Vijesti
9. 9. 2020.

Iz Varaždinske & Međimurske županije: Sjever Hrvatske u našoj će Vladi uvijek imati iskrenog partnera!

Andrej Plenković: Ravnomjerni regionalni razvoj cijele RH naš je trajni prioritet. Uz nacionalna i europska sredstva nastavljamo pomagati i radnicima i poduzetnicima te realizirati ključne projekte za razvoj gospodarstva, infrastrukture i obrazovanja. Kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ iz proračuna smo dosad samo za ove dvije županije isplatili 484 milijuna kuna!

U povodu Dana Varaždinske županije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je u Varaždinu na svečanoj sjednici Županijske skupštine. U svom je govoru izdvojio napore koji se ulažu u gospodarski, kulturni i sveučilišni razvoj Županije i Grada Varaždina:

- Naša je Vlada u prošlom mandatu učinila uistinu puno za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. To je temelj naše politike koji se bazira na četiri stupa. Prvi stup je stalni i otvoreni dijalog s jedinicama regionalne i lokalne samouprave, dijalog koji smo učinili sustavnim od kraja 2016. godine. Takva suradnja omogućuje da se zajedničke teme rasprave na vrijeme i da se županije, gradovi i općine lakše izbore za svoje interese.

Dijalog, decentralizacija, projektna suradnja

Drugi stup je funkcionalna decentralizacija:

- Hrvatska ima razgranatu mrežu jedinica lokalne i područne samouprave, koja ima smisla ako ima ovlasti i ako se te ovlasti temelje na načelu supsidijarnosti i proporcionalnosti najkorisnije za građane. I tu su napravljeni iskoraci, među ostalim reforma kojom su županijama pridruženi uredi državne uprave.

Treći stup je fiskalna decentralizacija. Andrej Plenković je istaknuo da županije, gradove i općine danas ukupno imaju 3.5 milijardi kuna prihoda više nego 2017. godine.

Nastavljamo ulagati u bolju prometnu povezanost ovog kraja Lijepe Naše. Brza cesta od strateškog je interesa!

U nama imate prijatelja i podupiratelja!

Četvrti je pak stup projektna suradnja, koju Vlada podržava kroz dva pravca - nacionalna i europska sredstva:

- Tako je Varaždinska županija, uz potporu Vlade, već ugovorila dvije milijarde kuna iz europskih fondova. U gospodarskoj krizi uzrokovanoj Covidom-19 država je do sada dala 300 milijuna kuna za isplate plaća samo u ovoj županiji te na taj način spasila 34.000 radnih mjesta.

Na tragu dosadašnje iskrene suradnje očekujem da budemo partneri i u godinama pred nama. U Vladi imate prijatelja i podupiratelja. Poštovanje koje smo vam iskazali svojim dolaskom poruka je želje da se Varaždinska županija i sjever Hrvatske nastave dinamično razvijati - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

NOVA OSNOVNA ŠKOLA U PRIBISLAVCU

Prije Varaždina, Plenković je boravio u Međimurskoj županiji. Posjet je započeo u Pribislavcu, gdje je otvorio novu zgradu Osnovne škole Vladimira Nazora. U svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo što je završen taj veliki posao, kazavši da je u planu i izgradnja sportske dvorane:

- Mislim da je to značajan iskorak za kvalitetu obrazovanja u Međimurskoj županiji. Posebno je važno to što je od 313 učenika koji će pohađati ovu školu njih 70 posto romske nacionalne manjine. Jedno od glavnih načela Programa Vlade i jest da se svim pripadnicima nacionalnih manjina omogući kvalitetno obrazovanje, da budu dio našega školskog sustava.

Mi smo Vlada - podsjetio je premijer - u čijoj parlamentarnoj većini sudjeluju zastupnici svih nacionalnih manjina i „zato nam je važno da smo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja oformili upravu koja će se baviti obrazovanjem nacionalnih manjina“.

Podrška projektima za razvoj Međimurske županije

Potom je Plenković održao radni sastanak sa županom Matijom Posavcem, na kojem su razgovarali o brojnim projektima koje priprema Međimurska županija iz raznih područja, od školstva, zdravstva, kulture, do turizma:

- Važno je da razvijamo sjever Hrvatske i ovu županiju, bilo da je riječ o ulaganjima u gospodarstvo i prometnu infrastrukturu ili o potporama malom i srednjem poduzetništvu. Na ime potpora za očuvanje radnih mjesta dosad smo samo za ovu županiju isplatili 183.6 milijuna kuna. Ravnomjerni regionalni razvoj cijele Hrvatske trajni je prioritet naše Vlade.

Na lanjskoj sjednici Vlade u Čakovcu prihvaćeni su međimurski projekti ukupne vrijednosti 3.4 milijarde kuna, a danas nam je predstavljeno njih 70 novih, vrijednih više od milijarde. I nadalje ćemo podržavati sve projekte koji donose dodanu vrijednost i unaprjeđuju kvalitetu života u zajednici - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A