Vijesti
17. 9. 2020.

Vlada se kontinuirano zalaže za borbu protiv korupcije - Svatko kome se utvrdi krivnja za ta će djela i odgovarati!

(VIDEO) Otvarajući 10. sjednicu Vlade RH, Andrej Plenković je komentirao uhićenja i izvide u Janafu: „Zadaća pravosudnih tijela jest nepristrano, neovisno i temeljito, bez ikakvog utjecaja sa strane, istražiti sve pojedince za koje se sumnja da su sudjelovali u nečasnim radnjama. Dajemo punu podršku DORH-u, USKOK-u i PNUSKOK-u. To je principijelan i nepromjenjiv stav te ćemo na taj način nastaviti voditi svoju politiku. Poruka o borbi protiv korupcije stalna je i trajna, to dokazuje naš mandat!“.

Principijelan & nepromjenjiv stav

Govoreći o akciji policije i DORH-a te uhićenjima ovog jutra, predsjednik Vlade RH i HDZ-a još je jednom naglasio da je zadaća svih pravosudnih tijela i policije da nepristrano i samostalno rade svoj posao te da temeljito istraže sve one za koje se sumnja da su sudjelovali u koruptivnim aktivnostima:

- Poruka borbe protiv korupcije stalna je i kontinuirana. I naš prošli i naš aktualni mandat dokazuju da se ova Vlada zalaže za borbu protiv korupcije - i to konkretnim aktivnostima.

Napomenuvši da će svatko za koga se utvrdi da je kriv morati i odgovarati, kazao je da u ovom trenutku nema više informacija o navedenim akcijama te da ih ne može dalje komentirati:

- Dajemo punu podršku i DORH-u i USKOK-u i PNUSKOK-u u svim aktivnostima. To je principijelan i nepromjenjiv stav te ćemo na taj način nastaviti voditi svoju politiku.

Aktualno prijepodne - branimo svoju politiku!

Jučer je aktualnim prijepodnevom počela 1. redovita sjednica novog saziva Hrvatskog sabora. Plenković je kazao da su članovi Vlade imali prigodu odgovoriti na sva pitanja zastupnika te da će kroz mandat biti još puno takvih „sučeljavanja“:

AKTUALAC: Dok MOST nastavlja s nebulozama, a SDP opet želi širiti paniku, mi i dalje čuvamo radna mjesta & štitimo granicu!

- Politička arena znači debata, znači sučeljavanje mišljenja, nekada i konfliktno, ali to je smisao političke utakmice i demokracije. Naša pozicija je vrlo jasna: branimo i provodimo svoju politiku i to ćemo čvrsto zastupati i na budućim „aktualcima“. Od novih zastupnika očekujem da s vremenom malo očvrsnu.

Mjere protiv širenja epidemije u skladu s Ustavom

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda vezanu za zakone koji su doneseni nakon proglašenja epidemije bolesti COVID-a 19, kojom je potvrđeno da su sva četiri zakona u pitanju bila u skladu s Ustavom, kao i odluke Stožera civilne zaštite:

- Sve što smo radili, radili smo temeljem članka 16 Ustava Republike Hrvatske. Pronašli smo i pravu mjeru i legitiman interes da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana, jer to je ono što nas je u svemu vodilo. Mislim da smo kombinacijom rada stožera i aktivnostima epidemiološke struke pronašli najbolja rješenja.

Ustavni sud potvrdio legitimitet Stožera civilne zaštite! Naša je Vlada djelovala u skladu s Ustavom RH i zakonima!

Dodao je da su i sve druge države diljem Europe i svijeta donosile slične ili istovjetne mjere kao i Hrvatska te da je dobro da je odlukama Ustavnog suda zaključena cijela ta priča.

Izvrsni odnosi Vatikana i Hrvatske

Od ostalih aktivnosti izdvojio je posjet državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina s kojim je prije dva dana razgovarao u Splitu. Potvrđeni su vrlo kvalitetni i dobri odnosi Hrvatske i Svete Stolice.

Plenković je istaknuo da je činjenica da je nadbiskup Ante Jozić zaređen u Solinu te da će postati nuncij u Bjelarusu prvenstveno veliko priznanje njemu osobno, ali i na ponos Hrvatskoj.

Nastavak izvrsnih odnosa između Svete Stolice i Hrvatske!

ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a početkom tjedna boravio je u Mostaru, gdje je razgovarao sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem o situaciji u BiH, suradnji te položaju Hrvata.

U Mostaru je Plenković sudjelovao i na ustoličenju novog mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića.

Kao i dosad, snažno ćemo se zauzimati za euroatlantski put BiH & ravnopravnost Hrvata i legitimno političko predstavljanje!

Povratak Hrvata - naša trajna zadaća

Jučer je u Zagrebu boravio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a s predsjednikom Plenkovićem razgovarao je o pitanjima koja su važna za Hrvatsku i BiH, a osobito o prometnoj infrastrukturi, mostovima, gospodarskoj suradnji, Rafineriji Brod i trasi autoceste kroz Republiku Srpsku.

Ako se zbog trase autoceste trebaju rušiti kuće Hrvata u Bosanskoj Posavini, onda je moja zadaća da to pokušam spriječiti!

Plenković je kazao da je jedno od konkretnih postignuća s tog sastanka dogovor da trase autocesta na teritoriju RS-a neće ugrožavati kuće Hrvata koji žive na tom području:

- Isto tako, izrazili smo i naše htijenje i želju i podršku u procesu povratka Hrvata na područje RS-a u Bosni i Hercegovini, što smatramo da je naša trajna zadaća.

U Gospiću 8. sastanak Vlade sa svim županima

Na kraju uvodnog obraćanja predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će se sutra u Gospiću održati sastanak Vlade sa svim županima o tri teme koje su od velikog značaja za njih.

Prva je pitanje porezne reforme, druga je priprema izmjena zakona o izboru dužnosnika na razini lokalne i područne samouprave, a treća predstavljanje okvira pripreme Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a u cilju apsorpcije sredstava iz instrumenta „EU iduće generacije“ i Višegodišnjeg financijskog okvira.

A A A