Vijesti
18. 9. 2020.

Europski parlament traži da članice EU-a uvedu regionalni kriterij pri određivanju rizičnih područja & usklade epidemiološke mjere

Rezolucija o koordiniranom EU pristupu u suzbijanju pandemije usvojena je s 595 glasova za, 50 protiv i 41 suzdržana. Božinović: Pozdravljamo zahtjev da se ograničenja kretanja uspostave samo ondje gdje je to nužno, i to na nediskriminirajući i proporcionalan način. Sokol: Primjena regionalnog kriterija pri sastavljanju „crvenih lista“ produžila bi turističku sezonu. Uspjeli smo da se poziv na ujednačavanje mjera odnosi na čitavu EU, a ne samo na Schengenski prostor!

Hrvatska pozdravlja Rezoluciju Europskog parlamenta o potrebi koordiniranog pristupa država članica Europske unije u suzbijanju pandemije i ograničenjima kretanja jer se trenutačni nacionalni kriteriji jako razlikuju - istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i načelnik Stožera civilne zaštite RH dr. sc. Davor Božinović.

Vjerujem da će Slovenija razlikovati hrvatske županije po broju zaraženih

Napomenivši da je to pozitivan iskorak na tragu nedavnog prijedloga Europske komisije, naglasio je da je kod putnih restrikcija ključno primjenjivati regionalni pristup u određivanju rizičnih područja:

- Rezolucija poziva da se sva ograničenja temeljnog prava na slobodno kretanje unutar EU-a uspostave samo ondje gdje je to nužno i to na koordiniran, proporcionalan i nediskriminirajući način. Važno je i da se usklade kriteriji testiranja, da se podaci među članicama dijele transparentno i pravodobno te da postoji usklađeni pristup u izvještavanju javnosti.

SOKOL: Posebnu pozornost posvetio sam hrvatskim strateškim interesima!

U izradi ove važne Rezolucije od samog je početka sudjelovao HDZ-ov eurozastupnik dr. sc. Tomislav Sokol kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EP-a:

- Posebnu pozornost posvetio sam strateškim interesima RH. Pregovori o tekstu Rezolucije bili su dugi i kompleksni, ali trud se isplatio jer smo uspjeli da se poziv za ujednačavanje mjera odnosi na čitavu Europsku uniju, a ne samo na države koje su dijelom Schengenskog prostora.

Za RTV Slovenija: Predložio sam Janši njemački model - da se broj zaraženih promatra po županijama!

Također - nastavlja Sokol - uvođenje lokalnog kriterija pri označavanju određenog prostora rizičnim za putovanje produžilo bi turističku sezonu u Hrvatskoj i omogućilo da smještajni kapaciteti ostanu dulje popunjeni.

Poziv na dovršetak Schengenskog područja i priključivanje RH

Naš europarlamentarac napominje da su posebno intenzivni bili pregovori o dijelu Rezolucije kojim se poziva na dovršetak Schengenskog područja i priključivanje Hrvatske:

- Morali smo intervenirati amandmanom u konačni tekst kako bismo osigurali da iz Rezolucije ne bude izostavljen poziv za dovršetak Schengenskog područja. Sama činjenica da je naš amandman usvojen s čak 523 glasa jasan je pokazatelj da smo obavili dobar posao.

VIŠE O REZOLUCIJI EUROPSKOG PARLAMENTA

U Rezoluciji punog naziva „Bolest COVID-19: koordinacija zdravstvenih procjena i klasifikacije rizika na razini Europske unije te posljedice za Schengen i jedinstveno tržište“ Europski parlament upozorava da različite metodologije i kriteriji koje koriste članice EU-a štete naporima u suzbijanju pandemije, ali i oporavku europskog gospodarstva.

Stoga je EP  usvojenom rezolucijom pozvao države članice da usklade epidemiološke mjere, prihvate istu definiciju pozitivnih slučajeva COVID-19, smrti od te bolesti te oporavka od zaraze, uzajamno priznaju rezultate testova u svim državama članicama, smanje pretjerano vrijeme čekanja na testove i odrede jedinstveno razdoblje karantene.

Mapiranje rizika na regionalnoj razini

EP je također pozvao članice da koordiniraju ograničenja putovanja i što prije razgovaraju o tome kako se vratiti na režim potpuno funkcionalnog schengenskog područja, bez kontrola na unutarnjim granicama i planova za nepredviđene situacije.

EP pozdravlja regionalni pristup koji je predložila Europska komisija i smatra da bi se mapiranje rizika koje provodi Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) trebalo provoditi na regionalnoj razini, a ne na nacionalnoj.

A A A