Vijesti
5. 9. 2020.

Žarko Domljan ostat će u trajnom sjećanju zbog velikog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske

Na početku demokratskih promjena dr. Domljan stavio je Hrvatskoj na raspolaganje svoje veliko znanje i iskustvo, pri čemu je iznimno važna njegova povijesna uloga kao prvog predsjednika Hrvatskog sabora. Isto tako, velike su njegove zasluge u donošenju prvog Ustava RH - naglasio je Gordan Jandroković u izrazima sućuti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji preminulog Žarka Domljana, u kojem stoji:

Izgradnja institucija moderne hrvatske države 

"Poštovana obitelji, 

s velikom sam tugom primio vijest o odlasku gospodina Žarka Domljana. U ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime upućujem vam izraze najiskrenije sućuti. 

Gospodin Žarko Domljan ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti zbog svog velikog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske i izgradnji hrvatskih državnih institucija.

Na početku demokratskih promjena u Hrvatskoj dr. Domljan stavio je na raspolaganje svoje veliko znanje i iskustvo. Pamtit ćemo njegov politički angažman u stvaranju i promicanju višestranačja, pri čemu je iznimno značajna njegova povijesna uloga kao prvog predsjednika Hrvatskog sabora. Isto tako, velike su njegove zasluge u donošenju prvog hrvatskog Ustava.

Velika predanost i domoljublje 

U obavljanju niza visokih i odgovornih parlamentarnih dužnosti gospodin Domljan dokazao je veliku predanost i domoljublje promičući uvijek hrvatske nacionalne i državne interese, a posebno predstavljajući Hrvatsku u inozemstvu i međunarodnim organizacijama.

Gospodina Domljana pamtit ćemo također kao vrhunskog intelektualca koji je ostavio velik znanstveni trag u promicanju hrvatske povijesti umjetnosti i leksikografije.

Moje misli i molitve su uz vas u ovom tužnom trenutku za vašu obitelj".

IN MEMORIAM: Žarko Domljan (1934-2020)

Dr. sc. Žarko Domljan bio je predsjednik prvoga saziva Sabora od 1990. do 1992. godine. Za njegovog mandata 22. prosinca 1990. donesen je „Božićni Ustav“ kojim su položeni temelji demokratske hrvatske države. 

 

Preminuo dr. Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora

 

U drugom sazivu Sabora od 1992. do 1996. godine izabran je za potpredsjednika Zastupničkog doma i predsjednika Odbora za vanjsku politiku i šefa parlamentarnog izaslanstva u Skupštini Vijeća Europe te Skupštini Konferencije za europsku sigurnost i suradnju. 

Glavni urednik Enciklopedije hrvatske umjetnosti 

Rođen je 1934. u Imotskom, a od 1942. živio je u Zagrebu. Diplomirao je povijest umjetnosti i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je kasnije i doktorirao. Od 1958. do 1986. radio je u Jugoslavenskom leksikografskom zavodu (današnji Leksikografski zavod Miroslav Krleža), a od 1987. do 1990. kao znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. 

Bio je glavni urednik Likovne enciklopedije Jugoslavije i Enciklopedije hrvatske umjetnosti. Proučavao je modernu arhitekturu i urbanizam, a bavio se i likovnom kritikom u brojnim kulturnim i znanstvenim časopisima. 

Elokventni intelektualac & srčani domoljub 

Od 1969. do 1976. bio je glavni urednik časopisa Život umjetnosti, a od 1969. do 1972. godine obnašao je i dužnost predsjednika Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Objavio je niz znanstvenih radova o graditeljstvu i povijesti umjetnosti. 

Bio je cijenjeni član akademske i znanstvene zajednice, a u široj javnosti uživao je ugled elokventnog intelektualca, srčanog domoljuba i ustrajnog borca za pravedno i tolerantno društvo.

A A A