Vijesti
21. 9. 2020.

Zadržali smo kreditni rejting zahvaljujući Vladinim mjerama, turističkoj sezoni, EU sredstvima & većoj otpornosti nacionalne ekonomije!

Zdravko Marić: Standard & Poor's ističe da će 2020. pad našeg BDP-a biti manji nego što se očekivalo, a da će rast u 2021. biti - veći! Tomislav Ćorić: Sve je to plod i konzistentne politike koju smo vodili i političke stabilnosti koju smo održali. Josip Aladrović: Vrlo dobri turistički rezultati također su razlog zašto S&P najavljuje brzi oporavak našeg gospodarstva. Nataša Tramišak: Raduje me to što S&P svoje dobre prognoze temelji i na povjerenju u naše kapacitete da iskoristimo golema europska sredstva.

U OVU KRIZU UŠLI SMO PUNO SPREMNIJI NEGO 2008.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić:

Zadržavanje investicijskog rejtinga dobra je vijest za Hrvatsku. Odluka svjetske agencije Standard & Poor's pokazuje da su mjere koje smo poduzeli u borbi protiv ekonomskih posljedica epidemije bile pravodobne i adekvatne.

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga potvrda je ispravnosti snažnog odgovora naše Vlade na koronakrizu!

A podjednako mi je drago i to što se potvrdilo da je zahvaljujući naporima naše Vlade Hrvatska u ovu krizu ušla puno spremnija, otpornija nego 2008. godine. Uostalom, i S&P sada procjenjuje da će ove godine pad hrvatskog BDP-a biti manji nego što se prognoziralo, a da će rast u 2021. biti - veći!

2021. NAM DONOSI OPORAVAK BRŽI OD OČEKIVANOG

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić:

Procjene rejting agencija itekako su relevantne za sve potencijalne ulagače u Hrvatsku. Iduća godina donosi našoj zemlji znatna sredstva iz EU fondova i gospodarski oporavak brži od prvotnih prognoza.

Trend je dobar, što je potvrdio i S&P. Sve je to plod i konzistentne makroekonomske politike koju smo vodili prošlih godina i političke stabilnosti koju smo održali, a pokazalo se dragocjenim i to što smo pravodobnim „otvaranjem“ uspjeli ostvariti turističku sezonu iznad svih očekivanja.

AMBICIJA: U POTPUNOSTI DOSEGNUTI POKAZATELJE IZ 2019.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović:

Daleko bolji rezultati turističke sezone od očekivanih jedan su od razloga zašto je svjetska agencija Standard & Poor's Hrvatskoj zadržala investicijski kreditni rejting i donijela ohrabrujuće prognoze o brzom oporavku naše nacionalne ekonomije. Računali smo da ćemo ostvariti oko 30% noćenja u odnosu na prošlu, rekordnu turističku godinu, a već sada imamo više od - 50%.

Da se nismo otvorili, Hrvatska ne bi imala 7 milijuna turista, 50 milijuna noćenja & čak 50 posto lanjske, rekordne sezone!

Nezapamćene 22 milijarde eura iz EU

Prognoze S&P-a oslanjaju se i na činjenicu da je - zahvaljujući angažmanu naše Vlade - Hrvatska dobila dosad nezapamćene 22 milijarde eura iz EU za gospodarski rast i razvoj. Uz ta golema sredstva, uopće ne skrivamo svoju ambiciju: da već 2022. u potpunosti dosegnemo pozitivne ekonomske pokazatelje iz 2019. godine.

A na pitanje hoćemo li imati dosta europskih projekata i hoćemo li ih pripremiti na vrijeme kako bismo povukli taj silni novac, moj je odgovor kratak i jasan - da!

RH U PLUSU 28.6 MILIJARDI KUNA U ODNOSU NA EU!

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak:

Raduje me to što kreditna agencija Standard & Poor's svoje dobre prognoze o gospodarskom oporavku Hrvatske temelji i na povjerenju u naše kapacitete da iskoristimo golema europska sredstva. Iz županija, gradova i općina već smo zaprimili više od 6.000 projekata za financiranje iz Fonda za oporavak EU-a, a prva sredstva očekujemo krajem ove godine ili početkom iduće.

Po ugovorenosti u samom EU vrhu

Ako pak pogledamo unatrag, RH je od ukupno 10.7 milijardi eura koje su joj na raspolaganju iz EU fondova za razdoblje 2014-2020 dosad ugovorila projekte u vrijednosti 10.98 milijardi ili 102.4% - po čemu smo u samom EU vrhu, na 5. mjestu! Od toga je već isplaćeno 4.35 milijardi eura ili 40.6%. A ne zaboravimo, naša je Vlada u prošlom mandatu zatekla samo 9% ugovorenosti.

Dodajmo i da je RH za financijsku perspektivu 2021-2027 uspjela ispregovarati 9.07 milijardi eura za koheziju, tj. smanjivanje razvojnih razlika između dijelova Lijepe Naše. To je oko 17% hrvatskog BDP-a i najveći postotak na razini cijele EU! Kad povučemo crtu, od 2013. do 31. kolovoza 2020. Hrvatska je iz europskog proračuna dobila 28.6 milijardi kuna više nego što je u nj uplatila.

A A A