Vijesti
18. 9. 2020.

Nema nedodirljivih. Stalna borba protiv korupcije - agenda naše Vlade!

Ivan Malenica: „Svaka kriminalna aktivnost ima svoje ime i prezime. Vlada i HDZ jasno su stali na stranu borbe protiv korupcije. Kome god se dokaže da je počinio kazneno djelo, taj za to treba i odgovarati“. Ministar pravosuđa i uprave najavio je donošenje Strategije za borbu protiv korupcije 2021-2030, kojom će se ojačati kapaciteti neovisnih pravosudnih tijela.

Gostujući u HTV-ovoj „Temi dana“, ministar Ivan Malenica komentirao je akciju policije i USKOK-a u kojoj je uhićeno desetak osoba, poručivši da naša Vlada poštuje rad neovisnih pravosudnih institucija te podupire DORH, USKOK, PNUSKOK i policiju u njihovom samostalnom radu:

- Svaka kriminalna aktivnost ima svoje ime i prezime. Vlada i HDZ jasno su stali na stranu borbe protiv korupcije. Nema nedodirljivih. Kome god se dokaže da je počinio kazneno djelo, taj za to treba i odgovarati. Stalna borba protiv korupcije agenda je naše Vlade.

Vlada se kontinuirano zalaže za borbu protiv korupcije - Svatko kome se utvrdi krivnja za ta će djela i odgovarati!

Odgovarajući na pitanje hoće li HDZ isključiti Dražena Barišića iz HDZ-a, kazao je da će stranka to odlučiti u skladu sa Statutom.

Strategije za borbu protiv korupcije 2021-2030

Što se tiče zakonodavnih aktivnosti, Malenica je najavio da se u Ministarstvu pravosuđa i uprave priprema Strategija za borbu protiv korupcije 2021-2030 budući da postojeća strategija istječe potkraj ove godine.

Naglasio je da je prevencija korupcije, ali i podizanje svijesti o korupciji kao društveno neprihvatljivom ponašanju, jedan od glavnih prioriteta:

- Jačat ćemo kapacitete neovisnih tijela koji sudjeluju u pravosudnim aktivnostima. Izmjenama Zakona o USKOK-u dodatno ćemo ojačati to tijelo. Ojačat ćemo i provedbu Zakona o zaštiti zviždača, njihovu pravnu zaštitu, ali i motivirati ljude da  prijavljuju nepravilnosti.

A A A