Vijesti
12. 9. 2020.

Pozivam oporbu da - uz kvalitetne amandmane - podrže i druge Vladine zakone

Andrej Plenković: Ako oporba opet bude imali dobre prijedloge, kao u slučaju Zakona o obnovi, ne vidim razlog da ih ne prihvatimo. * Slijedi osnivanje Fonda za obnovu i apsorpcija EU sredstava za koje smo se zalagali i koja je Hrvatska dobila, dok su drugi radili predstave. * Prihvatit ćemo 12 migrantskih djevojčica, to je izraz solidarnosti i humanosti. Neće se Hrvatskoj ništa loše dogoditi zato što će pomoći 12 djevojčica. Dapače, možemo biti ponosni na to. * Nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima idemo s velikim ambicijama na one lokalne, posebno za velike gradove. 

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik HDZ-a i Vlade RH odbacio je „kritike“ dijela oporbe na Zakon o obnovi: 

- Za taj zakon, koji je išao u dva čitanja s uključenim mišljenjima svih pripadnih struka i s više od 40 prihvaćenih oporbenih amandmana, glasovalo je čak 124 zastupnika. To je snažna poruka da će se učiniti sve kako bi obnova krenula na pravi način. Ovakav je zakon veliki plus i želim još jednom pozdraviti njegovo donošenje. Ne znam kome sad može biti krivo to što se usvojio.

Slijedi osnivanje Fonda za obnovu, izrada programa mjera i apsorpcija europskih sredstava za koje smo se zalagali i koja je Hrvatska dobila, dok su drugi radili predstave - dodao je Andrej Plenković, poručivši da tvrdnje Nikole Grmoje da su „HDZ i Možemo kod izrade Zakona o obnovi bili partneri“ svode Most na razinu "kafanske demokracije".

Ono što govorimo, to i radimo!

Napomenuo je da je saborskim izglasavanjem potvrđeno da je Vlada bila u pravu dok je isticala da se treba uzeti dovoljno vremena kako bi se napravio kvalitetan zakon, a ne ga donijeti „preko koljena“, odmah nakon potresa:

- Bila je ispravna odluka čekati novi saziv Hrvatskog sabora, jer se radi o kompleksnom zakonu. Najavio sam da će ovaj zakon biti prvi u novom sazivu Sabora - tako je i bilo. Ono što govorimo, to i radimo.

Poziv oporbi

Zaključno je ponovio da je Vlada uključivo postupala prihvaćajući mnoge prijedloge oporbenih zastupnika:

- Ako oporba bude htjela podržati i sljedeće naše zakone, to je dobrodošlo. I ako opet budu imali kvalitetne amandmane koji bi mogli poboljšati prijedloge Vlade ili parlamentarne većine, ne vidim nikakav razlog da ih ne prihvatimo. 

Vlada financira troškove građana koji su ostali bez doma

Što se tiče preostalih 250 Zagrepčana, stradalnika potresa, koji se iz Studentskog doma Cvjetno naselje sele u Hostel Arena, predsjednik Plenković je naveo da se zbog početka akademske godine za njihov smještaj moralo pronaći alternativno rješenje:

- Studenti trebaju svoj prostor, a smještaj u Hostelu Arena kvalitetom je istovjetan dosadašnjem. Žao mi je što dio naših sugrađana ne može u svoje domove. Vlada je financirala sve troškove ljudi koji su bili smješteni u Cvjetnom naselju, a isto će financirati i svima u novom smještaju.

Stožer je donio sve odluke na temelju propisa

Upitan o tome pribojava li se odluke Ustavnog suda, koji u ponedjeljak odlučuje o ustavnosti mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, najavio je da će odluku komentirati kada bude donesena:

- No oni koji žele minirati rad Stožera, dovesti u pitanje kredibilitet njegovih odluka, jasno su identificirani. Stožer - kojeg je formirala Vlada RH sukladno zakonu - sve je odluke donio na temelju propisa te po načelu razmjernosti radi sprječavanja ugroze i zaštite zdravlje. 

Hrvatska će prihvatiti 12 migrantskih djevojčica

Predsjednik HDZ-a i Vlade je najavio da će, nakon požara koji je uništio migrantski kamp u Grčkoj, Hrvatska prihvatiti 12 migrantskih djevojčica, poručivši da je to izraz solidarnosti i humanosti:

- I niz drugih europskih zemalja pomoći će Grčkoj i nesretnoj djeci, to je dio šire EU inicijative. Neće se Hrvatskoj ništa loše dogoditi zato što će pomoći 12 djevojčica. Dapače, mislim da možemo biti ponosni na to.

Na lokalne izbore s velikim ambicijama
Upitan o predstojećim lokalnim izborima, Plenković je odgovorio da HDZ na njih ide s velikim ambicijama, posebice kada je riječ o velikim gradovima:

- HDZ nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima ide s velikim ambicijama na lokalne izbore 2021. za županije, gradove i za općine, a posebno za velike gradove. Na stranačkim tijelima još nije raspravljano tko bi mogao biti kandidat za gradonačelnika Zagreba.

A A A