Vijesti
16. 9. 2020.

AKTUALAC: Dok MOST nastavlja s nebulozama, a SDP opet želi širiti paniku, mi i dalje čuvamo radna mjesta & štitimo granicu!

(VIDEO) Aktualnim prijepodnevom započela je prva redovita sjednica Hrvatskog sabora u novom sazivu. 41 zastupnik postavio je pitanje, a članovi naše Vlade - predvođeni predsjednikom Andrejem Plenkovićem - odgovarali su efektno, argumentirano i utemeljeno. Dio oporbe ponovno je iskazao malicioznost, jal i jad. 

Donosimo ključne naglaske iz odgovora predsjednika Plenkovića na zastupnička pitanja:

„Prorok“ Hajdaš Dončić prognozirao 68 mandata

Drago mi je da pratite medije. No i mi smo, tijekom kampanje, pratili Vaše izjave. Bili ste „briljantan“ analitičar, prorok koji je najavljivao da će 11-eročlana SDP-ova koalicija osvojiti 68 mandata. Fulali ste za 20 i nešto. Toliko o Vašim procjenama!

Što se tiče Vaše kreativnosti, nisam primijetio da ste Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa išli prijavljivati predsjednika RH Milanovića zbog puta u Albaniju premda ste inače poznati kao notorni prijavitelj za sukob interesa. Želim Vam puno uspjeha na živahnim izborima u SDP-u!

Mostovci - koji „kreativci“!

Poštovani zastupniče Troskot, ako sam Vas dobro shvatio, insinuirate da je Hrvatska dobila 22.5 milijarde eura iz EU-a jer sam francuskom predsjedniku Macronu obećao kupiti borbeni avion Rafale?! Kakva nebuloza, koji beskraj izmišljanja!

Oduvijek sam smatrao da je Most kavanska demokracija, ali ovoliku neozbiljnost, ovakav čemer i jad od teze - nisam očekivao! Toga nema nigdje osim kod Mostovih „kreativaca“! Molim vas, i radi higijene u javnosti, nemojte više ponavljati ovakve lažne teze koje Vas kao saborskog debitanta u startu dekredibiliziraju.

Granice danonoćno čuva više od 6.000 policajaca

Gospodine Bulj, ne shvaćam kako Vi - kao „suverenist“ i „branitelj kune“ - možete govoriti o 22.5 milijarde eura koje će Hrvatska dobiti iz EU-a? Zar nije riječ o 165-170 milijardi kuna?! Budite konzistentni.

Što se tiče angažiranja Hrvatske vojske na čuvanju granice od ilegalnih prelazaka, u ovom trenutku ne vidim razlog za to. Granice danonoćno čuva više od 6.000 policajaca, štiti nacionalne interese i zaustavlja nezakonite migracije. Na tome im još jednom zahvaljujem. Ako ikada policija ne bude sama mogla ispunjavati tu važnu zadaću, razmotrit ćemo i druge opcije. No sada to nije slučaj.

Znatna pomoć Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ako već govorimo o brizi Vlade za Splitsko-dalmatinsku županiju, podsjetit ću Vas da je upravo našom odlukom, kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“, za isplatu plaća radnicima u SDŽ-u dosad izdvojeno 600 milijuna kuna.

Nastavljamo s razvojnim projektima ZA Dalmaciju. Regulirat ćemo neradnu nedjelju & pobijediti na lokalnim izborima!

Zloguki SDP-ovci ponovno u - ništa!

Zastupniče Grbin, ekonomsko stanje trebamo realno sagledati. Za razliku od velike većine država u svijetu, Hrvatska danas ima više zaposlenih nego prije početka epidemije. No to se uspjelo, ne zaboravite, zahvaljujući izdašnim mjerama ove Vlade. Izdvojili smo dosad nezapamćene 6.3 milijarde kuna za plaće radnika, a s Mjerom „Očuvanje radnih mjesta“ nastavljamo u ugroženim sektorima najmanje do kraja godine.

Ne shvaćam zašto želite i dalje kreirati paniku, kao što ju je SDP nastojao kreirati i na početku krize zloguko najavljujući „400.000 otkaza“. Vodimo razgovore, pripremamo rješenja, kako bismo olakšali položaj građanima koji su u dugovima, no ne može biti beskrajnih otpisa ili odgoda. Ne može država reći - „Nitko više ne mora nikad više ništa plaćati od obaveza koje je preuzeo“.

Više zaposlenih nego prije pandemije!

Zastupnice Peović, i Vama ću ponoviti: Hrvatska je potkraj kolovoza imala više zaposlenih nego početkom pandemije koronavirusa. Ne sjećam se da je ijedna vlada na ovako sveobuhvatni način iznalazila sredstva iz proračuna kako bi osigurala plaće radnicima u privatnom sektoru. Porazgovarajte s radnicima i obrtnicima koji bi bez naših mjera vjerojatno bili na Zavodu za zapošljavanje.

