanja 

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a zaključno je poručio da očekuje da će predstavnici Diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj prepoznati smjer i napore naše Vlade:

- Želim da naša komunikacija bude intenzivna, otvorena, i da uz jačanje gospodarstva, izgradnju tolerantnog društva, rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, ojačamo odnose između Hrvatske i vaših država.

A A A