Vijesti
15. 9. 2020.

Nastavljamo s razvojnim projektima ZA Dalmaciju. Regulirat ćemo neradnu nedjelju & pobijediti na lokalnim izborima!

Andrej Plenković iz Splita: S velikim ambicijama Izlazimo na izbore u svibnju 2021. godine, otvara nam se prostor u sva 4 velika grada. * Dobar dio od 22 milijarde € koje imamo iz EU-a usmjerit ćemo na hrvatski jug. Za „pokrivanje“ plaća radnika samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji izdvojili smo 600 milijuna kuna. * Neradna nedjelja bila bi u interesu obitelji te zdravog balansa između rada i odmora. Naravno, radi gospodarstva i turizma ostavili bismo da jedan broj nedjelja bude radni.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH u Gradu svetog Dujma sastao se sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom. Otkrio je da su u fokusu razgovora bili su razvojni projekti, a najviše poboljšanje prometne infrastrukture:

- Konkretno, radi se o novom Žnjanu i izlazu iz trajektne luke na Bačvicama kako bi se riješili prometni čepovi koji frustriraju građane. Dobar dio od 22 milijarde eura koje Hrvatska ima na raspolaganju iz EU-a usmjerit ćemo na Dalmaciju.

Za „pokrivanje“ plaća radnika samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji - dodao je - izdvojili smo iz državnog proračuna 600 milijuna kuna, a zahvaljujući pravodobnom „otvaranju“ i reaktivaciji gospodarstva imamo puno bolju turističku sezonu nego ostale mediteranske zemlje.

Mnoga pitanja mnogih novinara

Andrej Plenković potom je odgovarao na pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara: o kandidatima za splitskog i zagrebačkog gradonačelnika, neradnoj nedjelji, novim Mostovim „biserima“, osporavanom Poslovniku Hrvatskog sabora…

Donosimo njegove ključne poruke:

O POBJEDI NA LOKALNIM IZBORIMA

S velikim ambicijama Izlazimo na lokalne izbore u svibnju 2021. godine. Otvaraju nam se mogućnosti u sva četiri velika grada, ne samo u Splitu, u kojem je pobjeda Andre Krstulovića Opare 2017. bila amblematična za HDZ. Andro uvijek ima moju potporu.

Zagreb? Ministri Vili Beroš ili Zdravko Marić kao gradonačelnici? Sve u svoje vrijeme. Ne brinite, HDZ će i u Zagrebu iznjedriti kvalitetnog kandidata. Svi ministri su fokusirani na svoj posao, imamo dovoljno dokazanih pojedinaca. Čitam po medijima i o jednom, i o drugom, i o trećem, i o četvrtom ministru, no ta kavanska ogovaranja nisu relevantna za konačne odluke.

O REGULIRANJU NERADNE NEDJELJE

Neradna nedjelja točka je Izbornog programa HDZ-a „Sigurna Hrvatska“ te će je naša Vlada tijekom ovog mandata zakonski regulirati. Prema anketama oko 80% građana podržava da nedjelje budu neradne. Smatramo kako bi to bilo dobro, u interesu obitelji & zdravog balansa između rada, odmora i provođenja vremena u krugu najbližih. Naravno, radi gospodarstva i turizma ostavili bismo da jedan broj nedjelja ostane radni.

O NEZANIMLJIVIM MOST-ovim AMATERIMA

Most? Ne bih komentirao njihove nove „opservacije“. Prestao sam ih pratiti, uopće mi nisu zanimljivi. Ne trošim ni sekunde vremena na njih. Vjerujte mi, znam ih bolje nego vi.

O NOVOJ „AKCIJI“ LJEVICE

Najava ljevice da će tražiti ocjenu ustavnosti izmjena saborskog Poslovnika? Oni samo žude za malo medijske pažnje. No razumijem potrebu novih oporbenih zastupnika da što više repliciraju, da koriste svaku priliku u Hrvatskom saboru kako bi bili viđeni i preneseni u nekom od TV dnevnika.

Što se mene tiče, već sam pet puta u novom sazivu na plenarnim sjednicama odgovarao na sva moguća pitanja, a i sutra sam na „aktualcu". Nije mi to ni najmanji problem, ne ignoriram - kako pitate - ulogu zastupnika u nadziranju izvršne vlasti, ali Vlada ne kani Saboru određivati kako će raditi i kakav će imati Poslovnik.

KRSTULOVIĆ OPARA: Ponovna kandidatura? Ima još vremena

Nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a i Vlade RH, pred novinare je stao i Andro Krstulović Opara. S obzirom na to da je Plenković rekao da uživa povjerenje i za utrku za drugi mandat, splitski gradonačelnik je upitan hoće li se ponovno kandidirati:

- O tome ću odlučiti nakon konzultacija sa svojom obitelji i sa svojim liječnicima te u dogovoru sa svojom strankom. Ali, ima još vremena.

Obnova Poljuda & Muzej Hajduka

Što se tiče tema na sastanku, zahvalio je predsjedniku Plenkoviću na potpori razvojnim projektima ZA Split:

- Između ostalog, razgovarali smo o masterplanu kao podlozi za izmjene Prostornog plana i našeg GUP-a, o Žnjanu i koncesiji koju kanimo zatražiti i dobiti, Tehnološkom parku Dračevac, pravnom režimu i vlasništvu na Marjanu, obnovi stadiona na Poljudu, izgradnji Muzeja Hajduka….

A A A