Vijesti
21. 9. 2020.

Naš prioriteti - Do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto & proširiti krug umirovljenika koji će moći raditi ako to žele!

PVRH Andrej Plenković potpisao je Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predstavnicama Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske. „Mirovine nikada nisu bile upitne, niti će biti upitne, a zajedno ćemo postići da budu i više“. Josip Aladrović: Uvodimo nacionalnu naknadu kojom će građani stariji od 65 godina, a koji nemaju minimalnih 15 godina radnog staža kako bi stekli pravo na redovnu mirovinu, mjesečno dobivati 800 kuna. Što smo najavili - to i ispunjavamo!

Na početku sastanka predsjednik Vlade RH i HDZ-a izrazio je zadovoljstvo na još jednoj prigodi u kojoj u prvi plan može staviti prava naših sugrađana starije dobi.

Cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje ….

Istaknuo je dosadašnju vrlo uspješnu suradnju i kvalitetan dijalog kada su se na dnevni red stavljala prava umirovljenika:

- Nastojali smo u skladu s gospodarskim i financijskim mogućnostima prihvatiti sve ono što je bilo korisno i što je unaprijedilo položaj i materijalna prava umirovljenika. Jedan od zadnjih primjera bio je dijalog o cenzusu za dopunsko zdravstveno osiguranje, kojim se postigla puno bolja situaciju za umirovljenike nego što je bila prije.

… i vidljivi rezultati mirovinske reforme

Andrej Plenković je izdvojio i novine iz mirovinske reforme prije dvije godine. Primjerice, mogućnost da umirovljenici mogu raditi uz istodobnu isplatu mirovina te uvođenje primjerenijeg načina usklađivanja:

- Rezultati su vidljivi, prema zadnjim podacima - u ovom trenutku ima 15.500 umirovljenika koji, uz to što primaju mirovinu, i rade. Znači, ta mjera je polučila efekt.

Redovita isplata & usklađivanje mirovina

U ovim vrlo složenim okolnostima i uvjetima izazvanim epidemijom koronavirusa - nastavio je - također smo, kao što smo više puta naglašavali, osigurali redovitu isplatu i usklađivanje mirovina koje su ove godine usklađene 1. siječnja za 0,7 posto i 1. srpnja za 0,41 posto:

- Tako će biti i u budućnosti, isplata mirovina nikada nije bila niti će biti upitna! To je jasna poruka naše Vlade u zaštiti umirovljenika, od kojih dio živi na rubu siromaštva. Vodimo o tome računa i nećemo dopustiti da mirovine bilo kada dođu u pitanje.

HDZ sa svojim programom & postignućima jamči sigurna radna mjesta, sigurne plaće & mirovine, gospodarski oporavak & potom brzi rast!

Duži ostanak u svijetu rada

Izdvojio je i razvidan porast prosječnog mirovinskog staža kod novih korisnika tijekom 2020. godine:

- To ukazuje na jačanje svijesti o potrebi dužeg ostanka u svijetu rada. To je bila jedna od glavnih tema tijekom rasprave o mirovinskoj reformi, a duži ostanak u svijetu rada bitno utječe ne visinu mirovine. Primjerice, danas prosječna starosna mirovina za 40 godina staža iznosi 4.669 kuna.

Želimo do kraja mandata povećati mirovine za 10%

Plenković je istaknuo da će Vlada i dalje raditi na unaprjeđenju položaja umirovljeničke populacije i zaštiti osoba starije životne dobi te i u ovom mandatu napraviti dodatne iskorake - koji su kao prioriteti određeni u Programu rada Vlade RH 2020-2024:

- Naš je cilj povećanje mirovina od 10 posto do kraja mandata. U prethodnom smo mandatu mirovine povećali za oko 12 posto, kao i najniže mirovine za dodatnih 3 posto kroz mirovinsku reformu. Tu smo bili posebno osjetljivi.

Proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi

Osim toga, Vlada želi dodatno proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi i poticati zaposlenike koji to mogu i žele da ostanu u svijetu rada i nakon navršene 65. godine.

Također, tu je i pitanje razmatranja novoga modela obiteljske mirovine:

- Uvjeren sam da ćemo uz međusobno uvažavanje, uz razmjenu ideja, pronalaziti zakonska i druga rješenja na korist umirovljenika, a da istodobno sve te iskorake budemo u stanju financirati vodeći i dalje računa o onom što nas je krasilo u prošlom mandatu, a to su odgovorno upravljanje javnim financijama, smanjivanje javnog duga i proračunski viškovi.

U krizu ušli s otpornijim & snažnijim gospodarstvom

Predsjednik Vlade i HDZ-a naglasio je specifičnost ove godine, a za iduću najavio vraćanje politika u  održive okvire koji jačaju reputaciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima. U tom se kontekstu osvrnuo na nedavnu analizu Standard & Poor'sa koja govori upravo o tome koliko je bilo važno da je Hrvatska u ovu krizu ušla s puno otpornijim i puno snažnijim gospodarstvom:

- Pravodobnim mjerama osigurali smo, između ostalog, da zaposlenici u državnim i javnim službama, ali i u privatnom sektoru imaju plaću i da održimo radna mjesta, a još jednom podcrtavam - mirovine nikada nisu bile upitne, niti će biti upitne, a zajedno ćemo raditi na tome da budu i više.

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga potvrda je ispravnosti snažnog odgovora naše Vlade na koronakrizu!

ALADROVIĆ:

- Sve je spremno za uvođenje nacionalne naknade kojom će naši sugrađani stariji od 65 godina, a koji nisu ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža kako bi stekli pravo na redovnu mirovinu, mjesečno dobivati 800 kuna. Ono što smo najavili - to i ispunjavamo! Svrha osnutka Nacionalnog vijeća kao savjetodavnog tijela Vlade RH jest jačanje socijalnog dijaloga koji u duhu partnerstva i suradnje može potaknuti izmjene postojećih i kreiranje novih zakona ZA bolji život umirovljenika i starijih osoba - poručio je resorni ministar Josip Aladrović.

A A A