Vijesti
10. 9. 2020.

Zadovoljni smo ponudama za avione, mnogim dobrim amandmanima na Zakon o obnovi & uspješnim početkom školske godine!

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Zahvaljujem svima u sustavu obrazovanja! Činjenica da je 92% škola odabralo model A potvrđuje da su upute za nastavu bile pravodobne, a pripreme kvalitetne. * Očekujem da Hrvatski sabor sutra sa što većim konsenzusom usvoji Zakon o obnovi. Vodeći uključivu politiku, prihvatili smo veliki broj prijedloga oporbe. * Želimo zadržati vojnu sposobnost zaštite hrvatskog neba radi sigurnosti Lijepe Naše!

Otvarajući 9. sjednicu Vlade RH, predsjednik HDZ-a i Vlade izrazio je nadu da će školska godina, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, proći dobro.

- Vodimo računa o odgovornosti i tri točke: higijena, distanca, dezinfekcija. Slušajte ministra Vilija Beroša i naše epidemiologe.

Plenković se osvrnuo i na aktualne teme u proteklom tjednu.

Sinčićev „performans“? Toga nema nigdje!

- Najprije da zahvalim novopečenim europskim ekspertima za poljoprivredu na isporuci lubenica pred Banskim dvorima - odgovorio je tako Plenković na očajnički pokušaj eurozastupnika Vilibora Sinčića da neodgovornim ispadom zadobije malo medijske pažnje.

Upozorivši pritom da je umjesto lubenica moglo biti isporučeno nešto drugo, zadužio je MUP da napravi plan sigurnosti prostora ispred zgrade Vlade:

- Što se tiče demokracije - da, a što se tiče sigurnosti, ponašat ćemo se kao sve i ostale zemlje jer ovog baš i nema drugdje. Moramo misliti i o sigurnosti novinara i građana, prolaznika. Nije normalno da se netko kombijem zalijeće velikom brzinom u suprotnom smjeru pred zgradu Vlade. Dosta putujem, no ovo još nisam nigdje vidio.

Zadržati sposobnost zaštite hrvatskog neba

Podsjetio je da su jučer zaprimljene ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, a podnijele su ih Švedska, SAD, Francuska i Izrael.

Radi se o avionima četvrte generacije zapadne tehnologije, koji su kompatibilni s NATO-om, i trebali bi zamijeniti postojeće avione MIG-21, kojima za nekoliko godina istječe vijek trajanja:

- Želimo zadržati vojnu sposobnost zaštite hrvatskog neba radi sigurnosti Lijepe Naše! Jučer je završena faza dostave ponuda, a sljedeća tri mjeseca trajat će proces evaluacije.

Higijena, distanca i dezinfekcija

Osvrnuo se potom i na početak nove školske godine kazavši da je 92 posto škola odabralo Model A pohađanja nastave. Izrazio je nadu da će školska godina, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, proći dobro:

- Vodimo računa o odgovornosti i o one tri točke - higijena, distanca i dezinfekcija. Nemojte se rukovati. Neki dan sam se rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati. Slušajte ministra Beroša i naše epidemiologe.

Očekujemo što veći konsenzus & što veću potporu

Što se tiče - punim nazivom - Konačnog prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, predsjednik Plenković podsjetio je da je na jučerašnjoj sjednici Vlada prihvatila veliki broj amandmana saborskih zastupnika i klubova.

Želimo da Zakon o obnovi bude kvalitetan, održiv i konsenzualan!

Očekuje da se sutra, nakon današnje saborske rasprave, Zakon donese sa što većom potporom, nakon čega će se odmah krenuti u formiranje Fonda za obnovu, izradu programa mjera i konkretnu obnovu.

Započinjemo sa zaprimanjem zahtjeva za obnovu čim Hrvatski sabor usvoji zakon!

Izvoznici - kičma nacionalnog gospodarstva

Od gospodarskih tema izdvojio je 15. konferenciju hrvatskih izvoznika „Zlatni ključ“, s koje su, kazao je, poslane važne poruke. Naglasio je da su upravo izvoznici kičma hrvatskoga gospodarstva:

- Važno je da u mjerama koje Vlada donosi podržavamo njihovu aktivnost.

Ekonomska suverenost & jačanje investicija - dva temeljna pravca gospodarske vizije naše Vlade!

Nova Osnovna škola u Pribislavcu

Predsjednik Plenković ranije je ovog tjedna posjetio Međimursku i Varaždinsku županiju. Otvorio je novu zgradu Osnovne škole u Pribislavcu, koju je Vlada izdašno financirala, a u nju je uloženo ukupno 33 milijuna kuna:

- To je dobra poruka, osobito jer pripadniciromske nacionalne manjine sačinjavaju 70 posto đaka. Naša inkluzivna politika vrlo je jasno kazala da nam je cilj da što veći broj romske djece ostane u školskom sustavu kroz cijelo obrazovanje.

Iz Varaždinske & Međimurske županije: Sjever Hrvatske u našoj će Vladi uvijek imati iskrenog partnera!

Još jedna sudska pobjeda Hrvatske!

Opći sud Europske unije donio je presudu u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Europske komisije radi poništenja delegirane uredbe kojom je hrvatskim vinarima potvrđeno pravo korištenje naziva „Teran“ na etiketama boca vina koje nose zaštićenu oznaku izvornosti „Hrvatska Istra“.

- Još jedna je to presuda europskih sudskih institucija koja ide u korist Hrvatske! - zaključio je svoje uvodno obraćanje predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

A A A