Vijesti
10. 9. 2020.

Zakonom ćemo osigurati kvalitetnu obnovu, ojačati protupotresnu zaštitu & iskazati solidarnost sa svim unesrećenim ljudima!

(PHOTO) Andrej Plenković na otvorenju izložbe „Zagreb - grad koji treba našu ljubav“ (Europski trg): Tih 10 sekundi najsnažnijeg potresa u zadnjih 140 godina ostavilo je dubok trag u životima svih. Oštećeni su domovi mnogih naših sugrađana, naša je obveza učiniti sve kako bismo im pomogli. Poduzeli smo odmah interventne mjere. Osim sredstava iz proračuna, na raspolaganju ćemo imati i najmanje 500 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, od čega je 89.9 milijuna već stiglo.

Tema izložbe u organizaciji Hanza Medije - potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka u 06:24 ujutro - prikazana je kroz fotografije Cropixovih autora.

Obraćanje predsjednika Vlade RH i HDZ-a na otvorenju izložbe donosimo u cijelosti:

Najveći potres u zadnjih 140 godina

„Drage Zagrepčanke i Zagrepčani,

kao predsjednik Vlade zahvaljujem se prije svega Hanza Mediji, a iznad svega fotoreporterima koji su napravili ovu izložbu koju ćemo svi zajedno danas pogledati, kao i g. Orešiću za film.

Činjenica da smo 22. ožujka imali najveći potres u zadnjih 140 godina promijenila je sve ono što se zbivalo u Zagrebu prije toga i utjecala je na sve nas. Možda je i sreća u nesreći da smo već tada bili u restriktivnim mjerama zbog Covida-19, pa je po svim našim procjenama žrtava bilo manje nego što bi ih bilo da je grad normalno funkcionirao to nedjeljno jutro.

Još jednom u ime svih nas izražavam sućut roditeljima Anamarije, kao i obiteljima dvojice poginulih radnika koji su radili na raščišćavanju šteta.

Pred nama je obnova Grada Zagreba. Trenutak ove izložbe nije mogao biti bolje prilagođen raspravi u Hrvatskom saboru o Zakonu o obnovi Grada Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, zakonu koji smo pripremili temeljito, cjelovito, zajedno sa svim stručnim inputima različitih eksperata za pojedina područja obnove - građevinara, arhitekata, pravnika, konzervatora, povjesničara umjetnosti, urbanista... Svi su dali svoj doprinos i kroz javnu raspravu i kroz dva čitanja.

Podizanje protupotresne zaštite

Poruka koju smo poslali bila je da zakon usvojimo sa što širom mogućom potporom brojnih saborskih zastupnika i klubova. Čvrsto stojimo kod toga da je ovo zajednički projekt, ne samo projekt Vlade, to je projekt i Grada Zagreba i ove dvije županije, ali i svih koji žele pridonijeti ne samo novoj vizuri grada - što je jedna od ideja koja je nekako bila i između redaka u ovoj raspravi. To je zadaća, po mom dubokom uvjerenju, i Gradske Skupštine i ljudi koji se bave planiranjem razvoja Grada Zagreba - naša je zadaća da kroz ovaj Zakon podignemo protupotresnu zaštitu. To je ono što je temeljni cilj konstrukcijske obnove.

Najveći predujam ikada plaćen za bilo koju elementarnu nepogodu otkad postoji Fond Europske unije za solidarnost od 2002. isplaćen je upravo Hrvatskoj na temelju dokumentacije koju je Vlada pripremila uz pomoć stručnjaka, a za obnovu Grada Zagreba. Dakle, tih 89.9 milijuna eura je već došlo.

Naša je procjena da će sve skupa to biti iznad 500, možda čak do 600 milijuna eura. Ali nisu to jedini međunarodni izvori financiranja. Vlada je poduzela korake i sa Svjetskom bankom i s Razvojnom bankom Vijeća Europe, učinit će isto i s drugim međunarodnim izvorima financiranja, a naravno da je tu i proračun Grada kao i sredstva državnog proračuna, ali i posebni programi koje će, primjerice, razviti Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Poruka solidarnosti

Stoga svu ovu ljubav i predanost koju imamo prema Gradu Zagrebu, bez obzira jesmo li rođeni ovdje, živimo li ovdje ili smo došli neko kraće vrijeme u glavni hrvatski grad, zadaća je svih nas da pomognemo obnovi, da povećamo sigurnost i da ovu nepogodu koja nas je sve skupa zatekla pokušamo iskoristiti da grad bude sigurniji i uređeniji u godinama koje su pred nama.

Sve one koji su zaista potres doživjeli na najgori način, nejednako je dotakao ovaj potres pojedine dijelove grada ili predgrađa, mi smo interventnim mjerama napravili posebne iskorake, a ovakva snažna odluka Vlade da država pomogne ljudima, dakle ne samo obnovi javnih zgrada nego i privatnih zgrada, je u biti poruka solidarnosti cijele Hrvatske da pomognemo građanima i građankama grada Zagreba.

Zahvaljujem svima na ovom današnjem događaju, uz ovaj simboličan kran podno Zagrebačke katedrale koja je također jako nastradala, i mi ćemo učiniti sve da, slobodno mogu reći, u desetljeću pred nama obnovimo zajednički naš Zagreb“.

A A A