Vijesti
21. 9. 2020.

Prihodi od turizma snažno su ublažili pandemijski udar na tržište rada & pritisak na hrvatsko gospodarstvo!

THANK YOU! DANKE! Rezultati su dobri, u uvjetima korone uspjeli smo dosad ostvariti 53% prometa u odnosu na lanjsku, rekordnu godinu. Smještajni kapaciteti bili su zadovoljavajuće popunjeni jer smo na vrijeme olakšali dolazak gostima - istaknula je na saborskom „aktualcu“ ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Potvrda njezinih riječi stigla je ubrzo iz S&P-a: turistička sezona iznad svih očekivanja jedan je od razloga zašto je ta svjetska agencija Hrvatskoj zadržala investicijski kreditni rejting.

Unatoč kontinuirano povišenom pritisku na najistaknutije gospodarske sektore sljedećih mjeseci, nekoliko će faktora spriječiti trajnu štetu po temeljne kreditne pokazatelje Hrvatske. Osim što je RH ušla u 2020. sa znatno poboljšanim stanjem u vanjskotrgovinskoj bilanci i proračunu, nakon višegodišnjeg smanjenja makroekonomskih neravnoteža, te sa snažnim fiskalnim odgovorom koji će ublažiti pandemijski udar na tržište rada, ujedno bi (…) i prihodi od turizma u srpnju i kolovozu trebali ublažiti potencijalne vanjske pritiske na financiranje - navodi se u izvješću svjetske agencije Standard & Poor's koja je zadržala kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini.

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga potvrda je ispravnosti snažnog odgovora naše Vlade na koronakrizu!

Zadržali smo kreditni rejting zahvaljujući Vladinim mjerama, turističkoj sezoni, EU sredstvima & većoj otpornosti nacionalne ekonomije!

Pravodobno „otvaranje“

Koliko je bila ispravna odluka da se pravodobno „otvorimo“ stranim turistima, svjedoči i nedavna Hinina analiza podataka eVisitora.

Kolovoz je i ove godine, unatoč ograničenjima putovanja iz cijelog svijeta uslijed pandemije, našem turizmu donio najbolje turističke rezultate, s ukupnih 2.6 milijuna gostiju (od ukupno 7 milijuna u dosadašnjem dijelu godine), što je čak 53.9% u odnosu na lanjski kolovoz.

Da se nismo otvorili, Hrvatska ne bi imala 7 milijuna turista, 50 milijuna noćenja & čak 50 posto lanjske, rekordne sezone!

Nijemci, Slovenci, Česi - uvijek vjerni!

Teško je vjerovati s obzirom na kataklizmičke najave malicioznog dijela oporbe, ali turista iz Poljske (+3.3%), Kosova (+32%) i Turske (+42.6%) čak je bilo i više nego prošle godine! Turisti su dolazili u Hrvatsku ne samo, kako su neki tvrdili, zbog blizine i lakšeg putovanja, nego i iz cijelog svijeta jer je Lijepa Naša bila prepoznata kao sigurna destinacija.

Najviše stranih gostiju, naravno, došlo je ipak iz Njemačke, njih 616.000, što je minus od samo 23.3% u odnosu na lani. Najmanji pad dolazaka (mali s obzirom na nimalo optimistična predviđanja) bilježe i Slovenci (-21.3%) i Česi (-20.4%).

Stigao prvi turistički vlak s Česima & Slovacima - unaprijed prodano 30.000 karata! Jedino SDP ne želi priznati da je Hrvatska sigurna zemlja!

THANK YOU!

S obzirom na rezultate iznad svih očekivanja, i ne čudi da Hrvatska turistička zajednica kampanjom "Thank you" na društvenim mrežama na 13 tržišta zahvaljuje stranim gostima na odabiru Hrvatske.

- Svima zahvaljujemo što su, unatoč propisanim epidemiološkim mjerama i protokolima putovanja, ukazali povjerenje Hrvatskoj i došli u nju na odmor u ovoj izazovnoj i nepredvidivoj turističkoj godini. Cilj nam je i zadržati vidljivost Hrvatske na odabranim tržištima te svima poručiti da su dobrodošli u našu zemlju i u idućoj godini - poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

A A A