Vijesti
28. 8. 2020.

Na zahtjev Vlade RH, Hrvatski sabor izvanredno će zasjedati od 2. do 11. rujna kako bi se što prije usvojio Zakon o obnovi

Nina Obuljen Koržinek: Uvažili smo ključne primjedbe iz 1. saborskog čitanja. Među ostalim, ugrađen je imovinski i socijalni kriterij. I u 2. čitanju otvoreni smo za sve konstruktivne prijedloge, jer je najvažnije da zakon bude dobar i pravedan te da osigura što bržu i kvalitetniju obnovu, a da Zagreb postane protupotresno siguran. Očekujemo podršku oporbe.

Nakon što je na sjednici ovog četvrtka raspravila - punim nazivom - Konačni prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Vlada RH je istog dana uputila zahtjev za izvanrednim zasjedanjem Hrvatskog sabora kako bi se taj zakonski prijedlog čim prije raspravio u 2. čitanju.

 

Želimo uz što širi konsenzus, što uključuje i oporbu, donijeti zakonski okvir za učinkovitu obnovu Zagreba i okolice

 

Izvanredno zasjedanje od 2. rujna 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sazvao je Sabor na izvanredno zasjedanje koje će započeti u srijedu, 2. rujna, s početkom u 09.30, u Sabornici na Markovu trgu, a trajat će 6 radnih dana - do 11. rujna.

Hrvatski sabor, na temelju ustavnih i poslovničkih odredbi, redovito NE zasjeda od 15. prosinca do 15. siječnja te od 15. srpnja do 15. rujna, no na zahtjev predsjednika RH, Vlade RH ili većine zastupnika predsjednik Sabora, uz prethodno mišljenje klubova zastupnika, može sazvati izvanredno zasjedanje.

„OČEKUJEMO PODRŠKU I OPORBE“

Gostujući u Dnevniku HTV-a, ministrica kulture i medija (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Nina Obuljen Koržinek - i sama članica Radne skupine za izradu Zakona o obnovi - istaknula je da je naša Vlada uvažila sve ključne primjedbe iz 1. saborskog čitanja i javnog savjetovanja: 

- Među ostalim, ugrađen je imovinski i socijalni kriterij. Brojna poboljšanja su unesena. I u 2. saborskom čitanju otvoreni smo za sve konstruktivne prijedloge, jer je najvažnije da zakon bude dobar i pravedan te da osigura što bržu i kvalitetniju obnovu, a da Zagreb postane protupotresno siguran. Očekujemo podršku i oporbe.

Već „legao“ avans iz Fonda solidarnosti EU-a

Paralelno se priprema program mjera i, što je posebno važno, radi se na osiguranju izvora financiranja:

 

Europska komisija isplaćuje 88,9 milijuna eura pomoći Zagrebu!

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj 500 milijuna dolara za sanaciju šteta od potresa & ublažavanje učinaka koronakrize!

 

- Žurno smo reagirali sredstvima iz državnog proračuna, a istodobno dobili zajam Svjetske banke za bolnice i škole te podnijeli zahtjev za pomoć Europskoj komisiji. Već su nam „legla“ avansna sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije, a listopadu ili studenom očekujemo odluku o cjelovitom iznosu od 500-tinjak milijuna eura. Tražimo i druge izvore financiranja kako bismo ubrzali obnovu. 

 

Obuljen u Dnevniku o Prijedlogu zakona o obnovi Zagreba

 

A A A