Vijesti
14. 9. 2020.

Odluke Ustavnog suda potvrđuju da su naša Vlada, HDZ i vladajuća većina ispravno postupali u borbi protiv virusa!

(VIDEO) Ustavni sud je zaključio da su zakoni koje je o ovlastima Stožera civilne zaštite donio Hrvatski sabor u skladu s Ustavom RH i njegovim člankom 16. te da su zakonite njegove odluke. Ispravno smo procijenili kako bi borba protiv pandemije bila neefikasna da se aktivirao članak 17. jer se u tom se slučaju ne bi moglo promptno, na dnevnoj bazi, suzbijati širenje virusa - istaknuo je Branko Bačić.

Ustavni sud potvrdio je da su odluke Stožera civilne zaštite RH u skladu s Ustavom, a na temelju ovlasti iz Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Time je potvrđeno i da su naša Vlada, HDZ i vladajuća većina donosili ispravne odluke u borbi protiv koronavirusa. Izražavamo zadovoljstvo ovakvim odlukama Ustavnog suda! - poručio je u izjavi za medije potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Ispravna procjena HDZ-a i parlamentarne većine

Dodao je da su HDZ i vladajuća većina ispravno procijenili kako bi borba protiv pandemije bila neefikasna da se aktivirao članak 17. Ustava RH:

- U tom se slučaju ne bi moglo promptno, na dnevnoj bazi, suzbijati širenje virusa jer bi se odluke o tome morale donositi dvotrećinskom većinom, što su, ne zaboravimo, zagovarale pojedine političke grupacije.

Legitimni cilj - sprječavanje širenja zaraze:

Osvrnuvši se na činjenicu da je Ustavni sud jedino prihvatio prijedlog za ocjenom ustavnosti privremene zabrane rada trgovina nedjeljom tijekom „lockdowna“, Bačić je napomenuo da je od 125 mjera koje je Stožer donio u pola godine njih 99 posto bilo u skladu s Ustavom, tj. da su imale legitiman cilj - sprječavanje širenja zaraze:

Upitan je li sjednica Ustavnog suda trebala biti javna, Branko Bačić je podsjetio na navode mnogih ustavnopravnih stručnjaka da ni ostali ustavni sudovi u Europi i svijetu nemaju takvu praksu.

A A A