Vijesti
4. 9. 2020.

Vlada je uspješnim mjerama osigurala ekonomsku stabilnost & očuvala radna mjesta

Konferencija za medije Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru. Grozdana Perić, Žarko Tušek & Gari Capelli: Zahvaljujući odgovornom upravljanju krizom, proračunskim uštedama, rekordnim EU sredstvima koje je uspjela dogovoriti, pravodobnom „otvaranju“ i dobroj turističkoj sezoni, naša će Vlada i moći financirati nastavak gospodarskih mjera - najmanje do kraja godine!

Pronalaženjem resursa unutar proračuna osigurane su 2.5 milijarde kuna, zadržan je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini, izdane su obveznice na domaćem i međunarodnom financijskom tržištu i osigurana dodatna sredstva - istaknula je Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun:

- Zahvaljujući tome Vlada i može financirati nastavak uspješnih mjera, najmanje do 31. prosinca. Među ostalim, Hrvatska je u pregovorima s EU-om dobila više od milijardu eura pomoći u okviru SURE programa i na taj način osiguran je velik dio sredstava za potporu gospodarstvu.

„Pokrivanje“ plaća za 600.000 radnika

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek podsjetio je da je paket Vladinih mjera u "lockdownu" koristilo 600.000 zaposlenih, odnosno oko 100.000 poslodavaca, u ukupnoj vrijednosti od 6.3 milijarde kuna:

- Za nastavak Mjere „Očuvanje radnih mjesta“ do kraja godine osigurano je 800 milijuna kuna, i to za tvrtke kojima je pad prihoda veći od 60 posto. Za „pokrivanje“ plaća u djelatnostima koje su i dalje ugrožene država će davati 4.000 kuna potpore mjesečno, uz plaćanje pripadajućih doprinosa.

Produžujemo niz mjera pomoći gospodarstvu - nastavak potpora za likvidnost & očuvanje radnih mjesta do 31. prosinca!

Također se nastavlja Mjera „Skraćeno radno vrijeme“, u vrijednosti do 2.000 kuna mjesečno po zaposleniku, za što je predviđeno tri milijarde kuna - dodao je Tušek.

U Hrvatskoj još 300.000 turista

Član saborskog Odbora za turizam Gari Capelli ocijenio je da će ovogodišnji prihod od turizma, koji se očekuje na razini 4.5 milijardi eura, pridonijeti manjem padu BDP-a nego što se prognoziralo:

- U Hrvatskoj se još nalazi 300.000 turista, od toga više od 200.000 inozemnih, a sve je to plod Vladine odluke da među prvima u Europi otvori granice za inozemne goste. 

Naveo je da Italija bilježi pad broja stranih turista od čak 80 posto, a Grčka od 85 posto. S druge strane, mi bilježimo pad broja turista za samo 15-20 posto u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji:

- Hrvatska je pravodobno reagirala s kvalitetnim mjerama i to je razlog zašto smo imali dobru sezonu i bili turistički lider na Mediteranu. Donesene mjere spašavaju golemi broj zaposlenih u turizmu, njih oko 150.000. 

A A A