Vijesti
17. 9. 2020.

Ako se zbog trase autoceste trebaju rušiti kuće Hrvata u Bosanskoj Posavini, onda je moja zadaća da to pokušam spriječiti!

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković razgovarao je na radnom sastanku u Banskim dvorima s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH. Potvrđeno je da će trasa autoceste od Banja Luke prema istoku ići alternativnim pravcem, čime će se zaštititi imovina hrvatskih povratnika i izbjeći rušenje njihovih kuća u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari.

Glavna tema razgovora - priopćeno je iz Banskih dvora - bila je daljnje prometno povezivanje Hrvatske i BiH, s posebnim naglaskom na izgradnji novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica. Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države.

Alternativni pravac autoceste

Predsjednik Plenković istaknuo je važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine. Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste od Banja Luke prema istoku ići alternativnim pravcem, čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

Nakon razgovora Plenković-Dodik: Mijenja se trasa autoceste kroz RS - kuće hrvatskih povratnika neće se rušiti!

Snažnija gospodarska suradnja

Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija - zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

„NEMA NIKAKVE NI TAJNE NI DRAME“

U izjavi za medije prije samog sastanka, Plenković je napomenuo da u Dodikovu posjetu nema “nikakve tajne” i da će s njim uglavnom razgovarati o infrastrukturnim projektima:

- Predsjednik Milanović me je izvijestio o Dodikovu dolasku i njegovoj želji da se tijekom boravka u Zagrebu sastane i sa mnom. Nema nikakve tajne, dogovorili smo se da dođe u Banske dvore kako bismo vidjeli kakva je situacija s planiranim mostovima i cestama te razgovarali i o ostalim pitanjima o kojima moramo voditi računa. I to je sve.

Razgovor s Dodikom opisao je kao “radni susret bez velike drame”:

- Ako bi se zbog trase autoceste kroz Republiku Srpsku rušile kuće Hrvata povratnika, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem g. Dodika i pitam ga može li trasa ići nekim drugim putem. I to smo i učinili.

BiH - prijateljska & susjedna zemlja

Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, Plenković je naglasio da je njegova pozicija o BiH jasna:

- To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u. Bio sam u Sarajevu, održao zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim političkim akterima u BiH.

Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima prijatelja i partnera, kao i najsnažnijeg zagovornika članstva u EU!

Poštujemo integritet BiH, no naša je pozicija jasna: A to su stvarna ravnopravnost Hrvata & izmjene izbornog zakona!

A A A