Vijesti
10. 9. 2020.

„Festival slobode“? Nije dobro zbog vlastitih zadovoljstava zaboravljati na druge & ugrožavati ih!

Gordan Jandroković za RTL: Sloboda podrazumijeva i odgovornost i solidarnost - brinimo o bližnjima. * Stožer? Radi sve što je potrebno, iz dana u dan prilagođava zaštitne mjere. Najlakše je sa strane kritizirati. * Turistička sezona? Iznad svih očekivanja. Najuspješnija smo zemlja Mediterana! * Lokalni izbori? Želimo napraviti iskorake u nekim sredinama, a jedna od njih je i Zagreb!

U gostovanju za RTL Danas predsjednik Hrvatskog sabora osvrnuo se, među ostalim, na rad parlamenta u uvjetima epidemije, lokalne izbore, odnos predsjednika Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, rad Stožera civilne zaštite, tzv. Festival slobode...

S Jandrokovićem je razgovarala novinarka Damira Gregoret, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O RADU SABORA & REPLIKAMA

Zasad ćemo nastaviti prema članku koji definira rad u vrijeme epidemije. Najviše prigovora je bilo na repliciranje predlagatelju, a uglavnom smo suglasni o svim ostalim pravilima. Manje stranke očito traže više prostora, žele imati prava na više replika kada dođe premijer ili tko od ministara. Dogovorili smo se da pisanim putem predlože kako misle to omogućiti, a da zaštitimo zdravlje zastupnika. O tome ćemo uskoro odlučivati.

Hoće li do promjene na kraju i doći, ovisit će o prijedlozima. Moramo voditi računa o zdravlju svih. Stvorili smo uvjete u kojima parlament može normalno raditi gotovo isto kao i prije, ali neka ograničenja jednostavno moramo imati.

O PRVOM ONLINE GLASOVANJU

Sve je tehnički spremno. Tajništvo Sabora već je isprobalo kako bi to trebalo izgledati, vjerujem da će sve biti ok. Četvorica zastupnika - jedan bolestan, tri u samoizolaciji - javit će se videovezom ako to budu željeli. Mogućnost online glasovanja imat samo zaraženi zastupnici i oni u samoizolaciji. Ne želimo zloupotrebe, ti zastupnici morat će Saboru dostaviti liječničke potvrde.

O „FESTIVALU SLOBODE“

To je njihovo pravo. Očito tako iskazuju svoj stav, a ja se s njim ne slažem. Ono što smo mogli čuti s tog skupa nije korisno za hrvatsko društvo, potpuno su zanemarili načelo solidarnosti: ako se sam ne bojiš, ne smiješ svojim postupcima ugroziti drugog. Smisao borbe protiv koronavirusa i jest da zaštitimo slabe i starije - ranjive skupine. Čini mi se da oni koji su bili na tom prosvjedu više razmišljaju o samima sebi, o nekoj svojoj slobodi. Ali, sloboda podrazumijeva i odgovornost, a po meni i solidarnost - to je i kršćansko načelo: brinimo i o drugima. Nije dobro zbog vlastitih zadovoljstava zaboraviti na druge - to nije moja filozofija.

O RADU STOŽERA

Cijeli svijet se susreo s nečime što nikada u povijesti nije viđeno. Naš je Stožer izvrsno reagirao, pogledajte brojke, dok je u Švedska imala 80.000 zaraženih, gotovo 30 puta više nego Hrvatska. Stožer je u startu napravio sve ono što je bilo potrebno. Kasnije je prilagođavao mjere. Imali smo i turističku sezonu izvan svih očekivanja, dakle, najuspješnija smo destinacija na Mediteranu. Tražili smo i tražimo balans između zaštite zdravlja i života ljudi te ekonomskih aktivnosti. Stožer iz dana u dan prilagođava mjere. Najlakše je sa strane kritizirati.

Što je bila alternativa kalkuliranom riziku? Potpuno zatvaranje. Zar itko želi novi lockdown?

O ODNOSU PREMIJERA & MILANOVIĆA

U nekim je situacijama odnos dobar - izdvojio bih obilježavanje Oluje, na kojem smo gdje smo svi zajedno poslali ujednačene, jako dobre poruke. No, ima i prijepora - jedan od njih je odnos prema COVID-u, Stožeru, zaštitnim mjerama… Nakon puta u Albaniju, predsjednik RH na neprimjeren je pokušao u svoj problem uvući premijera.

Neka se Milanović bavi svojim problemima & kako god zna objasni svoj put u Albaniju, a nas pusti na miru!

Jasno je da Andrej Plenković i Zoran Milanović nemaju iste stavove o mnogim pitanjima - i to se vidi. Ne možemo svi biti isti, no sve su nas izabrali građani i mi moramo zastupati ono što su nam građani povjerili kada su za nas glasovali.

O SLUČAJU RIMAC

Ne znamo detalje istrage, osim onog što smo vidjeli u medijima. Ne mogu i ne želim nikome presuđivati, ali ako se pokaže da je ono što je objavljeno točno, za te dužnosnike, naravno, neće biti mjesta u državnoj administraciji.

O LOKALNIM IZBORIMA 2021.

To su veliki izbori, u više od 500 jedinica lokalne samouprave. Želimo obraniti rezultate koje smo imali, ali i napraviti iskorake u nekim sredinama, a jedna od njih je i Grad Zagreb. Pripremit ćemo se vrlo kvalitetno za te izbore, analizirati stanje, testirati potencijalne kandidate… Mi to uvijek ozbiljno činimo. Nakon toga ćemo izići s imenima.

A A A