Vijesti
4. 9. 2020.

Vladi RH uručen prijedlog nacrta Sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Sporazum će pružiti dodatnu pravnu sigurnost poreznim obveznicima, poglavito onima s dvostrukim državljanstvom, te spriječiti dvostruko plaćanje poreznih obveza. Također će uspostaviti mehanizme za suradnju poreznih službi RH i SAD-a. Predloženi Sporazum još je jedna potvrda jačanja bilateralnih odnosa dviju država - priopćili su iz Banskih dvora.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sastao se u četvrtak u Banskim dvorima s veleposlanikom SAD-a u Hrvatskoj Robertom Kohorstom. Tom prigodom veleposlanik Kohorst uručio je hrvatskoj Vladi prijedlog nacrta Sporazuma između SAD-a i Republike Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Mehanizmi za suradnju poreznih službi 

Sporazum će pružiti dodatnu pravnu sigurnost poreznim obveznicima, poglavito onima s dvostrukim državljanstvom, zaštititi ih od eventualnih diskriminatornih postupaka te spriječiti dvostruko plaćanje poreznih obveza. Također će uspostaviti mehanizme za suradnju poreznih službi Hrvatske i SAD-a i za rješavanje nejasnoća i nesporazuma koji bi mogli nastati kroz primjenu Sporazuma.

Predloženi Sporazum još je jedna potvrda jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a. Nakon uručivanja nacrta Sporazuma, slijede pregovori u ovoj kalendarskoj godini, a nositelji će biti ministarstva financija dviju država.

Jako dobra vijest! 

Zdravko Marić je gostujući na RTL-u istaknuo da je uručivanje prijedloga nacrta Sporazuma jako dobra vijest za Hrvatsku:

- S naše će strane ići maksimalni angažman kako bi se Sporazum zaključio i napokon razriješila ta „priča“ stara više od dva desetljeća. 

KOHORST S PREDSJEDNIKOM PLENKOVIĆEM

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković 25. kolovoza primio je u Banskim dvorima veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država Roberta Kohorsta. Razgovarali su - kako smo još tada objavili - o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, programu viznog režima, u čemu je Hrvatska postigla veliki napredak, te daljnjoj političkoj i gospodarskoj suradnji SAD-a i naše zemlje.

A A A