Mogu ponoviti i da su te mjere dosad iznosile 6.3 milijarde kuna, a kada pridodamo doprinose, to je više od 9 milijardi! Svi u državnoj i javnoj službi dobili su plaće na vrijeme i u cijelosti, kao što su i umirovljenici dobili mirovine. Osigurali smo financiranje za ovu godinu, a još imamo snage i nadalje, s novih 800 milijuna kuna, pomagati ugroženim sektorima!

BROJNE POGODNOSTI ULASKA U EUROZONU

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u odgovoru Krunoslavu Katičiću:

Uvjeren sam da ćemo u ovom mandatu, unatoč koroni, ispuniti najavu o uvođenju eura. Ispred nas je još puno posla, no Hrvatska ne bi ušla u Europski tečajni mehanizam, ERM2, u „predvorje eura“, da Vlada nije u prošlom mandatu napravila znatne iskorake: proračunski višak, vraćanje investicijskog kreditnog rejtinga, stabilizacija javnih financija…

Za 2021. predložit ćemo vjerodostojan proračun kojim ćemo jasno poručiti da planiramo ispunjavati tzv. konvergencijske kriterije za ulazak u eurozonu. Ali ne zbog eura kao takvog, nego zato što njegovo uvođenje donosi Hrvatskoj niz pogodnosti: pad kamata i za gospodarstvo i za građane, nestanak valutnog rizika te mjenjačkih troškova, lakše sklapanje poslova za poduzetnike, učinkovitije privlačenje investicija, stabilnost cijena...

SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat:

Upravo danas je objavljen Javni poziv za subvencioniranje stambenih kredita, a zahtjeve će hrvatski građani moći predati APN-u već od 28. rujna. Od 2017. naša je Vlada za tu namjenu iz proračuna izdvojila 243 milijuna kuna, a 13.000 obitelji na taj je način dobilo krov nad glavom. I podjednako važno - u tim je mladim obiteljima u međuvremenu rođeno više od 1.750 djece! Za danas objavljeni natječaj očekujem više od 3.000 prijava.

Naša je Vlada napravila veliki iskorak za mlade, posebno mjerama zapošljavanja, osnaživanja obitelji & stambenog zbrinjavanja!

Pomoć mladima

Dodajmo da se trajanje ove mjere pomoći - kojom se mladima „pokriva“ dio stambenog kredita prvih 5 godina - produžuje za 2 godine za svako novorođeno dijete za vrijeme subvencije. Kako bi se mjera još poboljšala, subvencija se produžuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje je obitelj već imala prije prijave za kredit.

Subvencioniranje stambenih kredita

BORBA PROTIV KRIJUMČARA LJUDIMA

Na zastupničko pitanje našeg Marija Kapulice potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio da je u prvih 8 mjeseci 2020. podneseno 406 kaznenih prijava protiv 374 osobe radi krijumčarenja ljudima, a da je naša policija spriječila 16.000 pokušaja ilegalnih ulazaka u Hrvatsku.

- Nastavit ćemo čvrsto štititi granice u skladu sa zakonom i nacionalnim interesima bez obzira na sve pritiske europske i domaće ljevice! - poručio je Božinović.

SVATKO ĆE DOBITI ODGOVOR KAKAV ZASLUŽUJE!

Nakon aktualnog prijepodneva, predsjednik Andrej Plenković komentirao je razinu saborskih rasprava:

- Oporbi ću uvijek čvrsto i jasno odgovoriti ako bude aludirala o meni i korupciji. Ne očekujete valjda da zahvaljujem kada se na mene nabacuju blatom?! Kada vas optuži Mostov debitant da ste iz EU-a dobili 22 miijarde eura zahvaljujući nekakvom kuloarskom dealu da ćete kupiti avione Rafale, onda ta vrsta kavanskih tračeva, ogovaranja i nebuloza, taj čemer i jad, zaslužuje čvrst odgovor.

Neću dopuštati lažne optužbe!

Takav odgovor zaslužuje - nastavio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH - i kada vas druga debitantica, pretendentica na ozbiljnija mjesta u SDP-u, optuži da ćete „završiti kao Sanader“:

- Očito ne zna ništa o odnosu između Sanadera i mene. Nema ni teoretske šanse da ću u 2. mandatu na čelu Vlade bilo kome dopuštati takve lažne optužbe. Svi će dobiti, ponavljam, odgovor kakav zaslužuju. I ja sam bio debitant u Hrvatskom saboru, ali si nisam davao za pravo tako ponašati.

Bizarni Škoro

Odgovorio je i na novinarsko pitanje o Škorinoj „tezi“ da Ustavni sud odlučuje onako kako se Milanović i on dogovore:

- Bizarna tvrdnja, pogotovo kada je riječ o tom slučaju u kojem smo zastupali dijametralno suprotne stavove. S obzirom da izjavu nisam osobno čuo, s rezervom uzimam mogućnost da je čak i Škoro takvo što uspio izreći.

Ako je Milanović tako „hrabar“, zašto sam nije nešto poduzeo & zatražio ocjenu ustavnosti odluka Vlade & Stožera!?!

A A A