Vijesti
27. 8. 2020.

Mario Banožić s Annegret Kramp-Karrenbauer u Berlinu na marginama skupa ministara obrane EU-a

Hrvatski ministar obrane na svome prvome bilateralnom susretu s njemačkom ministricom obrane potvrdio je izvrsne odnose dviju zemalja, kao i visoki stupanj međusobnog razumijevanja u sigurnosnim pitanjima, a razgovarali su i o suradnji u okviru NATO-a i EU-a.

Na sastanku s njemačkom kolegicom, održanom na marginama skupa ministara obrane Europske unije u Berlinu, Banožić je istaknuo da je nastavak jačanja suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom jedan od prioriteta MORH-a. 

Zajedničko sudjelovanje u misijama i operacijama 

Osim o bilateralnoj suradnji, ministri su razgovarali i o intenzivnoj suradnji u okviru EU-a NATO-a, koja se ogleda u višegodišnjem zajedničkom sudjelovanju u misijama i operacijama Sjevernoatlantskog saveza, poput Afganistana i Litve.

Dvije države - nastavlja se u MORH-ovu priopćenju - također zajednički razvijaju sposobnosti kroz Koncept vodećih nacija (FNC - Framework Nations Concept), gdje se Hrvatska nalazi u grupaciji pod njemačkim vodstvom, te zajednički podižu razinu spremnosti snaga kroz NATO Inicijativu spremnosti u okviru koje se Hrvatska nalazi u njemačkoj brigadi.

Njemačko predsjedanje Vijećem EU-a 

Ministri su posebnu pozornost posvetili suradnji u okviru EU-a budući da je Njemačka od 1. srpnja od RH preuzela predsjedanje Vijećem EU-a, a ministar Banožić je zahvalio kolegici Kramp-Karrenbauer na potpori tijekom hrvatskog predsjedanja.

Poželio je puno sreće Njemačkoj čije se predsjedanje EU-om odvija, kao što se odvijalo i ono hrvatsko, u vrlo izazovnim okolnostima pandemije covida-19.

JI EUROPA DODATNO IZLOŽENA SIGURNOSNIM IZAZOVIMA

Na samom sastanku ministara obrane država članica Europske unije, na kojem su sudjelovali i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix, razgovaralo se o mogućnostima jačanja operativnog angažmana i suradnji s partnerima u sklopu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, pri čemu je posebno istaknuta važnost suradnje s NATO-om kao okosnicom kolektivne obrane Europe.

Jačanje europske obrambene suradnje 

Govoreći o važnosti jačanja europske obrambene suradnje i strateškog partnerstva s NATO-om, Banožić je istaknuo nužnost da EU i Savez zadrže fokus na jugoistočnu Europu koja je uslijed pandemije dodatno izložena sigurnosnim izazovima i hibridnom djelovanju. Više na:

 

Ministar Banožić u Berlinu na sastanku ministara obrane država EU

 

KONCEPT VODEĆIH NACIJA

Mario Banožić sudjelovao je i na 7. neformalnom sastanku ministara obrane država članica njemačkog Koncepta vodećih nacija (FNC), u kojem je Hrvatska aktivna od 2017. godine. Temeljna područja rada FNC-a su zajednički razvoj vojnih sposobnosti i stvaranje većih borbenih formacija. 

 

Ministar Banožić na sastanku njemačke inicijative FNC

 

A A A